Dit rådighedsbeløb har stor indflydelse på, hvor meget du kan låne til huskøb. Se her, hvordan du udregner dit rådighedsbeløb før du mødes med banken…

Dit lån afhænger af dit rådighedsbeløb

“Hvor meget kan jeg låne til et boligkøb?” er et spørgsmål, mange kommende boligejere stiller sig selv. Og et af de første svar de møder er, hvor stort deres rådighedsbeløb er.

Bedøm indlæg

Der dukker mange nye ord op, når du kaster dig ud i den fagre nye boligverden. Ejendomsmæglere har masser af fagudtryk, og det samme gælder din bank.

Din bankrådgiver vil helt sikkert tale om dit rådighedsbeløb, når du kommer i banken for at låne penge til en bolig.

Men hvad er det nu lige, rådighedsbeløb betyder? Og hvilken betydning har det for, hvor mange penge, du kan låne til dit huskøb?

rsz 1accounting blur budget 128867 1

Rådighedsbeløb – forklaringen

Rådighedsbeløb det beløb, du har tilbage hver måned, når alle faste udgifter er betalt. Det vil sige det beløb, du har tilbage af din udbetalte løn til mad, gaver, fornøjelser og så videre. 

For at kunne sidde i en ejerbolig skal du som udgangspunkt have et rådighedsbeløb på mindst 5.000 kroner hver måned. Det er vel at mærke kun, hvis du er enlig. Er I to, som køber bolig sammen, skal jeres samlede rådighedsbeløb være mindst 8.500 kroner hver måned.

Dertil kommer, at hvis du/I har hjemmeboende børn, så øges minimumskravet til et rådighedsbeløb med yderligere 2.500 kroner per barn.

For en familie med to voksne og to børn betyder det altså, at banken kræver et månedligt overskud på 13.500 kroner efter alle faste udgifter er betalt.

Overblikket

1 voksen = 5.000 kroner

2 voksne = 8.500 kroner

1 barn = 2.500 kroner ekstra

For nogle mennesker virker minimumskravene til rådighedsbeløb skyhøje, mens det for andre virker urealistisk lavt at leve for ”så lidt”.

Det handler alt sammen om forbrug og ønsker for livsstil. Men ifølge lovgivningen skal banken sikre sig, at du har det krævede beløb hver måned, før de må låne dig penge. Og netop derfor er det en væsentlig faktor på din vej mod et boligkøb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om