Gulvvarme er en god kilde til opvarmning i dit hjem. Det kan give en behagelig varme, og gulvvarmen kan udnyttes til fulde, når den er tændt.

Men – har du styr på fordelene ved gulvvarme? Er du helt med på, hvilke gulve du kan få gulvvarme i? Og er gulvvarme noget, som er til at betale sig fra? Det får du svarene på herunder.

4/5 - 4 Stemmer

Generelt omkring gulvvarme

Selvom det ligger i ordet, så er gulvvarme en opvarmning, hvor varmen kommer fra rør, som er lagt under gulvet. Det er en god måde at skabe ekstra komfort i din bolig, da du næppe kommer til at fryse om fødderne, når gulvvarmen er tændt. 

Det smarte ved gulvvarme er, at du kan styre det på samme måde som radiatorer. Med gulvvarmestyring vil der nemlig også være koblet en termostat på, hvor du kan skrue op og ned manuelt. Det er dog en udbredt holdning at den bedste gulvvarmestyring er trådløs.

Hvis du overvejer at installere gulvvarme i din bolig, har du så helt styr på, hvilke typer gulvvarme der findes? Lad os se på nogle af de valgmuligheder, der er. 

sparetip
 
Hent en bedre gulvvarme pris:

Vores bedste tip til læserne er altid at indhente flere tilbud.
Det er en nem måde, at kende til omfang & pris på installation af gulvvarme.
 
Specielt, når det er gratis og uforpligtende!
 
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Hvad prisen for gulvvarme? 

Der er flere forskellige ting, der kan påvirke din pris på gulvvarme. Til en start er der forskel på, om gulvvarmen skal lægges i en ældre bolig eller et nybyggeri.

Du skal forvente, at det næsten bliver dobbelt så dyrt, når gulvvarmen skal lægges i et ældre hus. Nogle af de ekstra ting der skal gøres, kontra et nybyggeri er: 

  • Det eksisterende gulv skal først brækkes op – det vil typisk være håndværkere, der skal lave arbejdet, og her skal du forvente, at de tager en bestemt timepris. 
  • Næste skridt er, at gulve gerne skal isoleres. 
  • Underlaget skal nu forberedes, så slangerne til gulvvarmen kan placeres på gulvet. 
  • Til sidst skal der indregnes tid til, at selve gulvvarmen bliver lagt, og at gulvet etableres på ny. 

Når der skal laves gulvvarme i et hus, hvor mange af tingene herover skal laves, så kan prisen lyde på 1.000-2.000 kr./kvadratmeter (når du vel og mærke hyrer professionel hjælp). Det kan lyde som en dyr pris, men du kan også være sikker på, at gulvvarmen er lagt rigtigt. 

Hvis gulvet bl.a. ikke skal brydes op, og der er tale om gulvvarme i et nybyggeri, så kan prisen per kvadratmeter lyde på 850 kr. – 1.200 kr. hos professionelle. 

Uanset om din bolig er ny eller gammel, og om du skal have vandbaseret gulvvarme eller el-baseret gulvvarme, så tag gerne kontakt til 3 forskellige firmaer. Hør hvilke priser de tager for arbejdet, og få dem til at sende tilbud til dig.

Det er den bedste måde, du kan få konkrete tal at se, og det er oftest den måde, du får de bedste priser på gulvvarme. Hvis du gerne vil se, om du kan rykke ved nogle af priserne, du har fået, så præsenter eventuelt en konkurrents tilbud over for det firma, du helst vil bruge. Det kan nogle gange godt svare sig for dig, og du kan være heldig at få afslag i prisen.  

Husk dog på, at der også kan være penge at spare, hvis du selv klarer nogle af opgaverne. Tag derfor også gerne en snak med firmaerne om, hvor der er mulighed for, at du kan spare penge. Der er nemlig mange forskellige måder, at opgaven kan strikkes sammen på.

Og hvis du har gode håndværkerevner, så kan du spare mange penge, hvis du f.eks. selv kan brække et gammelt gulv op, hvis du bor i noget ældre. Det er nemlig en opgave, som altid vil være ekstra dyr for dig, når du sætter professionelle til det. 

Forskellige typer af gulvvarme

Der er to typer af gulvvarme, som der oftest skelnes imellem. Den ene er vandbaseret gulvvarme, og den anden er el-gulvvarme. 

