Er det tid at få en ny indkørsel, fordi den gamle ikke er så pæn og/eller effektiv længere? Så er det med af hoppe i arbejdstøjet og komme ud og hænge i.
Men inden du gør det, er det nok en god idé lige at gøre dig et par overvejelser, så du ikke kommer til at stå med håret i postkassen og en indkørsel, som ikke passer til dine behov. Vi har samlet et par gode råd til dig, som står og skal finde ud af, hvordan din indkørsel skal se ud samt hvilke materialer, der skal indkøbes eller lejes for at give liv til dette projekt.
Indholdsfortegnelse

Pris på indkørsel
Første punkt på dagsordnen: Hvad vil det koste at renovere din indkørsel?
Som altid er svaret “Det kommer an på…”. For også i denne sammenhæng er der virkelig mange variabler som skal tages i betragtning, når du begynder at udregne en pris på din nye indkørsel. Du kan se de variabler herunder.
Skal du selv gøre arbejdet eller er det bedre at få professionel hjælp?
Det er nok her, den største prisforskel kommer til udtryk. For mens din arbejdskraft er “gratis”, skal en professionel have betaling.
Det skal så også siges, at det at betale en professionel for at lægge din indkørsel giver dig mulighed for at nyde livet mens vedkommende arbejde, samt at have en garanti for, at arbejdet bliver gjort korrekt.
Hvilke materialer skal du bruge for at kunne renovere din indkørsel?
Du vil hurtigt finde ud af, at det at lave en indkørsel på bedste måde er en del mere kompliceret, end det først ser ud til. Det er dog normalt ikke noget at bekymre sig om, hvis du er fingernem og har lavet gør-det-selv-projekter før.
Men har du ikke så meget erfaring med gør-det-selv-arbejde, specielt af denne type, så forhør dig hos venner og familie samt i dit lokale byggecenter for at være sikker på, at materialevalget og din fremgangsmåde er korrekte.
Indhent flere gratis tilbud på indkørslen
Vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk, har sammensat en model til dig, som gør det muligt at få 3 gratis og uforpligtende tilbud på en ny indkørsel.
Brug 1 minut på at se videoen om hvordan det fungerer:
5 årsager til at vælge 3byggetilbud:
- Kendskab til lokale håndværkere
- Mulighed for store besparelser
- Servicen tager ~ 3-5 minutter
- Det er gratis & uforpligtende
- Du sikres af enterprisegaranti
Enterprisegaranti: Hvad er det?
Enterprisegaranti er 3byggetilbud.dk sikkerhed til dig. Det sikrer dig op til 35.000 kr. de næste 5 år, hvis du skulle være ude for fejl eller mangler på håndværket.


Skal du bruge specialværktøj?
Hvis du har tænkt dig at lave en indkørsel med fliser, skal du sandsynligvis bruge en pladevibrator til at stampe f.eks stabilgrus. Sådan én kan du leje, og det er naturligvis en omkostning, som skal på budgettet, når du overvejer, hvad næste skridt er.
Der kan også være behov for andet værktøj. Snak med dit lokale byggemarked, de ved helt sikkert, hvad der skal til.
Som du kan se, er der mange variabler, som har indflydelse på din indkørsels pris. Og herunder kommer en fjerde, nemlig hvilken belægning din indkørsel skal have.
Priseksempler på belægning til indkørsel
Der er mange forskellige typer belægning til indkørsel, og prisen kan variere rigtig meget. Vi har fået et par priseksempler fra Dansk Hus- og Haveservice, som du kan se herunder:
Bor du for eksempel på Fyn eller i Jylland og skal have en 10 kvadrameter indkørsel i herregårdssten med slået kant, hvor der enten:
- indtil videre blot har været jord eller græs
- skal etableres en ny bund for indkørslen men ikke skaffes noget materiale væk
- eller der ingen dæksler skal være i indkørslen
så skal du regne med, at en indkørsel koster lige omkring 9.400 kr inkl. moms for en sådan udførelse. Bor du på Sjælland eller øerne stiger prisen til lige over 11.500 kroner.
Ønsker du samme slags indkørsel
- blot større, for eksempel 15 kvadratmeter
- lavet i grå bordurfliser
- og med et dæksel så evt. regnvand kan løbe væk
er prisen for en indkørsel på Sjælland cirka 30.000 kroner, mens den på Fyn og i Jylland ligger omkring 27.000 kroner.
Ovennævnte eksempel kan også fås i grå rådhusbelægning med sorte kopsten til cirka 21.300 kroner for en fynsk eller jysk indkørsel, mens det vil koste cirka 24.000 kroner at lave samme arbejde på Sjælland og øerne.
Vælger du en helt enkel indkørsel (15 kvadratmeter i perlesten, med dæksel) er prisen på Sjælland lige over 8.200 kroner, mens den på Fyn og i Jylland ligger på omkring 6.300 kroner.
Husk endelig, at det altid er en god idé at bede om tilbud hos flere firmaer. Der er ofte rigtig mange penge at spare ved at spørge rundt.
Og det er der også ved at være fleksibel mht. belægningen i din indkørsel, som du kan se af ovennævnte eksempler.

