Efterisolering af dit hus er én af de mest fornuftige energioptimeringer, du kan lave i din bolig. Det er dog også en af de optimeringer, der springes over først. Det bør man genoverveje.
Det skyldes, at din investering relativt kort tid efter vil vendes til et afkast, derudover øger energioptimeringen din boligsværdi og vil forbedre præstationen af andre energioptimeringer i boligen, for eksempel en varmepumpe. Efterisoleringen giver ofte mening i både nye og gamle boliger, og i denne artikel vil vi gennemgå, hvorfor du bør overveje at efterisolere.
Vil du have en pris på efterisolering? Start her
Ikke den sjove, men fornuftige måde at bruge penge
Der er mange investeringer i huset, som kan være sjovere at lave før efterisolering, men der er ikke mange, som kan tjene sig selv hjem så hurtigt som en efterisolering.
Mange boligejere oplever, at investeringen er tjent hjem inden for 10 år, men at der allerede er overskud på besparelsen på første år.
Boligejerne oplever nemlig typisk, at besparelserne, de får på varmeudgifterne, er større end de afdrag, som de måtte have på det lån, de har taget til deres investering i boligen.
Herunder har vi opstillet nogle retningslinjer for, hvornår du bør og ikke bør gå i gang med at efterisolere boligen.
Efterisoler
- Hvis isoleringen er mangelfuld steder i boligen
- Når boligen er fra efter 1980'erne og har en varmeregning over 10.000 kr / året
- Når boligen er fra før 1980'erne og har en varmeregning over 15.000 kr / året
- Hvis huset er fra 1970'erne eller ældre og ikke har været efterisoleret
Efterisoler ikke
- Når udfaldet af bygningsreglementet §275 er på under 1,33 (se beregning længere nede)
- Når der ikke er økonomi til opgaven
- Før du har fået tilbud med energitilskud indberegnet


Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud med energitilskud.
Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på efterisoleringen.
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
Du udfylder kun én formular, hvorefter op til 4 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Det bliver ikke nemmere!
Efterisolering pris
Priser på efterisolering kommer an på opgavens omfang, men der er nogle generelle rettesnore, som man kan følge. Det er naturligvis ofte priser, som kan blive bedre ved at indhente tilbud og søge markedet for muligheder.
Ved en gennemgang af flere forskellige udbydere viser det sig, at en efterisolering pris ligger mellem 99 kr. per m2 til 239 kr. per m2. Prisen bestemmes af opgavetype og lokation i landet.
Følger man bygningsreglementet §275, så er det rentabelt at efterisolere, når man får en faktor større end 1,33 i den følgende beregning:
(levetid x årlig besparelse i kr.) / investering
– bygningsreglementet §275
Når du kender det, kan du efterspørge din tilbudsgiver omkring cirka antal år, isoleringen vil holde, forventede årlige besparelse og slutteligt, men mindst lige så vigtigt prisen på opgaven.
Herunder kan du se hvor lidt, der skal til for at en investering ikke vil være rentabel, hvilket påviser, hvorfor investeringens pris er vigtig. Det er også en god forhandlingskraft i processen for tilbudsgivning.
Eksempel på en rentabel investering:
(30 år x 3250 kr.) / 71.000 kr. = 1,37 (rentabel investering)
Eksempel med udgangspunkt i bygningsreglementet §275
Eksempel på en ikke rentabel investering:
(30 år x 3250 kr.) / 77.000 kr. = 1,26 (ikke rentabel investering)
Eksempel med udgangspunkt i bygningsreglementet §275
Hvilke materialer kan bruge til at isolere boligen bedre?
Du kan bruge mange forskellige materialer til at isolere din bolig bedre. I den sammenhæng er der også mange holdninger til, hvilke materialer der er bedst.
Det vil vi ikke være dommer for, men kan nævne, at nogle af de mest udbredte materialer er:
- Flamingo
- Leca-kugler
- Glas- eller stenuld
- Papirisolering

Typer af efterisolering
Der er flere forskellige typer af efterisolering, som du kan foretage dig. Herunder finder du en nummereret liste over de forskellige typer af efterisolering, som du kan foretage dig.
Hulmursisolering
Ved en hulmursisolering isoleres husets hulmur. Husets hulmur er består hullet mellem husets ydervæg og indervæg.
Hulmuren yderst ideel og effektivt sted at isolere, hvor der vil være ca. 5 – 12 cm at isolere på, som kan have en meget positiv effektiv på huset stand til at holde på varmen.
Efterisolering af loft
Loftet vil mange gange være fordelagtigt at isolere mere effektivt. Varmen stiger naturligt op, og der er mange huse, som kunne have gavn af en mere effektiv loftisolering. Den seneste tid er det blevet meget populært at isolere med materialer som papiruld på loftet.
Facadeisolering
Bor du i en ældre bolig eller en bolig, som har været udsat af elementerne eller mangel på investering i isoleringen tidligere, så kan facadeisolering være en ganske fornuftig efterisolering at kigge ind i.
Efterisolering af gulv
Gulvet er umiddelbart ikke en af de første steder man ville overveje at efterisolere, men det kan vise sig at være yderst effektiv for din boligs funktion på at holde på varmen.