Sebastian og Rikke manglede et projekt at kaste sig over under corona-nedlukningen. De faldt hurtigt over Hipster House: et skævt byhus på 125 m2 lige ved jernbanen i hjertet af Aarhus…

Sebastian Duus og Rikke Gejl Jensen manglede et projekt at kaste sig over under corona-nedlukningen. De satte derfor deres ejerlejlighed til salg – mest for sjov. Men da der hurtigt kom gode bud, valgte de at sælge. De gik på boligjagt og oplevede at få solgt hele to lejligheder lige for næsen af dem, da de endelig faldt over ”Hipster House”: et skævt byhus på 125 m2 lige ved jernbanen i hjertet af Aarhus C.

Bedøm indlæg

Det 27-årige par havde boet i deres ejerlejlighed på Langenæs i Aarhus i tre år. De havde renoveret cirka 60 m2 ud af lejlighedens i alt 89 m2, og de havde fået blod på tanden til igen at kaste sig over et nyt istandsættelsesprojekt. De fik solgt deres lejlighed i december 2020 og købte byhuset i januar 2021. Men før de kunne flytte ind, skulle der en totalrenovering til.

– Vi tænkte at vi kunne gøre det på et par måneder. Det tog så syv, før vi kunne flytte ind, og vi har først lige haft vores første overnatning i huset, siger Sebastian med et grin, mens Rikke tilføjer:

– Ja, vi har nok været liiidt for tidsoptimistiske.

hipsterhouse koekken

Sebastian Duus og Rikke Gejl Jensen er begge meget kvalitetsbevidste, og de har tænkt over hver en detalje for at skabe et fuldendt helhedsindtryk. Vinkøleskabet i køkkenet har de f.eks. fået special-fremstillet til at passe perfekt til resten af inventaret. 

Ingeniøren med på råd

Da købsaftalen først var underskrevet, smøgede Rikke og Sebastian ærmerne op: de skulle i gang! Parret har en god ven, som er tømrer, og han har fungeret som deres livline under hele renoveringsprocessen.

– Han har hjulpet med at sætte os i gang med forskellige processer, så vi har vidst, hvordan vi skulle gribe det an. Og så har vi løbende ringet til ham, hvis vi har haft spørgsmål, siger Sebastian.

Parret lærte meget, da de renoverede deres tidligere lejlighed. Men de mener selv, at det især er takket være deres gode kontakt, at de har kunne lave så meget på huset selv. Rikke og Sebastian har selv stået for alt nedrivningsarbejdet, det meste af tømrerarbejdet og lidt støbearbejde. De har suppleret med professionel hjælp fra en bygningskonstruktør, ingeniør, tømrere, murere samt VVS og elektriker. Det har været nødvendigt med rådgivning for at få det optimale ud af det gamle hus.

hipsterhouse loft til kip

Før- og efterbillede fra byhusets øverste etage på anden sal. Parret har væltet mange vægge og lavet loft til kip. 

– Kompromisset ved gamle huse er jo, at selve konstruktionen er svær at pille ved. Vi har ikke rørt ved ydervægge, bjælker og taget, men alt andet har vi omrokeret, forklarer Sebastian, mens Rikke uddyber:

– Vi turde faktisk heller ikke andet end at rive alt ned undtagen ydervæggene af frygt for skimmelsvamp. Vi vidste jo ikke, hvad vi ville finde inde bagved.

Rikke og Sebastian har væltet flere vægge, hvilket har omdannet de små rum til store, lyse rum. De har også lavet loft til kip på den øverste etage for at skabe en rummelig loftshøjde. Da parret skulle til renoveringen af førstesalen, stødte de på en udfordring, de ikke havde forudset. På grund af de mangeårige rystelser fra jernbanen i husets forhave, var loftbjælkerne sunket betydeligt, og derfor var konstruktionen blevet skæv.

– De var faldet hele 16 centimeter i den ene ende af førstesalen. Vi skulle derfor rette hele etagedækket op, fortæller Sebastian.

Stabiliseringen af etagedækket var ikke den eneste udfordring, parret stødte på. Rikke og Sebastian valgte at lave en tilbygning til huset, som blev bygget i forlængelse af køkken-alrummet. Her var ingeniøren meget behjælpelig, da han lavede alle beregningerne og hjalp parret med at realisere drømmen om en kombineret entré, udestue og spisestue.

– Vi syntes det virkede som et lidt urealistisk projekt, men ingeniøren sagde strakt ”det er da det mindste problem” og så lavede han beregningerne og det blev en realitet, fortæller Rikke.

