Det er en stor investering at købe fast ejendom. Ofte den største investering, de fleste mennesker gør sig i løbet af deres liv. Men…

Afdragsfrihed koster mere

Det er en stor investering at købe fast ejendom. Sikkert den største investering, de fleste mennesker gør sig i løbet af deres liv. Men hvordan skal boligen finansieres? Skal du vælge et afdragsfrit lån eller skal du betale af på lånet?

Bedøm indlæg

Intet er gratis, som du nok ved. Det er logik for de fleste, at det i sidste ende koster dig mere, hvis du ikke betaler af på dit lån med det samme. Men derfor kan det i mange tilfælde alligevel være en god løsning at vælge et afdragsfrit lån. I hvert fald i en kortere periode.

Fra de afdragsfrie lån blev lanceret tilbage i 2003 og frem til 2018, har mange danskere benyttet sig af muligheden. Afdragsfriheden giver mere luft i det daglige budget.

Men selvom det kan virke attraktivt at bo afdragsfrit, så har medaljen for mange haft en bagside. Efter boligboblen bristede, er mange huse faldet i værdi. Derfor har flere oplevet, at de reelt skylder mere, end deres hus er værd, fordi de ikke løbende har afdraget på gælden.

Med dette in mente blev reglerne for de afdragsfrie lån strammet igen i 2018. Et afdragsfrit lån kan nu kun optages, hvis gældsfaktoren ikke er på mere end fire gange husstandsindkomsten, og belåningsgraden ikke overstiger 60% af boligens værdi.

I praksis har denne stramning hovedsageligt haft betydning i landets to største byer: Aarhus og København. Her er boligpriserne stadig noget højere end i landets øvrige kommuner, hvilket stiller krav til højere indkomst, før afdragsfrihed kan opnås.

Et afdragsfrit lån kan være en god løsning

Dermed ikke sagt, at det ikke kan være den rigtige løsning at vælge et afdragsfrit lån. Der er flere omstændigheder, der spiller ind.

På kort sigt kan det være en idé at omlægge lånet til et afdragsfrit lån. F.eks. hvis du mister dit job, bliver skilt eller blot har brug for lidt mere luft i budgettet en periode. Måske vil du bruge de ekstra penge i rådighedsbeløbet til at istandsætte boligen eller udleve en drøm om orlov.

jumpstory download20200320 125110

Få den rette rådgivning

Uanset årsagen til at vælge afdragsfriheden skal du blot være opmærksom på, at du skal kunne betale højere afdrag, når den afdragsfri periode udløber igen.

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at jo højere friværdi du har, des mindre er risikoen ved at skifte til afdragsfrit lån. Så hvis du allerede har betalt godt af på dit boliglån, og ellers har en sund økonomi, er der ikke noget i vejen for at vælge afdragsfrihed.

Der findes en række forskellige typer af afdragsfrie lån på markedet. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige valgmuligheder og tager stilling til hvilken type, der bedst matcher din økonomi.

Har du ikke selv det nødvendige økonomiske overblik, er det en god idé at tage en uvildig, finansiel rådgiver med på råd, som kan vejlede dig i din specifikke situation, sikre, at du har overblikket over de forskellige muligheder og ikke mindst synliggøre, hvordan dit valg af lån påvirker din økonomi på den korte såvel som lange bane.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om