Vandbaseret gulvvarme

Den vandbaserede gulvvarme er den type, som bruges mere og mere i de danske hjem. Med vandbaseret gulvvarme bliver din bolig opvarmet med slanger, som er fyldt med varmt vand.

Slangerne er placeret under gulvene og er koblet til det centralvarmeanlæg, din bolig har. Mange vælger vandbaseret gulvvarme, når de bygger nyt. Det skyldes bl.a., at det er billigere end el-gulvvarme i drift. 

Når du vælger vandbaseret gulvvarme, så kan det både være et supplement til dine radiatorer. Men det kan også være et komplet alternativ til radiatorerne. 

Det du skal huske på ved vandbaseret gulvvarme er, at det kan være en større affære, når det installeres i ældre boliger. Derfor er der to muligheder, du kan overveje: 

  1. Hvis du i forvejen skal have lavet isoleringsarbejde under gulvet, så er det en idé at få lavet gulvvarmen på samme tid. Det kan nemlig spare dig penge, da gulvet alligevel skal brækkes op for at gøre plads til isoleringen.
  2. Der kan også lægges vandbaseret gulvvarme oven på det gulv, du allerede har. Denne metode kræver bare, at værelset kan rumme, at gulvet kommer mere op i højden. Der er dog ikke tale om en højde, der er særlig stor. Det er langt fra altid, at folk vælger denne løsning. Det kan nemlig give udfordringer med niveauforskelle til f.eks. dine døre. 

El-gulvvarme

El-gulvvarme kan give dig samme gode komfort, som når du vælger vandbaseret gulvvarme. Du skal dog være opmærksom på, at el-gulvvarme kan være dyrere i længden. Det bliver vurderet, at opvarmningen vil være 2-3 gange dyrere for dig, end hvis du vælger el-gulvvarmen.

Derfor er det en fordel, hvis du kun vælger denne type gulvvarme til de mindre rum i dit hjem. Det kunne være et småt badeværelse eller en mindre entré. 

Du vil opleve, at el-gulvvarme er væsentligt nemmere at installere end vandbaseret gulvvarme. Det skyldes, at de elektriske tråde fylder væsentligt mindre end slangerne, der skal bruges til vandbaseret gulvvarme. Til din fordel kan trådene placeres ovenpå det gulv, du har i forvejen, og bagefter lægges en ny gulvbeklædning på. 

Du skal være opmærksom på, at el-gulvvarme ikke må stå alene som opvarmningskilde. 

Hvilke gulve kan jeg få gulvvarme i? 

Valget er nærmest frit, når det kommer til de gulve, hvor der kan installeres gulvvarme. For at komme med nogle eksempler, kan disse gulve få gulvvarme:  

Der er selvfølgelig nogle ting, du skal være ekstra opmærksom på i kombinationen mellem gulvvarme og gulvtype. Belægningerne på dit gulv kan som regel ikke tåle gulvvarme, der er højere end 25 grader (for trægulve), maksimalt 27 grader (for fliser og klinker) og højest 28 grader ved de andre gulvtyper.

For høje temperaturer er oftest ikke et problem, når du har vandbaseret gulvvarme. Men hvis du omvendt har el-gulvvarme, så kan temperaturerne lidt nemmere blive for høje, og det kan ændre udseendet på nogle gulvtyper. Og hvis du er glad for dine gulve, som de er, så er det måske ikke lige det, du har lyst til.  

Fyr er den træsort, som kan ændre sig mest, hvis gulvvarmen bliver for varm. Det kan især ske om vinteren, hvor træet nemmere vil kunne trække sig sammen, da luften vil være mere tør.

Omvendt så er eg, teak og merbau de træsorter, som bedst kan tåle de høje temperaturer. For at være sikker på, hvad det bedste match er mellem gulvvarme og gulvtype, så forhør dig endelig hos en professionel. Her kan du få svar på alle de spørgsmål, du måtte have omkring gulvvarme. 