Da parret havde fået godkendt byggetilladelsen hos kommunen, kunne de gå i gang med at støbe udbygningens fundament. De fandt dog hurtigt ud af, at det ikke var så ligetil uden tegninger:

– Vi ville ønske, at vi havde fået en arkitekt til at lave nogle tegninger med mål, for så havde tilbygningen været mindre bøvlet, fortæller Sebastian og understreger, at de vil forberede sig bedre, hvis de på et tidspunkt igen kaster sig ud i en større renovering. 

hipsterhouse sogr tag

(1) Sebastian Duus og Rikke Gejl Jensen foran hovedindgangen til deres byhus. Efter en intens renoveringsproces er de mere end klar til at nyde huset til fulde, når det snart står færdigt. (2) Udsigt fra husets øverste etage. Placeringen kan ikke være mere central, da byhuset ligger lige ved jernbanen i hjertet af Aarhus C. 

Velkommen til Hipster House

Byhuset er fra 1878 og er oprindeligt identisk med dets to nabohuse. Før i tiden blev de alle tre brugt som arbejderboliger til jernbanen, og dengang boede der ofte mange familier under samme tag. Den seneste ejer, som Sebastian og Rikke har overtaget huset fra, var kunstner. Han havde lavet mange kreative tiltag på grunden, som f.eks. et lille atelier i haven og et skjult træhus i trætoppen. Samtidig er haven fælles, og parret beskriver atmosfæren som ”kolonihavestemning”.

– Hvis nogen har gæster og drikker øl i haven, er man altid free to join, fortæller Rikke.
Derfor døbte Rikke og Sebastian hurtigt huset ”Hipster House”, efter de besøgte det første gang.

– Men det burde nok have heddet ”tech house”, griner Rikke.

Hun hentyder til, at Sebastian er lidt af en elektronik-nørd, og at parret derfor bor i et såkaldt smart home, hvor alt fra automatisk dørlås og lysstyrke kan styres via telefonen.

Arkitekt i maven

Når det kommer til placering og indretning af husets rum, er parret hjulpet godt på vej af deres erfaringerne fra deres tidligere renoveringsprojekt og en stor, medfødt interesse.

– Sebastian burde 100% være blevet arkitekt, siger Rikke og smiler over mod Sebastian.

Sebastian nikker og fortæller, hvordan han som barn allerede elskede at ommøblere sit værelse for at optimere pladsen. Rikke fortæller også, at Sebastian altid har en god investering for øje. Han har eksempelvis altid været god til at opkøbe ting for så at sælge dem dyrere.

– Under renoveringen har vi tænkt meget over, hvad der giver huset langvarig værdi. Vi havde en mægler med ude, som påpegede at et toilet nedenunder ville gøre det lettere at sælge i fremtiden. Derfor fik vi lavet det, siger Sebastian og uddyber:

– Og så har vi haft fokus på gode kvalitetsmaterialer hele vejen igennem – igen med investeringsperspektivet for øje.

Bilen som bolig og byen som baghave

Rikke og Sebastian har i flere måneder af renoveringsprocessen boet hos forskellige venner og familiemedlemmer. Den sidste måned op til indflytningen, havde de base i deres bil. De har derfor glædet sig ekstra meget til at flytte ind i deres nye hjem, som ikke kan ligge mere centralt i Aarhus midtby.

– Beliggenheden er vigtig for os, og vi ville rigtig gerne bo, så vi kunne gå ned i byen, forklarer Sebastian, mens Rikke tilføjer:

– Vi er nok lidt nogle luksus-typer, som godt kan lide at bruge byen til at gå ned og købe en kaffe og spise ude. Derfor kunne placeringen ikke blive bedre.

hipsterhouse foer

(1) Den udfordrende tilbygning, der i dag fungerer som kombineret entré, udestue og spisestue. (2) Loftbjælkerne på førstesalen var sunket 16 centimeter i den ene side pga. de mangeårige rystelser fra jernbanen. Derfor skulle hele etagedækket rettes op. 

Ville I gøre det igen?

Da parret får spørgsmålet, om de har mod på at kaste sig over en totalrenovering igen, udbryder Sebastian straks:

– Vi gør det aldrig igen… Men det sagde vi selvfølgelig også sidste gang.

Han griner og uddyber:

– Altså processen er sjov og lærerig. Men lige nu er vi godt mættede.

Rikke nikker og fortæller, at hvis de skal renovere igen, så skal de uden tvivl have håndværkere til at lave det hele.

– Men når det kommer til stykket, er vi nok alligevel for store kontrol-freaks til at give ansvaret fra os. Og jeg kan ikke længere gå ind i et rum uden at se muligheder. Det er en renoveringsskade, siger hun med et smil.

Sebastian og Rikke kan efterhånden se lyset for enden af den intense renoverings-tunnel. De mangler nu kun detaljer såsom fodlister, gardiner, håndtag og noget fuge. Derefter står haven for tur. Parret fortæller, at de ikke har planer om at flytte foreløbig.

– Nu skal huset bare nydes, siger Sebastian, mens Rikke smilende understreger:

– Ja, vi bliver helt sikkert boende, så længe der er plads nok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om