At få indbrud er en af de værste oplevelser, du kan komme ud for som boligejer. Ofte virker det som om det er umuligt at gøre noget for, at tyven kommer ind. Men det er ikke rigtigt.
I denne artikel får du mere viden om, hvor og hvornår din bolig er sårbar, samt hvad du selv kan gøre for at mindske risikoen for indbrud.
Hvor bryder tyven ind?
Sommerhuset er et godt sted for tyven at bryde ind. Sommerhusområderne er affolkede i mange måneder om året, og dette giver ubudne gæster rig lejlighed for at “arbejde” i fred og ro.
Ydermere er sommerhuset gået fra et mere spartansk udseende og indbo til at være en langt mere komfortabel bolig. Og for ikke at skulle undvære den daglige komfort har danskere de senere år købt stadigt dyrere ting til sommerhuset.
Dette, parret med affolkningen af sommerhusområderne i vintermånederne, er guf for en indbrudstyv.
Hvor i landet sker der oftest indbrud?
Boliger i hovedstadsområdet står oftest for skud. Ifølge Videnscentret Bolius (bolius.dk) blev der i 2017 begået dobbelt så mange indbrud i hovedstadsområdet i forhold til resten af Sjælland og fire gange så mange som i Nordjylland.
Hvornår sker der typisk indbrud?
Normalt vil man nok tænke, at indbrudstyve er mest aktive om natten, hvor der er færre mennesker på vejene. Dog sker rigtig mange indbrud i dagstimerne, når du og dine naboer er på arbejde.
En anden væsentlig del af indbruddene sker i de tidlige nattetimer, indtil midnat, samt i weekenden fra fredag til søndag.
Julen er også et yndet tidspunkt for tyveri og indbrud. Vi har som regel værdifulde julegaver liggende, og det ved tyvene godt. Sådanne gaver er ikke tyverisikret på nogen måde (og ofte står de gemt i udhuse og redskabsskure, hvor de er nemme at komme til). Da de ikke er tyverisikret, kan de nemt omsættes på det sorte marked.
Et andet populært tidspunkt for indbrud i din bolig er, når du rejser på ferie. Specielt sommerferien hvor “alle” er væk fra kvarteret. Du skal også være opmærksom på, at risikoen for indbrud kan stige, når du bygger om, eller når du ønsker at sælge din bolig.
Specielt i de sidste tilfælde er et indbrud en reel risiko. Det at have alle detaljer fra dit hjem liggende hos ejendomsmægleren kan hurtigt give tyve værdifuld information om kostbart indbo, placering af interessante adgangsmuligheder samt flugtveje omkring din bolig.
Hvordan kommer tyven ind?
Størstedelen af tyvene kommer, som ventet, ind af et vindue. Enten ved at knuse en rude, ved at fjerne listerne som holder ruden på plads eller ved at bryde vinduet op med et koben. Næsten halvdelen af indbruddene bliver begået på denne måde.
Terrassedøre er også populære indgange pga. deres store glasareal. Det værste ved rigtig mange indbrud er, at de måske kunne have været undgået, hvis der havde været tyverisikring i hjemmet.
Hvad er tyverisikring?
At sætte en tyverialarm eller et overvågningskamera op er helt bestemt tyverisikring, og det er en meget god idé at overveje at anskaffe et sådant alamsystem, specielt hvis der har været indbrud i nabolaget.
Men der er rigtig mange andre måder at gøre livet surt for en indbrudstyv. Her kommer nogle af de muligheder du har for at lave indbrudssikring i dit hjem.
Sikringsglas
En af disse er sikringsglas. Forestil dig at tage en sten og slå den hårdt mod dit vindue eller din terrassedør. Hvad sker? Glasset splintres i tusind stykker. Havde du nu villet bryde ind, ville dette have været nemt og relativt smertefrit – du havde blot behøvet at fjerne eventuelle glasstumper og enten afhaspe vinduet eller åbne terrassedøren indefra.
Med sikringsglas er det en helt anden sag at få adgang til dit hjem. Sikringsglas er en glastype som er lavet med en sej, klistrende film mellem de forskellige lag glas. Den seje, klistrende film gør, at glasset, som nu er splintret, stadig hænger fast i filmen og dermed gør den umiddelbare adgang til din bolig meget vanskeligere end tidligere.
Tyven vil derfor have behov for længere tid til at gennemføre sit kup – og er der noget, en tyv ikke har, så er det tid. Kan du forsinke ham i mere end tre minutter er det meget sandsynligt, at han vil opgive indbrudet.
Forstærkning og indbrudssikring af dine vinduer
Du kan også vælge at forstærke dine vinduer med dækskinner, så det bliver vanskeligere at få adgang til dit hjem, skulle tyven ønske at brække dit vindue op. Mange tyverier er udført af amatører, som ofte ikke har meget værktøj med sig ud over et koben og en skruetrækker. Med en forstærking hindrer du, at kobenet (og dermed tyven) har frit spil.
Der findes også sikkerhedsbeslag, som går igennem vinduesrammen og som hindrer, at tyven får nemt ved at komme ind. Disse er monteret med en kodelås på indersiden, og vinduet kan kun åbnes, hvis man kender koden.
Forstærker du dine vinduer forhindrer du, at der er fri bane til dine værdier i løbet af ingen tid.
Manuel indbrudssikring
Endelig er en god måde at lave tyverisikring i din bolig at gå en tur rundt omkring dit hjem som om du var en tyv. Dette gøres for at finde ud af, om der er særligt oplagte måder at komme ind i det. Det kan være et kældervindue eller andet, som relativt nemt og uforstyrret kan give uvedkommende adgang til dit hus.
