Der er masser af elementer, du bør være opmærksom på, når du køber en bolig. Helt fra den første, spæde tanke til du har underskrevnet…

Der er masser af elementer, du bør være opmærksom på, når du køber en bolig. Helt fra den første, spæde tanke til du har underskrevet købsaftalen. Men der er måder, hvorpå du kan gøre oplevelsen bedre og lettere for dig selv. Vi giver dig her tre gode råd.

Bedøm indlæg

Få styr på økonomien

Før du overhovedet begynder at kigge mere seriøst på boliger, er det oplagt, at du får styr på din økonomiske situation.

Få lavet et udførligt budget over dit forbrug. Gør dig klart, hvad du vil have råd til fremover og hvad, du kan undvære. Står du over for en familieudvidelse eller andre væsentlige ændringer (såsom jobskifte) i den nærmeste fremtid, skal dette også indregnes i budgettet.

Du bør have helt styr på din egen økonomiske situation, før du opsøger din bank for at høre, hvor mange penge, du kan låne. Det ruster dig bedre til samtalen og den forhandling, som rent faktisk skal finde sted.

Er du usikker på, hvordan du bedst forbereder dig, er det så afgjort pengene værd at søge hjælp hos en økonomisk rådgiver, der ikke har interesser i et pengeinstitut.

Brug en juridisk rådgiver

Når du har fået styr på økonomien og fundet den bolig, du gerne vil købe, bør du få en juridisk rådgiver til at vejlede og evt. forhandle en købsaftale for dig.

Kontrakten skal på plads og der er mange detaljer, du skal være opmærksom på. Lige fra overtagelse af løsøre til ophævelse af kontrakten. Sidstnævnte er især vigtig. Du skal sørge for, at der bliver indskrevet et advokatforbehold i din købsaftale, så din juridiske rådgiver har mulighed for at annullere handlen, hvis noget går skævt.

Forhandling af købsaftale og administration af alle de juridiske aspekter af en bolighandel er helt sort for de fleste mennesker. Derfor skal du bruge en advokat med erfaring i ejendomshandler til at hjælpe dig. Og denne behøver ikke kun være med til allersidst. Du kan med fordel bruge din juridiske rådgiver i løbet af processen også. I nogle tilfælde kan vedkommende endda forhandle pris og kontrakt på plads for dig.

3 . Gennemgå alt i din købsaftale igen

Før du underskriver en købsaftale anbefaler vi, at du får gennemgået både bolig og rapporter en ekstra gang. Det gælder tilstands-, elinstallations- og energirapporten. Hvilke svagheder har din nye bolig og hvilke økonomiske konsekvenser kan det have for dig?

I tilstands- og elinstallationsrapporten kan der være angivet UN, som er punkter, der bør undersøges nærmere. Hvorfor ikke få kigget nærmere på disse før du køber? Så ved du, at du ikke køber katten i sækken.

Har du ikke selv den rette håndværksmæssige baggrund, eller erfaring til at gennemgå bygning såvel som rapporter, kan du hyre en byggesagkyndig til at hjælpe dig. Det koster som regel ikke ret meget at få en bolig tjekket efter i sømmene – og du kan i sidste ende spare mange penge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om