Selvom mange tusinde danskere fik gavn af pengene fra Bygningspuljen i april 2021, gik endnu flere skuffede og vrede derfra uden tilskud…

Mange var skuffede, da Bygningspuljen blev tømt på 13 timer

Der var igen stor interesse for Bygningspuljens tilskud til energirenovering, som blev tømt på blot 13 timer. Selvom mange tusinde danskere fik gavn af pengene, gik endnu flere skuffede og vrede derfra uden tilskud.

Bedøm indlæg

Bygningspuljen er noget, som alle med behov for energirenoveringer kan få fordel af. Desværre var der igen mange, som ikke nåede at sende en ansøgning, inden puljen blev lukket ned igen i april 2021.

Borgere utilfredse med ansøgningsportalen

På Energistyrelsens facebookside udtrykte mellem 600-700 borgere deres utilfredshed.

Mange af klagerne gik på, at de man sad klar kl. 10, da ansøgningsrunden åbnede, fik de et meget højt kønummer. Og så brugte de forgæves en hel dag på at sidde i kø. Uden at få tilskud.

»Hoppede på ansøgningsportalen kl 10 i morges, fordi det var sådan fremgangsmåden var fastlagt. Kl 10 fik jeg kønummer 27401 og her kl 18.45 er der stadigvæk 19.600 før mig.«, skriver Rudi i kommentarfeltet på Energistyrelsens facebookside.

Annette fortæller om hele forløbet og ærgrer sig over at have brugt penge på ny energimærkning, selvom hun ikke fik fingre i pengene fra Bygningspuljen.

Det er nemlig et krav, at bygningen skal have et energimærke fra efter 1. oktober 2012, når man skal søge tilskud til energiforbedringer. Det er dog vigtigt at huske på, at energimærket ikke bliver for gammelt, og det kan bruges i de kommende ansøgningsrunder.

»Vi har stået i kø siden klokken 10, hvor puljen blev åbnet. Fik en plads som nr 16881. Nu her ni timer senere er der stadig næsten 9000 i kø før os. Med lidt held kommer vi til en gang hen på natten. Hjemmesiden fortæller, at der er brugt 213 mio. kr. af puljen nu. Det virker fuldstændigt håbløst og som spild af tid og penge. Vi har brugt tid på at forberede ansøgningen og næsten 5000 kr. på energimærkning. Tilsyneladende til ingen verdens nytte.«, skriver Annette.

Også Anders er meget utilfreds med, at Bygningspuljen blev tømt på så kort tid:

»Hvorfor ikke kalde det Energistyrelsens Tombola? Store gevinster – meget få vindere.«

jumpstory download20200320 133835 1

Ingen kø før kl. 10

Energistyrelsen skriver i deres nyhedsbrev, at selvom mange har undret sig over, at de fik et højt nummer i køen, selvom de gik i kø lige omkring kl. 10, så var det ikke muligt at komme i kø inden åbningen kl. 10.

Ansøgere til Bygningspuljen, som er logget på før kl. 10, har i stedet kunne tilgå et venteværelse. Kl. 10 fik ansøgere i venteværelset og ansøgere, der er ankommet umiddelbart efter kl. 10.00, tildelt et kønummer uafhængigt af, hvornår de ankom til venteværelset.

Det kan du få tilskud til

Formålet med Bygningspuljen er at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen i helårsboliger i Danmark. Der gives tilskud til tre ting:

  • Skift af varmekilde
  • Isolering af klimaskærm
  • Optimering af boligens drift
energiforbedringer er andet end solcelleanlaeg

Hvis du har søgt om tilskud

Var du heldig at lægge en af de 8.600 ansøgninger, skal du vente på svar. Du skal være opmærksom på, at du ikke får en kvittering på mail, når du har ansøgt. Men du kan selv tjekke, om din ansøgning er modtaget på Energistyrelsens hjemmeside ved at logge ind og se din status på ansøgningen.

Ifølge Energistyrelsen kan der godt gå en del uger, før du får svar. De vil kontakte dig, hvis der er fejl eller mangler i ansøgningen.

Har du ikke fået tilskud?

Hvis du er en af dem, som forgæves sad i kø, kan du enten vælge at droppe helt at få tilskud fra Bygningspuljen og i stedet få håndværkerfradrag, eller du kan søge igen i næste ansøgningsrunde, som starter efter sommerferien 2021.

Få håndværkerfradrag

At lave energiforbedring i din bolig kan stadig betale sig for din pengepung på længere sigt – og ikke mindst for miljøets skyld. For eksempel er der mange penge at spare på varmeregningen, hvis du får huset efterisoleret. Så fyrer du ikke for fuglene.

Du kan også udskifte dine gamle vinduer med nogle mere energirigtige. Så sparer du både på varmeregningen, og du slipper for træk og kuldenedfald fra utætte vinduer.

Med håndværkerfradraget kan du trække arbejdsløn til energiforbedringer af din bolig fra i skat. Fradragets værdi er cirka 35%. Så hvis dit håndværkerfradrag er 3000 kr., sparer du ca. 1000 kr. i skat.

Håndværkerfradraget gælder for lejeboliger, ejerboliger og sommerhuse.

Søg igen i august

Har du is i maven til at prøve igen, kan du søge om tilskud fra Bygningspuljen i august. Der er i alt planlagt tre ansøgningsrunder i 2021: i april, august og november. Puljernes størrelse er fastsat til hhv. 250 mio. kr., 250 mio. kr. og restpuljen, der udgøres af den resterende 2021 pulje og evt. annullerede tilskud fra tidligere ansøgningsrunder. Ifølge Energistyrelsen er der mulighed for at søge tilskud hvert år til og med 2026.

Husk, at ansøgninger om tilsagn om tilskud sker efter først til mølle-princippet, så det kan godt betale sig at forberede sig og sidde klar.

Desuden kan dit energimærke også bruges til at søge i de kommende runder, det skal bare være fra efter 1. oktober 2012, oplyser Energistyrelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om