Om du skal købe, renovere eller bygge din drømmebolig, er der en række byggetekniske forhold, som du skal tage stilling til. Alt lige fra husets stand og løbende vedligehold, den røde tråd gennem renoveringen til jordbundsundersøgelser og tilladelser i forbindelse med nybyggeri.

Mange former for byggeteknisk rådgivning

Byggeteknisk rådgivning spænder bredt og er meget omfattende, idet rådgivningen dækker over en række fagområder, som kan være relevante i forbindelse med boligkøb. De er typisk nødvendige i forbindelse med en renovering eller nybyggeri. Byggesagkyndige, energikonsulenter, arkitekter, geoteknikere og ingeniører kan alle bidrage med viden og erfaring, så du har sikkerhed for, at kunne træffe de rigtige boligvalg og komme godt i mål med din drømmebolig.

Få styr på boligens tilstand med en byggesagkyndig

Som boligkøber skal du naturligvis have styr på boligens tilstand. Du skal sikre dig, at du har forstået alle anmærkninger og ikke-undersøgte punkter i såvel tilstandsrapporten som elinstallationsrapporten. Ofte kan det også være en fordel at få en uvildig byggesagkyndig til at gennemgå boligen, så du ved, hvad du køber og har overblik over økonomi mm. i forhold til den løbende vedligeholdelse af boligen.

Faglighed og erfaring kan give dig et nyt syn på boligen

Derudover, er det altid en god ide at tage en en byggeteknisk rådgiver med på råd inden du starter med at renovere, så du kan få vendt muligheder og eventuelle begrænsninger. Skal taget repareres eller skiftes ud, hvad med den røde tråd gennem hele renoveringen, det økonomiske overblik og hvad med fejl og mangler, når du er færdig med renoveringen? Her kan den byggetekniske rådgiver skabe værdi med sin faglighed og erfaring.

Bedøm indlæg

Det samme gælder, hvis du bygge nyt. Her kan du ligeledes trække på byggetekniske rådgivere, som har erfaring og faglighed til at sikre, at dit byggeri kommer godt fra start og sikkert i mål. Lige fra visualisering af drømmeboligen, løbende kvalitetssikring af byggeriet og den afsluttende afleveringsforretning, så du kan træffe de rigtige boligvalg fra starten af.

Byggeteknisk rådgivning er mere end blot en tilstandsrapport

Der er mange aspekter, du bør have for øje, når du køber en bolig. Du skal både tage stilling til boligens tilstand her og nu, men også se på fremtidsplanerne og dermed de udviklingsmuligheder eller nødvendige istandsættelser, der vil komme fremover.

Rådgivning fra Arkitektrådgivning til boligkøbere: visualiserer dine drømme med en arkitekt

Der er mange måder at finde og skabe sin drømmebolig. Måske er du heldig og finder et eksisterende hus, som du ønsker at bevare fuldstændig, som det er nu. Måske finder du en bolig, der gennem nogle forbedringer eller mindre ombygninger, kan blive helt perfekt for dig. Eller måske vælger du beliggenheden og satser på selv at få opført din drømmebolig.

Uanset om du vil bygge selv, bygge om eller blot optimere lidt, så er der hjælp at hente hos arkitekterne. Du har sikkert gjort dig en masse tanker om muligheder for husets placering på grunden, for den nye facade, for den alternative ruminddeling, for fremtidige forbedringer, tilbygninger, ombygninger eller noget helt syvende. Disse tanker kan du med fordel drøfte med en fagperson indenfor byggeteknisk rådgivning.

Forskellige arkitekter med forskellige specialer

Som tidligere nævnt, kan de rådgivende arkitekter blandt andet hjælpe dig med

 • at se på din drømmebolig med nye øjne
 • sætte fokus på boligens potentiale
 • visualisering med konkrete skitseforslag
 • konkrete ansøgning om byggetilladelser
 • projektering og indhentning af tilbud fra håndværkere til dit projekt
 • byggetilsyn under byggeprojektet

Vi ved, at enhver arkitekt har sit unikke speciale. Arkitektur er ikke blot en stor overordnet kasse, som alt kan puttes ned i. Nogle arkitekter har specialiseret sig inden for renovering af parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne, nogle tegner hovedsagelig helt nye huse, mens andre igen er eksperter i huse fra begyndelsen af 1900-tallet.

