Sarah og Frederik har både prøvet at renovere og bygge nyt. Her er deres bedste råd…

Det 24-årige par Sarah Terkildsen og Frederik Iversen går utålmodigt og venter på en byggetilladelse fra Aarhus Kommune, så de kan gå i gang med deres nye byhus på Grønnegade i hjertet af Aarhus. De har lært meget af processen og fra tidligere byggeprojekter.

Bedøm indlæg

Parret, som tidligere både har totalrenoveret en villa og bygget et nyt sommerhus, er nu i gang med deres næste store boligdrøm: Projekt moderne byhus. Da Sarah og Frederik købte den centrale grund, lå der et ældre byhus fra 1778, som de valgte at rive ned for at bygge nyt. De valgte at få hjælp til nedrivningen, fordi byhuset delte ydervægge med de to nabohuse, hvilket gjorde det mere kompliceret.

– Vi fik et entreprenørfirma til at rive huset ned, og de fandt lidt af hvert under nedrivningen. Der var mus i de gamle vægge, og da der blev åbnet direkte ned til kloarkerne, kom der også rotter op. Så med den viden er jeg virkelig glad for, at vi ikke gjorde det selv, fortæller Frederik med et skævt smil.

Parret fortæller, at de samtidig fik lavet en miljørapport, som viste fuld plade i miljøskadelige stoffer. Der var blandt andet meget asbest.

– Der blev vi bekræftet i, at det var den rigtige beslutning at bygge helt nyt frem for at totalrenovere, fortæller Sarah.

grunden

Byggegrunden på 77 m2 efter nedrivningen. Man kan se på de to nabohuse, hvor det gamle byhus før lå. Huset bar præg af, det det var fra 1778, og derfor valgte Sarah og Frederik at bygge nyt fremfor at totalrenovere.

sammensat 1

Hjælp fra omgangskredsen

I de tidligere boligprojekter, som Frederik og Sarah har kastet sig ud i, har de lavet det meste selv. Denne gang vil de selv stå for alt planlægning og koordinering og en del af byggeriet.

Men de vil også købe sig til hjælp. De betalte faggrupper, som parret vil leje ind, er murer, maler, ventilationsinstallatør, VVS og ekstra håndværkere. Derudover har de allerede haft en tegnestue til at lave flere tegninger til Aarhus Kommune, så de kan få en byggetilladelse.

– I vores omgangskreds er vi så heldige at have en selvstændig elektriker, en arkitekt og en ejer af et køkkenfirma. Og så er jeg jo tømrer, fortæller Frederik og understreger, at det har været et stort plus, at han er selvstændig tømrer og derfor kan lave meget selv.

Lærerig proces

Spørger man Sarah og Frederik, hvad den vigtigste læring har været i deres byggeprojekter indtil nu, kan deres svar koges ned til tre punkter: Planlægning, forståelse for byggeprocessen og samarbejde. Og det sidste er måske det vigtigste.

– Samarbejde og kommunikation er alt, siger Frederik og uddyber:

– Når man både har et parforhold og et arbejdsforhold, skal man være gode til at kommunikere.

Sarah nikker og forklarer, at det også har hjulpet på samarbejdet, at hun har fået en bedre forståelse for hele byggeprocessen.

– Frederik har jo kendt til processerne fra sit arbejde. Men nu føler jeg mig også meget mere sikker, fordi vi har prøvet det før, siger hun.

sammensat 2

Sarah har lavet flere moodboards til inspiration. Parret har allerede valgt materialer, elementer og placeret deres møbler på tegningerne. Nu mangler de bare byggetilladelsen.

Parret fortæller også, at de er blevet meget klogere på, hvad er vigtigt for dem i deres hjem. Derfor er det blevet lettere at prioritere og tænke på detaljerne.

– Vi har helt sikkert mere overskud denne gang. Derfor kigger vi mere på detaljerne og er mere bevidste om vores valg af materialer, siger Frederik, mens Sarah nikker og uddyber:

– Ved vores første hus gik vi på kompromis med nogle ting, og vi irriterede vi os for eksempel over vores malerarbejde. Så det får vi en professionel maler til denne gang. Sidste gang sparede vi også penge på gulvet. Denne gang prioriterer vi at få sildebensparket.

Nybyggernes bedste råd

Den dynamiske nybygger-duo, Sarah og Frederik, har samlet en hel del erfaringer sammen fra deres fælles renoverings- og byggeprojekter. De har flere tips, de gerne vil give videre til andre.

– Vær tålmodig. Både i parforholdet og i forhold til byggeprocessen, siger Frederik og uddyber:

– Lige nu er vores byggetilladelse eksempelvis i kommunens hænder, så det er ret nervepirrende. Men man må bare slå koldt vand i blodet og holde modet oppe.

Sarahs bedste råd omhandler økonomien og tidsperspektivet i et boligprojekt:

– Et godt tip er at gange alting op med 1,5. For tingene tager mindst dobbelt så lang tid og koster dobbelt så meget, som det man regner med, siger Sarah, mens Frederik nikker og tilføjer:

– Ja, der vil altid være uforudsete udfordringer og omkostninger forbundet med et bygge og renovere.

sammensat 3

Frederik og Sarah budget til tegninger er allerede tredoblet, da Aarhus Kommune har bestemte krav til nybyggeri. Indtil byggetilladelsen er på plads, bor parret til leje i en lejlighed i Aarhus C.

Frederik og Sarah har flere gange oplevet skepsis fra familiemedlemmer, som har tvivlet på, om deres tidligere boligprojekter var en for stor mundfuld for parret at gabe over.

I dag er Sarah og Frederik dog glade for, at de fulgte deres egen mavefornemmelse og kastede sig ud i det. Og det er jo lykkedes dem rigtig godt, må man sige. Samtidig er de ikke i tvivl om, at det har været godt givet ud at bruge penge på rådgivning fra fageksperter:

– Mit allerbedste råd til førstegangskøbere er at få en masse rådgivning udefra. For der er så mange punkter, man ikke har styr på, fortæller Frederik.

Sarah og Frederik håber på at komme i gang med at bygge i starten af 2022 og at kunne flytte ind til jul samme år. Derefter satser de på at blive boende i deres nye hjem i nogle år.

– Når vi er færdige med det nye hus, trænger vi nok for alvor til en pause fra boligprojekterne, siger Frederik med et stort smil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om