Der er så meget i medierne for tiden om nye boliglån. Tilsyneladende banebrydende lån med rekordlave renter. Men hvad betyder det…

Hvad er det særlige ved de nye boliglån?

Der er så meget i medierne for tiden om nye boliglån. Tilsyneladende banebrydende lån med rekordlave renter. Men hvad betyder det egentlig for dig, der skal købe bolig eller tænker på at lægge dit lån om?

Bedøm indlæg

Vi har spurgt den erfarne Torben Kristensen, der er uafhængig bankrådgiver og indehaver af BoFinans i Aarhus, om han vil uddybe det hele lidt. Du kan læse hans svar herunder.

Renten har aldrig været lavere. For et år siden var renten fast på 2 %. Havde man for eksempel lånt 2 mio. kr. i realkredit og havde fast rente med 2 %, så ville renteomkostningen inklusiv bidragssats være op på over 900.000 kr.

Hvis vi i stedet får et lån på 2 mio. til 0,5 % fast rente i 30 år, vil renteomkostningen inkl. bidragssats være reduceret til omkring 385.000 kr.

Der er en enorm besparelse at hente for boligkøberne ved at låne penge i det nuværende marked. Desuden har besparelsen i at låne penge ikke smittet tilsvarende af på boligpriserne, som pt. står lidt stille.

Den lave rente stiller kunder langt stærkere i en konvertering. Hvis man har et lån på 2 mio. til 2 % fast rente, så vil man kunne nedbringe gælden med ca. 200.000 kr., såfremt renten i markedet stiger til 3 %. Hvis man derimod har et 1 %-lån, skal man blot vente til renten stiger til 2 %, for at få tilsvarende gevinst.

Hvilken betydning har denne type lån for nye boligkøbere?

Det sikrer nye boligkøbere langt bedre. Derudover betyder det også, at man fra første dag, man har lånet, afdrager en langt større del af den samlede ydelse man betaler.

Et eksempel herpå kan være dette: Hvis vi tager udgangspunkt i et lån på 2 mio. i realkredit, så vil den allerførste betaling af ydelsen fordeles således:

  • 2 % fast rente med afdrag: Samlet ydelse ca. 8.100/mdr. Rente ca. 4.050. Afdrag 4.050.
  • 1 % fast rente med afdrag: Samlet ydelse ca. 7.100/mdr. Rente ca. 2.500. Afdrag 4.600.
  • 0,5 % fast rente med afdrag: Samlet ydelse ca. 6.600/mdr. Rente ca. 1.750. Afdrag 4.850.
jumpstory download20200320 123257

Kan det betale sig for nuværende boligejere at lægge deres boliglån om?

Alle, der har et fastrentelån med afdrag 1,5 %, burde hente tilbud hjem på omlægning. Her vil der være en mulig gevinst, såfremt man får forhandlet gode vilkår, får hjemtaget lånet på rette tidspunkt og at lånet har en vis størrelse, som kan modsvare gebyrerne ved omlægningen.

Ved en ny obligation skal man være opmærksom på, om obligationen bliver likvid og der bliver handlet nok. Ellers kan det skabe en situation, hvor man stiller sig selv dårligt, når man skal ud af det igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om