Er I gift, og ejer I en bolig sammen? Så kan det godt betale sig at få lavet en ægtepagt. Så har I overblik over, hvem der ejer hvad, og hvordan det skal deles i tilfælde af skilsmisse eller død…

En ægtepagt giver opdeler jeres formuer og ejendele

Er I gift, og ejer I en bolig sammen? Så kan det godt betale sig at få lavet en ægtepagt, så I har overblik over, hvem der ejer hvad, og hvordan det skal deles i tilfælde af skilsmisse eller død.

Bedøm indlæg

Selvom en ægtepagt ikke er speciel romantisk, kan der være mange gode grunde til at vælge en ægtepagt, så I begge er sikret i fremtiden.

Måske har I store forskelle i jeres formuer, den ene ejer en virksomhed, eller måske har I børn fra tidligere forhold. I Danmark får man automatisk delingsformue, formuefællesskab, fælleseje – kært barn har mange navne – ved indgåelse af ægteskab.

Hvis I ikke ønsker dette, skal I oprette en ægtepagt for at bevare jeres særeje. En ægtepagt kan derfor give rigtig god mening, hvis I ikke ønsker at dele alt i to lige store dele ved død eller skilsmisse.

Sådan foregår det, når man laver en ægtepagt

Hvis I vil have udarbejdet en ægtepagt, skal I kontakte en advokat. Advokaten kan rådgive jer om, hvordan I laver den mest optimale ægtepagt, og hvordan dette skrives ned. Inden det første møde med advokaten er det en god idé, at I grundigt overvejer og taler sammen om, hvad der skal indgå i ægtepagten. Det er nødvendigt at tænke alle aktiver og situationer ind, så I er bedst muligt forberedte til mødet.

Sammen med advokaten gennemgår I alle de punkter, der skal indgå i ægtepagten, så I er sikre på, at I får den bedste løsning. Efter mødet laver advokaten et udkast til ægtepagten, som I derefter godkender. Den endelige version skal underskrives af jer begge og tinglyses i Personbogen.

Det er op til jer, hvornår ægtepagten laves

Man kan selv bestemme, hvornår ægtepagten skal laves. Det betyder, at I kan lave den enten før eller efter, I er blevet gift. Ægtepagtens gyldighed er den samme, uanset hvornår I laver den.

Dog er det vigtigt at huske på, at man automatisk får delingsformue, når man bliver gift. Selvom I aftaler at lave en ægtepagt, når I er blevet gift, kan den ene skifte mening, og så er den anden part tvunget til at have delingsformue. Det kan have store konsekvenser, hvis I en dag skal skilles, eller den ene dør.

Det kan derfor godt betale sig at udarbejde ægtepagten, før I bliver gift. Så er I sikre på, at I begge har taget stilling til delingsformuen, og ikke mindst – I begge er enige.

pexels pixabay 261621 5

Hvad er en ægtepagt?

En ægtepagt er en juridisk bindende aftale mellem ægtefæller om, hvordan de deler deres formue og ejendele i ægteskabet. I Danmark får man automatisk delingsformue, når man bliver gift. Det vil sige, at i tilfælde af skilsmisse eller død, bliver alting delt i to lige store dele. Ønsker man ikke dette, skal man have udarbejdet en ægtepagt.

Hvad indeholder en ægtepagt?

Der findes ikke en standardformular, når man skal lave en ægtepagt. Det er meget individuelt, hvad man som ægtepar vil have med i den. I bestemmer selv, om I ønsker helt eller delvist særeje, eller om særeje kun skal gælde for enkelte genstande.

Det er en god idé at gennemtænke, hvilke scenarier, der kan opstå i forbindelse med jeres formue og ejendele, og få dem skrevet ned, når I skal udarbejde en ægtepagt sammen med advokaten.

Hvad betyder særeje?

Særeje betyder, at I ikke behøver at dele alt i tilfælde af skilsmisse eller død. Det kan være, at der er stor forskel på parternes formuer og gæld, der er udvalgte ejendele, som skal være særeje, eller den ene ejer en virksomhed, som man gerne vil beholde ved skilsmisse.

Ved en ægtepagt er fuldstændigt særeje og skilsmissesæreje – også kaldt ægtefællebegunstigende kombinationssæreje – mest brugt. For at få særeje skal begge ægtefæller være enige og indgå aftalen i en ægtepagt.

Hvad er en tinglysning?

For at en ægtepagt er juridisk gyldig, skal den tinglyses. Det betyder, at dokumentet skal registreres i det offentlige tinglysningssystem. Tinglysningsafgiften på en ægtepagt er altid 1.750 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om