Er du ikke selv håndværker eller har byggeteknisk erfaring, kan det være gavnligt at få en bygningssagkyndig til at gennemgå huset for dig, inden du køber…

Dette kan den bygningssagkyndige hjælpe dig med

Er du ikke selv håndværker eller har byggeteknisk erfaring, kan det være gavnligt at få en bygningssagkyndig til at gennemgå huset for dig, inden du køber.

Bedøm indlæg

Hvis du har forelsket dig i din drømmebolig, er det også vigtigt, at den forbliver din drømmebolig, når du har overtaget den. Skrækscenariet vil være, at der er en stor skade eller fejl på huset, som du har overset – og det kan betyde, at din eventuelle renoveringsplan eller indflytningstidspunktet bliver rykket. Og er skaden sket, kan drømmen udskydes længe.

Det kan virke uoverskueligt ikke at vide, hvor du skal starte, inden du underskriver købsaftalen. Derfor har vi samlet et par punkter, der er vigtige at være opmærksomme på, når du undersøger boligens stand:

  • Vær sikker på at have læst og forstået tilstandsrapporten.
  • Få tilstandsrapporten læst igennem af en uvildig bygningssagkyndig.
  • Få kendskab til alle eventuelle fejl, som der skal udbedres.
  • Lad en bygningssagkyndig gennemgå boligen for dig.
pexels photo 834892

Få den bygningssagkyndige til at gennemgå huset for dig

Normalt er der udarbejdet en tilstandsrapport, hvis du er på udkig efter et hus, en villalejlighed eller et sommerhus. Selvom du står med tilstandsrapporten i hånden, er det ikke sikkert, at alle punkter er helt forståelige. Det er heller ikke altid helt nemt at gennemskue, hvor i huset de eventuelle fejl og skader, der står i tilstandsrapporten, befinder sig. Og ikke mindst hvad det vil koste at få dem udbedret.

Det kan også være, at ikke alle skader i boligen er skrevet ind i tilstandsrapporten. Her kan du tage fat i bygningssagkyndige, der kan give dig byggeteknisk køberrådgivning ved at gennemgå tilstandsrapporten sammen med dig og tage med dig ud i boligen og tjekke den fra en ende til anden.

Bygningssagkyndig og energikonsulent Henrik Ludvigsen fra Botjek fortæller, hvad han gør, når han skal hjælpe en potentiel køber med at tjekke boligens stand:

Typisk når jeg er ude til køberrådgivning, så går jeg huset igennem på samme måde, som når jeg laver en tilstandsrapport.«

Sådan foregår det, når du får byggeteknisk køberrådgivning

Når en bygningssagkyndig gennemgår huset sammen med dig, kan de samtidig give dig et overblik over boligens stand. De kan også undersøge, hvilke forhold der er vigtige at få udbedret med det samme, og hvilke forhold, der måske kan vente lidt endnu. Under alle omstændigheder kan du få et indblik i hvilke investeringer, som du kan forvente i den nærmeste fremtid.

Det er forskelligt, hvordan jeg gennemgår bolig. Det kommer an på, hvad folk vil have. Nogle gange er der kun få punkter i tilstandsrapporten, som køberne vil have, vi skal kigge på. Det kan også være, at de gerne vil have en forklaring på det, der står i tilstandsrapporten. Andre gange vil køberne have dobbelttjekket hele huset fra A-Z«, fortæller Henrik Ludvigsen, som er bygningssagkyndig og energikonsulent.

Med hjælp fra den uafhængige bygningssagkyndig kan du derfor få gennemgået tilstandsrapporten og boligen. Den bygningssagkyndige kan også gennemgå forhold, som ikke er med i tilstandsrapporten. Det kan være oversete fejl og mangler eller forhold, som er helt normale for boligens alder og type.

Ved at få professionel rådgivning og gennemgang af boligen, kan du få et overblik og dermed undgå ubehagelige overraskelser i din nye drømmebolig.

Tag kontakt til en byggesagkyndig så tidligt som muligt

En byggeteknisk køberrådgiver kan hjælpe dig med at tjekke boligen for fejl og skader, inden du køber.

Når man er på udkig efter bolig, besøger man ofte boligen flere gange, inden man beslutter sig for at købe. Den første gang ser man ofte boligen an og overvejer, om man overhovedet kan se sig selv bo her. Er boligen interessant, kommer man tilbage og kigger på den igen.

Her er det en rigtig god idé selv at kontakte en bygningssagkyndig og få rådgivning og overblik over boligens stand, hvilke vægge der kan væltes, om du kan bygge til eller andre tanker og bekymringer, som du går med.

pexels photo 544965

Hvad er en byggeteknisk køberrådgiver?

Byggetekniske køberrådgivere er byggeteknisk uddannede fagpersoner, der kan specialisere sig inden for et bestemt område, og de er dermed i stand til at udarbejde tilstandsrapporter, energimærker og el-rapporter.

Hvad laver en bygningssagkyndig?

En bygningssagkyndig er ekspert i at finde eventuelle fejl, skader og mangler ved en bolig. Det er ofte skader, som en almindelig køber ikke kan finde. Det er derfor en rigtig god idé at indgå i et samarbejde med en fagperson, så de kan foretage et eftersyn på den bolig, som du er interesseret i at købe.

Byggetekniske køberrådgivere består af kompetente og uafhængige fagfolk. Det betyder, at de er på din side gennem hele processen og ikke er styret af en ejendomsmægler eller andre interessenter.

Hvad koster en bygningssagkyndig?

Det er meget forskelligt, hvad det koster at få hjælp af en bygningssagkyndig. Det afhænger ofte af opgavens omfang og boligens størrelse.

Byggetekniske køberrådgivere fra Botjek tilbyder køberrådgivning fra 3500 kroner. I denne rådgivning kan du blandt andet få vurderet boligens generelle stand, få oversat din tilstandsrapport og få et overblik over fremtidig vedligeholdelse af boligen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om