Lægning af fliser
Hvis du beslutter dig for at lægge fliser i din indkørsel, hvordan gør du så det? Her er 4 trin i arbejdsprocessen, som absolut ikke må udelades, hvis din indkørsel skal være i orden.
NB. Dette er blot en introduktion – søg eksperthjælp, enten personligt eller online, hvis du har spørgsmål til, hvordan man gør.
Opmåling og udgravning
Første punkt i arbejdsgangen er opmåling af området og udgravning af arealet, du har udset til din indkørsel.
Hvorfor skal arealet udgraves? Det skal det for at give plads til
Fundamentet (og fliserne)
For at din indkørsel kan være stabil og ikke synke sammen, er det vigtigt at lægge det rigtige fundament. Et fundament vil typisk bestå af sand og grus. I en indkørsel bruges i langt de fleste tilfælde stabilgrus.
Det skal siges, at stabilgrus har den ulempe, at det kan være vanskeligt for vand at trænge igennem. Derfor kan et større område i stabilgrus øge risikoen for vand i kælderen, fordi regnvandet ikke kan finde vej væk fra dit hus. Et dræn i indkørslen er derfor en god måde at undgå ubehagelige overraskelser.
Vi vil også lige nævne, at udgravningen til fundamentet bør være cirka 35 cm dyb plus højden af den flise, du har udset dig.
Stampning og afretning
Når fundamentet er lagt, er det tid først til stampning og derefter til afretning.
Når sand og grus ligger solidt i indkørslen, er det tid at stampe det hele med en pladevibrator.
Husk at spørge dér, hvor du køber sand og grus
- om de forskellige lag sand og grus skal stampes hver for sig eller om det er nok at gøre det samtidig
- om der er behov for mere end én stampning af hvert lag/alle lagene sammen.
Når stampningen med pladevibratoren er overstået, er det tid til at begynde afretningen, som sker med et lag afretningssand.
Lægning af fliser
Når laget af afretningssand er lagt, kan du starte lægningen af fliser. Det er en meget god idé ikke at lægge fliserne helt vandret for at undgå vandpytter midt i indkørslen. En hældning udadtil på cirka 20-25 promille vil sikre dig, at vandet løber væk fra indkørslen.
Fordele ved fliser i indkørslen
- Der er store fordele ved at have fliser i indkørslen. For det første giver det dit hjem et harmonisk og “velfriseret” udseende.
- For det andet undgår du at tage mudder med ind i entréen, når du kommer ind fra regnen.
- For det tredje skal fliserne ikke vedligeholdes og genetableres som for eksempel en indkørsel i perlesten.
- For det fjerde kan du vælge netop den løsning, som harmonerer bedst med din bolig, og dermed give den en større værdi.
- Vælger du den rigtige flise til din indkørsel kan du ydermere undgå meget smuds og snavs, samt at din indkørsel plettes på uskøn måde.