Få den byggesagkyndiges vurdering af din drømmebolig

Du har måske nok fundet drømmeboligen, men har du selv kompetencerne til at vurdere, hvordan standen passer sammen med dine drømme og forventninger? For hvad står der egentlig i tilstandsrapporten? Hvad betyder det for dig i kroner og øre? Og endnu vigtigere – har du tjekket boligen igennem og sikret dig, at den rent faktisk er i den forventede stand?

Når du skal købe en bolig, er der mange aspekter, du bør have for øje. Både den håndværksmæssige tilstand på boligen her og nu, og de udgifter, som du forventes at have på vedligeholdelse af boligen i fremtiden.

Hvis ikke selv du har faglig erfaring, så kan det være svært at have det forkromede overblik over boligens stand og hvad de forskellige anmærkninger i tilstandsrapporten egentlig har af betydning.

Selv om du har en onkel, som har bygget sit eget skur eller på anden måde er gør-det-selv-typen, så kan det alligevel ofte godt betale sig at involvere en byggesagkyndig i stedet for at trække på din onkels erfaringer.

En ekstra gennemgang kan betyde mange penge sparet

Få en uvildig byggesagkyndig til at gennemgå din bolig og få et klart billede af tilstanden. Dermed bliver det også væsentligt lettere for dig at vurdere, om din drømmebolig kan realiseres ud fra dit budget Typisk kan et overblik over boligens stand synliggøre argumenter, som kan bruges i en forhandlingssituation. Det er i sidste ende ærgerligt at ”købe dyrt”, hvis du alligevel kommer til at skulle bruge uforholdsmæssigt mange penge på at renovere eller vedligeholde en bolig.

Den byggesagkyndige er din sikkerhed for, at der har været en faglig gennemgang af boligen og du har et realistisk billede af standen på den bolig, så du ikke køber katten i sækken.

Den uvildige byggesagkyndige kan hjælpe dig med

 • at forstå, hvad der reelt står i tilstandsrapporten
 • betydningen af punkterne i elinstallationsrapporten
 • en ekstra faglig gennemgang af hele boligen fra kælder til kvist
 • finde, synliggøre og forklare eventuelle problematikker
 • et realistisk billede af standen på din drømmebolig, så du ikke køber katten i sækken

Få overblik over boligen og undgå at købe katten i sækken

At købe fast ejendom er for de fleste deres livs største investering. Det er en stor begivenhed, som helst skal være forbundet med glæde og forventning. Et boligkøb er at tage hul på et nyt kapitel og tage første skridt ind i din fremtid.

Derfor er det også vigtigt, at du fra starten af sørger for, at du er klædt på til at træffe de rigtige boligvalg. Med faglig rådgivning og naturligvis en gennemgang af tilstands-, elinstallations- og energirapporter samt de konsekvenser, som anmærkningerne kan have af betydning for dig, sikrer du dig, at du ikke køber katten i sækken.

Rådgivning fra geoteknikeren: Når du skal bygge nyt, bygge til eller bygge om

Du har sikkert hørt om den geotekniske ekspert, men er stadig i tvivl, om hvad han kan hjælpe med, og om det overhovedet er rådgivning, du har brug for.

Står du over for at skulle bygge nyt, bygge om eller bygge til, bliver den geotekniske ekspert ret væsentlig for dig.

Hvorfor har du brug for en geoteknisk ekspert?

Den geotekniske ekspert forestår en jordbundsundersøgelse – eller en geoteknisk undersøgelse, som det også kaldes – før du sætter gang i dit byggeri, så du kan få overblik over, hvilket fundament, du bygger på.

Uanset om du skal bygge et nyt hus på en tom byggegrund, rive et eksisterende hus ned for at bygge et nyt, bygge om eller måske bygge til på dit nuværende hus, skal der udføres en geoteknisk undersøgelse. Hvis du ikke kender jordbundens sammensætning, kan du ikke træffe de rigtige valg, når det kommer til fundamentet. Og det er jo trods alt en af de vigtigste dele af et byggeri.

Den geotekniske ekspert kan også være dig behjælpelig, hvis din bolig slår revner og sætter sig. Gennem en kortlægning af jordbundsforholdene kan årsagen til sætningsskaderne findes, og den bedst mulige løsning på problemet kan igangsættes.

Hvad er en geoteknisk undersøgelse?

Som tidligere nævnt, kan den geotekniske ekspert blandt andet hjælpe dig med

 • En jordbundsundersøgelse til kortlægning af undergrunden ved dit hus
 • Sætte fokus på udbedring af nuværende sætningsskader
 • Udfærdige en miljørapport med fokus på forurenet jord
 • Gode råd til valg af det rette fundament, så du undgår dyre sætningsskader

Når du bestiller en jordbundsundersøgelse, skal eksperterne vide, hvad du vil bygge og hvor. Derefter foretager de boringer på grunden og udtager prøver, som efterfølgende analyseres og vurderes af en geolog.