Se på omgivelserne som om du ønskede at bryde ind i dit eget hjem og havde behov for at finde den letteste vej at komme ind på.
Når du har fundet den eller de måder, hvorpå du lettest ville kunne få adgang, så prøv at finde ud af, om du kan gøre det vanskeligt for uvedkommende at komme ind. Kan du gøre det tidskrævende eller larmende, sikrer du dig højst sandsynligt, at tyven vil lade stå til og se sig om efter et nemmere bytte. Det sidste han ønsker er nemlig at tiltrække sig unødig opmærksomhed eller bruge for lang tid på indbrudet.
Husk endelig, at de tiltag du tager ikke bare skal beskytte dig mod tyveri, men også i tilfælde af brand, hvor udefrakommende hjælp skal have mulighed for at komme ind til dig. Snak derfor altid med en fagmand om, hvordan du bedst muligt tyverisikrer dit hjem uden at sætte din personlige sikkerhed på spil.
Den bedste løsning på indbrudssikring af dit hjem er sandsynligvis en kombination af overvågningssystemer, tyverialarmer og mekaniske tiltag (låse og andre sikringer som dem, vi netop har set på sammen).
Hvad koster tyverisikring?
Der er rigtig mange måder at tyverisikre dit hjem på. Det er vigtigt, at du får rådgivning på området, specielt i forhold til risiko for brand og dennes følger, samt i forbindelse med installering af en tyverialarm. I det sidste tilfælde bør du huske på eventuelle husdyr, som jo har en langt finere hørelse end vi mennesker, og som der derfor skal tages særlige hensyn til.
Har du tænkt dig at anskaffe en tyverialarm, kan du finde ud af, hvordan dit system kan se ud, og hvad tyverialarmer koster.
Du kan dog komme rigtig langt med “gør-det-selv” – og herunder kommer en liste over indbrudssikring, som du selv kan stå for og som kan afskrække en tyv fra at bryde ind hvor du bor. Og det gode er, at rigtig mange af dem er gratis.
Hvad kan du selv gøre for at tyverisikre din bolig?
Det virker lidt spøjst, at det første råd er “Lås efter dig”. Men mangelfuld låsning er en hyppig årsag til indbrud. Specielt når vi taler om døre og vinduer på førstesalen eller om terrassedøre.
Vær opmærksom på at mange forsikringer ikke dækker eventuelt tyveri, hvis du ikke låser ordentligt efter dig!
Husk at sætte værdifulde ting, så de ikke kan ses udefra. Et stort tv, luksusmøbler eller kunst kan være svære at skjule, men f.eks værdier som smykker, rede penge, kreditkort, fotoudstyr og dyre computere bør ikke umiddelbart kunne ses udefra.
Sørg for, at der er “bevægelse” i huset, mens du er væk. Lad gerne lidt opvask stå og noget læsestof eller legetøj ligge fremme, så huset virker beboet.
Sæt også gerne automatismer til lystænding og -dæmpning, så det faktisk ser ud som om, der er nogen hjemme.
En radio eller fjernsyn, som kører, er et yderligere tegn på, at du er hjemme. Automatiserer du, så husk at variere tidspunkterne for de forskellige tiltag hver dag i ugen.
Tyverisikring i haven
Tyverisikring af dit hjem har også med haven at gøre. Lås derfor alle haveredskaber som kan bruges til at få adgang til huset inde.
Lad gerne trillebøren, den lille planteskovl og haveslangen ligge og “rode”, så det ser ud som om du bare lige er gået ind for at tage et glas vand inden du fortsætter med arbejdet.
Have- og husredskaber som skovle, hakker, stiger og andre redskaber som tyven kan benytte til at få adgang til dit hjem bør være forsvarligt låst inde. Også eventuelle mursten eller lign bør være under lås.
Endelig kan du sikre din bolig ved at klippe hækken ned, så man kan se hvad der sker inde på din grund. En anden rigtig god idé er at plante store, væmmeligt stikkende buske under de vinduer, som tyven lettest kan få adgang til. Der er ikke ret meget, som afskrækker tyve som en stor busk, han skal udenom eller over, inden han kan få adgang til dit hjem.

Nabohjælp
Skal du være væk i længere tid, så bed naboen om hjælp. Tyve ser ofte på om der eksempelvis er affald i skraldespanden, om der holder køretøjer i indkørslen, og om postkassen er tømt. Bare at naboen ind imellem sætter sin cykel eller bil foran dit hus, kan afskrække ubudne gæster.
En anden god måde at afskrække tyve er, at lade naboen hænge sit vasketøj i din have flere gange, mens du er væk. Forskelligt udseende vasketøj i haven betyder, at der er nogen hjemme.
Er tyven kommet ind?
Er uheldet sket og tyven kommet ind, kan du alligevel gøre rigtig meget for, at dine værdier ikke forsvinder, eller at de bliver svære at omsætte. “Operation Mærkning” kan hjælpe dig hér, for mærkning af dine værdier er altid en god løsning.
Du kan også fjerne tingene, før tyven gør det, og dette kan gøres ved enten at opbevare dem i en bankboks eller et indbygget værdiskab, som ikke kan tages med af tyven.
De ting, som du ikke kan lægge i boks (f.eks tv, stereo, møbler), kan du gøre uattraktive ved at fjerne væsentlige dele (fjernbetjening eller eks. hynder eller skuffer).
Det kan virke, som en vanskelig opgave at tyverisikre din bolig. Men som vi netop har set, er der rigtig meget, du kan gøre for at undgå indbrud – også uden at behøve at investere i dyre systemer.
– jo flere indbrud vi kan undgå, des bedre!