Et energimærke er en lidt udefinerbar størrelse, der sammen med mange andre fagudtryk dukker op under en bolighandel. De fleste ser på, hvilket energimærke…

Hvem bruger et energimærke?

Et energimærke er en lidt udefinerbar størrelse, der sammen med mange andre fagudtryk dukker op under en bolighandel. De fleste ser på, hvilket energimærke en bolig har. Men hvad betyder energimærket? Og hvad dækker begrebet over?

Bedøm indlæg

Hvis du har læst blot en enkelt boligannonce hos en ejendomsmægler, vil du vide, at alle huse har angivet energimærket i en farve varierende fra rød over gul til grøn.
Hvert energimærke er et bogstav, hvor det grønne A er højest og værdien falder ned gennem alfabetet til det mørkerøde G.

Der er endvidere tre forskellige varianter af A: A2020, A2015 og A2010, hvor A2020 er det pt. bedste energimærke, en bolig kan få. Det er på en måde samme system, som du nok kender fra dine hårde hvidevarer.

Energistyrelsen har udarbejdet et skriv om energimærket, som du kan læse her.

Hvad bruges energimærker til?

En boligs energimærke er interessant, fordi det giver køberen en idé om, hvor stort et energiforbrug boligen har. Dermed hvor meget, det vil koste at bo i den ift. el, vand og varme.

Men et energimærke er ikke en konkret og målbar størrelse. Det er et skøn, som er givet på boligens energivenlighed.
Energimærket er givet af en energikonsulent, som har gennemgået boligen og vurderet energiforbruget.

Energimærkningen handler f.eks. om isolering. Hvor meget er huset isoleret, hvor tætte er vinduerne etc., men det er også sat på baggrund af f.eks. opvarmningsmetode. Det er bestemt ikke ligegyldigt for prisen, om det er solceller eller et gammelt oliefyr, der opvarmer boligen.

Energimærkningsrapport

Når du kigger på et hus hos ejendomsmægleren, vil der også være lavet en energimærkningsrapport, hvor du kan læse om baggrunden for husets energimærke. Ligeledes finde forslag til forbedringer af energimærket. Det kan dreje sig om alt fra et nyt tag og ekstra isolering i hulmuren til udskiftning af et enkelt vindue ekstra rockwool på loftet.

Selvom der foreligger et energimærke og en energimærkningsrapport på en bolig, kan det være en god idé at få endnu en uvildig rådgiver til at gennemgå boligen og rapporten. Så du ved, hvor du med fordel kan starte eventuelle energiforbedringer – og hvor meget det vil koste dig.

shutterstock 671714818 1024x1024 1
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om