De fleste, der kigger på nyt hus, har fokus på udseende, indretning og hvilken stand det har. Men det er også ret væsentligt, at du husker…

Energiforbrug og varmeregning

De fleste, der kigger på nyt hus, har fokus på udseende, indretning og hvilken stand det har. Men det er også ret væsentligt, at du husker at se på husets energiforbrug. Gør du ikke det, risikerer du ubehagelige overraskelser på varmeregningen fremover.

Bedøm indlæg

Foråret er i fuld gang. Det samme er højsæsonen for bolighandler. Det er om foråret, at der for alvor kommer gang i markedet. Måske er du også selv i gang med at kigge på hus netop nu.

Når du kigger på et hus, bør du også undersøge energimærket og opvarmningsformen. Disse to punkter har nemlig stor indflydelse på dine fremtidige varmeregninger.

En boligs energimærke er især interessant, fordi det giver dig som køber en idé om, hvor stort et energiforbrug boligen har. Og dermed en idé om, hvor meget det vil koste dig at bo i den ift. el, vand og varme.

Energimærket viser, om boligen har et fornuftigt energiforbrug, og der vil som regel også være forslag til forbedringer, der vil kunne betale sig at udføre på huset.

Som udgangspunkt er energioptimering altid en god idé. Og det er lettest at gøre, før du flytter ind. Derudover kan energioptimering i mange tilfælde også have en positiv effekt på boligens indeklima.

Opvarmningsform

Også når det kommer til boligens konkrete opvarmningsform, bør du gøre dig nogle tanker, før du køber. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte en gammel opvarmningsform som f.eks. et oliefyr. En sådan udskiftning vil give resultater både på varmeregningen og ift. din boligs CO2-udledning.

Der findes mange forskellige opvarmningsformer og kombinationsløsninger. Du bør være opmærksom på, om den valgte varmeform kan klare arbejdet alene, eller om det er nødvendigt med backup fra andre anlæg. Solceller eller luft-luft varmepumper kan f.eks. ikke alene stå for opvarmningen af et helårshus, men kombineres de to opvarmningsformer, så er det en fornuftig løsning

Det kan i nogle tilfælde være muligt at få tilskud til energiforbedringer af din bolig, så derfor er det en god idé at tage en erfaren rådgiver med på råd.

Isolering er vigtig for varmeprisen

Dit varmeforbrug afhænger i sidste ende af, hvor tæt og isoleret dit hus er. Ofte kan det ikke betale sig at skifte til f.eks. varmepumper, hvis boligen ikke er godt isoleret.

Du skal også sørge for, at dine radiatorer er store nok, eller at du har gulvvarme, hvis du benytter luft-vand eller jord-vand varmepumper, da fremløbstemperaturen er lav (35-45 gr.) og derfor har brug for en stor flade at afgive varmen fra.         

Virkningsgrad på varmepumper og fyr kan variere meget og dermed have påvirkning på forbrug og pris – f.eks. har jordvarmepumper en større virkningsgrad og er dermed billigere i længden end en luft til vand-varmepumpe.

Frit valg af elselskab

Siden 2003 har du selv haft mulighed for at vælge, hvilket selskab der skal levere el til din bolig. Du kan bruge den digitale platform Elpris.dk til at overskue de mange udbydere og deres services. Platformen er Forsyningsselskabets egen side og dermed uvildig. Du kan  altid bruge andre sammenligningstjenester, men der skal du altid være opmærksom på, om de tjener penge på, at du skifter til bestemte el-leverandører. Uvildighed kan vi godt lide. 

Du kan selvfølgelig også altid skifte direkte gennem en el-leverandør.

Vær opmærksom på, at du selv skal gøre dit elselskab opmærksom på, at du benytter el til opvarmning af din bolig. 

jumpstory download20200320 131453 1
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om
micheile henderson lz 4npfkcv8 unsplash 002
Læs mere

Få tilskud til energiforbedringer

Bygningspuljen for tilskud til energibesparende boligforbedringer åbner igen op for ansøgninger tirsdag den 28. september kl. 9.00. Sådan…