Fordele og ulemper ved gulvvarme

For at få succes med gulvvarmen, er der flere ting, du med rette kan overveje. For at gøre det så nemt for dig som muligt, så kan du finde nogle af de mest gængse fordele og ulemper ved gulvvarme her: 

Fordele ved gulvvarme

  1. En af de helt store fordele ved gulvvarme er, at du undgår at fryse om fødderne. For hvem har lyst til en bolig, hvor der hele tiden er fodkoldt? Og da slangerne fra gulvvarmen er fordelt over hele gulvet, så bliver det nemt at holde varmen.
  2. Gulvvarme kan være med til, at dine rum bliver opvarmet mere jævnt. Gulvvarmen ligger fordelt over hele gulvet, modsat f.eks. radiatorer. Det betyder også, at du kan udnytte varmen bedre, da varmen ikke kun er placeret et bestemt sted. 
  3. Gulvvarme kan opleves mere behageligt end varme fra en radiator. Måske har du også prøvet at have en radiator stående, som har været med for høj styrke. Det kan nærmest gøre en hel utilpas. 
  4. Du slipper for vedligeholdelse. Gulvvarmen skal ikke rengøres, vedligeholdes eller andet, ligesom en radiator skal. For en radiator kan hurtigt komme til at samle støv, og det kan være en større opgave, hvis den skal rengøres grundigt. Heldigvis så skal du ikke tænke på rengøring, når du har installeret gulvvarme. 
  5. Støv flyver ikke særlig nemt omkring. Det gode ved gulvvarme er, at støv ikke vil hvirvle rundt, på samme måde som det kan gøre ved en radiator. Det er nemlig utrolig nemt for støv at samle sig i de mange rør og hulrum, som en radiator har. 
  6. Er ideelt på badeværelset. Gulvvarme på badeværelset kan være med til, at overfladerne tørrer hurtigere – for der er heller ikke noget mere irriterende, end et badeværelse hvor det hele tiden er fugtigt. 
  7. Gulvvarme er pænere i din indretning, da den slet ikke er synlig. Med gulvvarme kan du også helt slippe for de radiatorer, som ellers er i dine forskellige rum. Det betyder også, at du kan indrette dig mere frit, da der ikke er klodsede radiatorer, som tager plads, du kunne bruge til andet. 
  8. Du kan opnå energibesparelser. Når du har installeret gulvvarme, vil du typisk kunne skrue ned for rumtemperaturen med 1-2 grader – og uden at det der noget, du kan mærke. Det betyder også, at din varmeregning vil blive mindre. Det siges, at du kan forvente en besparelse på 6-12 % i gennemsnit. Over en årrække så kan det også ende med store beløb, som du hvert år kan spare. 

Ulemper ved gulvvarme

  1. Længere opvarmning og nedkøling. Når din gulvvarme er støbt ind i gulvet, så kan det betyde, at dine rum vil varmes mere langsomt op. Det gælder også den anden vej rundt, så nedkøling også tager lidt ekstra tid, selv efter du har slukket for varmen. 
  2. For at få succes med gulvvarmen – især økonomisk, så er det et must, at din bolig er godt isoleret. Ellers kommer du til at møde en høj regning, da varmen let ryger ud af din bolig igen. I ældre huse vil det oftest være et must, at du også er dækket godt ind med radiatorer, hvis du vil have en god opvarmning.
  3. Hvis du stadig vil have gulvvarme i en ældre bolig, så overvej eventuelt at isolere huset bedre først. Det gælder alt fra hulmursisolering, isolering af tagrummet, skunke, udskiftning af døre, vinduer m.m. Det kan selvfølgelig også betyde, at du skal finde flere penge til projektet, end du måske først havde regnet med. På langt sigt er det dog rigtig godt givet ud, da du vil få mere ud af gulvvarmen, når din isolering er god. 
  4. I en ældre bolig vil du kunne mærke, hvordan det trækker lidt ekstra ved vinduerne og dørene, når du har gulvvarme. 
  5. Det kan være en dyr fornøjelse, hvis din gulvvarme går i stykker. For at komme ordentligt ned til gulvvarmen så kan det kræve, at store dele af trægulvet skal op, for at professionelle kan komme til at udskifte de slanger, som er ødelagte. Selvom din gulvvarme selvfølgelig ikke burde give udfordringer de første mange år, så er det en overvejelse, du også kan gøre dig. 
  6. Hvis du har en relativt ny bolig, så kan der også være udfordringer med gulvvarmen. I de måneder der er fra foråret og til efteråret, kan gulvvarmen have svært ved at tænde, da boligens varmetab er så småt. Det kan også give en fornemmelse af, at gulvene er kolde. 

Som du også selv kan se, så er der både fordele og ulemper at tage højde for, før du får installeret gulvvarme. Men hvad vil det koste at få lavet gulvvarme? Det skal vi se lidt nærmere på. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 + 15 =

Artikler du måske vil synes om