Hvad viser jordbundsundersøgelsen?

Med undersøgelsen bliver der bliver lavet boreprofiler, hvor man kan se alle lagene i jorden.  På disse vil det også være angivet, hvor grundvandsspejlet ca. er, hvilket kan være særdeles relevant hvis du f.eks. graver ud til en kælder.

Når den geotekniske undersøgelse er færdiggjort, får du en rapport med eksperternes vurdering af den bedst mulige fundering ud fra de aktuelle jordbundsforhold. Dette sikrer dig, at du ikke løber en unødig risiko for fremtidige sætningsskader eller andre problemer med dit byggeri.

Undgå unødige problemer – vælg det rette fundament

Hvis du spekulerer på, om det overhovedet er nødvendigt med en geoteknisk undersøgelse, skal du huske på, hvor mange penge, du samlet set bruger på at bygge dit drømmehus. Uanset om du bygger fra grunden eller ombygger et gammelt hus, er det en dyr affære.

Med dette i mente er du sikkert enig i, at det vil være katastrofalt, hvis huset sætter sig på grund af jordbunden og ikke bliver rigtigt godt igen. Det er ikke kun frustrerende, men vil også koste dig på bundlinjen, når huset engang skal sælges igen. 

Desuden er det helt enkelt sådan, at de fleste forsikringsselskaber ikke vil forsikre dit byggeprojekt, hvis der ikke forud er lavet en geoteknisk undersøgelse. 

Ved at benytte de erfarne geotekniske eksperter, får du tryghed i dit byggeprojekt. At vide, at andre har styr på fundamentet, giver dig en ting mindre at bekymre dig om.

Ingeniørens køberrådgivning: Få den rette hjælp til at komme fra A til B

Måske står du overfor et bygge- eller renoveringsprojekt. Eller måske er du stadig kun nået til det stadie, hvor du overvejer at købe en bolig, der kræver totalrenovering eller ombygning.

Hvad kan den rådgivende ingeniør hjælpe dig med?

Uanset hvor i processen, du befinder dig, er den uvildige rådgivende ingeniør den, der kan hjælpe dig med at overskue, hvordan du helt konkret kommer fra A til B i dine planer.

For mange kan drømmeboligen afhænge lige så meget af beliggenhed som af arkitektur eller størrelse. Faktisk vælger mange boligkøbere at gå efter beliggenheden som den primære faktor i boligjagten, netop fordi selve boligen kan ændres og tilpasses efterfølgende.

Er du en af de heldige, der har fundet det, der engang skal være din drømmebolig, så er det sikkert nu, du skal overveje at tage en ingeniør med på råd.

Professionelt overblik og faglig viden

Som tidligere nævnt, kan den rådgivende ingeniør blandt andet hjælpe dig med

 • planlægning og udskiftning af f.eks. tag eller vinduer
 • vurdering af behovet for efterisolering
 • renovering af badeværelse eller køkken
 • tilbygning af ekstra værelse
 • ombygninger af den eksisterende bolig til ny ruminddeling
 • radonsikring
 • tekniske installationer som VVS, ventilation, eller og svagstrøm
 • totalrenovering

Du har fundet dit drømmehus, men måske er der lige noget, der mangler. Måske skal du bruge lidt mere plads eller et gennemgående mere moderne udtryk.

Du har ideerne – enten fra dig selv eller fra samarbejdet med arkitekten – men hvordan skal du gribe det hele an? Her kommer den rådgivende ingeniørs byggerådgivning dig til hjælp.

Hjælp til både små og store projekter

Byggerådgivningen favner bredt både inden for de konstruktive arbejder som områderne VVS, ventilation og el. Den rådgivende ingeniør kan hjælpe dig helt fra de indledende faser til du står med det færdige projekt. Til du kan se dine drømme forvandlet til virkelighed.

Når erfarne ingeniørøjne har overblikket fra begyndelsen, undgår du unødige fejl, der trækker processen ud og i sidste ende belaster din økonomi. Der skal helst være plads til glæde og drømme i dit projekt også.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
house 1353389 1280
Læs mere

Bebyggelsesprocent

Du har måske fundet stedet, du vil bo. Huset, som næsten er helt perfekt. Der mangler bare lige…