Især førstegangskøberne har stået bag den store fremgang på boligmarkedet i 2020. Rekordmange blev nemlig ejere over enten et hus, en lejlighed eller et sommerhus for første gang…

Førstegangskøbere steg med 17% i 2020

Især førstegangskøberne har stået bag den store fremgang på boligmarkedet i 2020.

Bedøm indlæg

Rekordmange blev nemlig ejere over enten et hus, en lejlighed eller et sommerhus for første gang. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik med tal, der går tilbage til 2015.

Det samlede antal af førstegangskøbere i almindelig fri handel steg fra godt 50.650 i 2015 til 63.639 i 2020. Det er en stigning på næsten 26%. Fra 2019 til 2020 steg antallet af førstegangskøbere med godt 17%. Og det er altså en rekord siden 2015.

»Stigningen skal ses i lyset af, at boligmarkedet har oplevet et boom under COVID-19, hvilket også har afspejlet sig i flere førstegangskøbere«, siger Jakob Holmgaard, der er fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Derfor købte førstegangskøberne bolig i 2020

Der kan være mange årsager til, at førstegangskøbere har valgt at investere i en bolig under coronakrisen. 

Som vi tidligere har skrevet om i artiklen, der handler om, at flere og flere renoverer bolig, så er der flere forhold som har medvirket til så mange danskeres første boligkøb.

Det kan skyldes den historisk lave rente, men det er også udbetalingen af de indefrosne feriepenge, som virkelig har sat skub i investeringen i fast ejendom hos førstegangskøberne. Og det bakker fuldmægtig i Danmarks Statistik, Jakob Holmgaard op:

»Der kan være flere årsager til, at der er gode muligheder for førstegangskøberne at komme ind på det danske boligmarked. Udbetalingen af de indefrosne feriepenge kan have haft en positiv effekt på den generelle boligkøbers evne til at klare udbetalingskravet. Desuden ved vi, at danskerne i lav grad synes, at udgiften til boligen i Danmark er et problem, hvilket også kan have en betydning. Det er det, man kalder boligbyrden.«

pexels pixabay 261621 2

Få hjælp af en køberrådgiver til dit boligkøb

Som førstegangskøber gør du dig selv en stor tjeneste ved at få hjælp af en køberrådgiver. Fagpersonen kan stå ved din side og rådgive dig om svære valg inden for økonomi, jura, forsikring og byggeteknik.

Det er vigtigt at have styr på alt det praktiske papirarbejde og aftaler i forbindelse med et boligkøb. Især som førstegangskøber kan det være en uoverskuelig proces, og det kan være svært at have overblik over alt. Der er også flere overvejelser, som I løbende skal tage stilling til, når I køber bolig.

Har du og din partner købt bolig sammen, og er I ikke gift? Det er fornuftigt at lave en samejeoverenskomst sammen med advokaten. Ved en samejeoverenskomst skal I nemlig tage stilling til, hvor mange penge den ene og den anden part skyder ind i boligen. På den måde undgår I konflikter, hvis I går fra hinanden.

Her er der flest førstegangskøbere, og så gamle er de

Flest førstegangskøbere i Favrskov, Aabenraa, Albertslund, Glostrup og Ishøj

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at det er i Favrskov, Aabenraa og Albertslund, at antallet af førstegangskøbere til enfamiliehuse topper. I Albertslund udgjorde førstegangskøberne 69% af alle huskøb i kommunen i 2020, i Favrskov var 63%, og i Aabenraa var det 50%.  

Også i Glostrup, Albertslund og Ishøj var der størst andel førstegangskøbere til lejligheder. Glostrup udgjorde 69%, Albertslund 65% og Ishøj med 63% ud af alle købere til lejligheder.

Lemvig, Samsø, Morsø og Brønderslev kommuner havde ingen førstegangskøbere til ejerlejligheder i 2020.

En lille stigning i gennemsnitsalderen

Gennemsnitsalderen på førstegangskøbere var i 2015 på 35,5 år, og tallet har steget en lille smule frem til 2020, hvor gennemsnitsalderen er på 36,2 år. Der er dog store forskelle på førstegangskøbernes gennemsnitsalder i landets forskellige kommuner. For eksempel har København, Odense, Århus og Frederiksberg de yngste førstegangskøbere.

De ældste førstegangskøbere er på landets øer, hvor gennemsnitsalderen på Læsø, Langeland, Fanø, Samsø, Ærø og Lolland ligger i 40’erne.

rsz couple home house 1288482
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
apartment chairs decor 709767 1
Læs mere

Hvad er et forældrekøb?

Måske har du venner, der bor i et forældrekøb. Måske købte dine forældre en lejlighed til dig, da…