Et huskøb kan være fuldkommen uoverskueligt. I hvert fald hvis du spørger Karen og hendes familie, der netop er flyttet ind i deres hus…

1. Få en byggesagkyndig til at hjælpe

Et huskøb kan være fuldkommen uoverskueligt. I hvert fald hvis du spørger Karen og hendes familie, der netop er flyttet ind i deres hus efter lang tids søgen.

Bedøm indlæg

Havde Karen ikke været på barsel under forløbet, ville hun have haft svært ved at finde tid nok til de mange opgaver.

Vi har bedt Karen om at komme med sine tre bedste råd til kommende boligkøbere, så vi ikke alle sammen skal opfinde den dybe tallerken, hver eneste gang et nyt hjem skal købes.

»Køber du et ældre hus, vil jeg til enhver tid anbefale en byggesagkyndig til at gennemgå både hus og rapporter. Det har givet os en kæmpe tryghed i forhold til at købe et ældre hus,« slår Karen fast.

Karen og hendes familie endte med at købe et hus fra 1960’erne. Og det havde de ikke turde gøre, hvis de ikke havde haft en uvildig byggesagkyndig til at gå det efter i sømmene inden.

Den byggesagkyndige gav ikke blot Karen og familien tryghed og vished omkring husets tilstand. Han kunne også sætte beløb og tidsperspektiv på nogle af de byggetekniske opgaver, der ventede forud.

»Det har været virkelig værdifuldt,« siger Karen og understreger, at den byggesagkyndige gav dem ro i maven og sørgede for, at alle tankerne omkring hus og tilstand ikke fik indflydelse på parrets nattesøvn.

2. Søg juridisk hjælp

Karen og hendes mand var ikke førstegangskøbere, da de købte deres nuværende hus. Og måske netop derfor, var de ikke i tvivl om, at de havde brug for at have en erfaren, juridisk rådgiver med på sidelinjen.

»Som ny køber bør du søge juridisk hjælp. Hele forhandlingsdelen er utrolig kompleks. Uanset om du er ny køber eller har købt hus engang for længe siden, så er det bare svært at forstå alle de vigtige paragraffer og de små nuancer, der kan være. Søg juridisk hjælp!« gentager Karen, som ikke er tvivl om, at hun ville gøre det igen, hvis der skulle blive en næste gang med huskøb for familien.

»En ting er, at tro, man har forstået alle dokumenterne, noget andet er rent faktisk at forstå dem«.

img 20190128 115138

3. Find et system der virker

Det sidste gode råd, Karen vil give til kommende boligkøbere, handler om noget helt lavpraktisk: Dokumenthåndtering og kalenderstyring. For det er to punkter, der let tager for meget fokus, når papirer er væk eller deadlines er glemt.

»Find noget, der kan styre jeres dokumenter og hjælpe jer med at få skrevet under på de rette tidspunkter og huske alle de mange små og store opgaver, der ligger hos dig. Få det samlet og noteret ned, for ellers er det så svært at huske efter en måned eller to«.

Kort sagt. Find eller skab et system, der kan holde styr på alt fra deadlines til kontrakter gennem hele processen. Ellers mister du hurtigt overblikket.

»Skulle vi have gjort noget anderledes i dag, ville vi have fundet et sted, hvor det hele var samlet. Det fandtes bare ikke. Vi har nydt godt af, at jeg var på barsel og havde bedre tid. Næste gang ville vi benytte os af muligheden for at få det hele samlet et sted. Det selv at skulle holde styr på det hele er jo spild af tid,« slutter Karen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om