Da Karen og hendes mand havde besluttet sig for at sælge rækkehuset i Skejby, gik jagten ind på en mere permanent bolig.

Fra tanker til realitet

Da Karen og hendes mand havde besluttet sig for at sælge rækkehuset i Skejby, gik jagten ind på en mere permanent bolig.

Bedøm indlæg

De havde begge en helt klar forestilling om, hvordan det nye hus skulle være. Men da de først begyndte at afsøge boligmarkedet, viste det sig, at de skulle have noget helt andet.

»Huset skulle have en vis størrelse. Vægge kan jo rykkes, men grundlæggende skulle det være stort nok. Minimum 180 kvadratmeter startede vi med. Men vi endte med, at 150 kvadratmeter var fint nok«, forklarer Karen og fortsætter: »Vi startede med at se på nybyg, men det med at bo på en mark og vente 20 år, før hækken vokser op, var ikke noget, vi havde lyst til«.

Parret gik derfor hurtigt over til at se på lidt ældre huse, der især blev udvalgt på grund af beliggenheden i forhold til skole og afstand til midtbyen. Allerede i starten af forløbet så de på et hus i Risskov fra 1964, som de valgte fra, fordi det var for gammelt. Men efter otte måneders søgen vendte de tilbage og så på huset igen med nye øjne.

»Vi havde på nogle af de tidligere huse, vi så på, haft en entreprenør med, som kunne vejlede os i forhold til renovering. Men da vi så kiggede på det gamle 60’er hus igen, kunne vi mærke, at der var nogle mere grundlæggende ting ved huset, vi skulle have gennemgået og som ville kræve en erfaren byggesagkyndig. Der var også noget sikkerhed i at have betalt sig til en ekstra gennemgang.«

Hvad kan en byggesagkyndig hjælpe med?

»Vi valgte at hyre en byggesagkyndig, som gennemgik hele huset samt tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Han tjekkede alt fra loft og tag til krybekælderen. Han brugte flere timer og undersøgte, om alt var gennemgået korrekt i rapporterne. For eksempel kunne han fortælle os, at taget havde langt flere år tilbage end de fem, der var angivet i tilstandsrapporten. Og det var jo selvfølgelig udslagsgivende at vide, at der ikke lå en så stor post og ventede i umiddelbar fremtid.«

Den uvildige byggesagkyndige gav Karen og hendes mand en helt ny opfattelse af huset fra 1964. En positiv men også realistisk vurdering af husets tilstand. Og ikke mindst af de økonomiske følger, købet ville medføre.

»Pengene for den byggesagkyndige var givet virkelig godt ud. Også fordi vi i de følgende dage kunne ringe til ham med opfølgende spørgsmål. Han var ekspert i huse fra 1960’erne og 1970’erne. Det gav os en tryghed at vide, at han havde gået det hele igennem og kunne give os svar på vores bekymringer i forhold til at købe et gammelt hus«.

img 20190128 114801

Et skridt ad gangen

»Planen er nu, at vi skal bo her nogle år, inden vi vurderer, om vi har økonomi til en gennemgående renovering. Muligheden er der. Så ser vi, om vi rent faktisk vælger at gøre det«.

Karen og hendes familie er glade for deres hus. Også selvom det er helt anderledes end det, de først havde i tankerne. Og de er især glade for, at de brugte en uvildig byggesagkyndig inden købet. For nu ved de hvilke udfordringer, der kan være forbundet med huset.

»Køber du et ældre hus, vil jeg til enhver tid anbefale, at du får en byggesagkyndig til at gennemgå både hus og tilstandsrapporter. Det har været virkelig værdifuldt og har givet os en kæmpe tryghed ift. at købe et ældre hus.«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om