Vi har inddelt dit sommerhuskøb i fem faser. Hver fase er fyldt med inspirerende indhold og relevante produkter, så du kan træffe de rigtige boligvalg.

Drømmer du om et sommerhus med sjæl, eller vil du gerne sætte dit eget præg på det med renovering og ombygning? Uanset hvilket ældre sommerhus du drømmer om, kan du læse med her og blive klogere på dit fremtidige boligkøb. Og ligegyldig hvor stor eller lille sommerhusdrømmen er, så er der altid en masse forskellige overvejelser du skal gøre dig, før den kan blive til virkelighed. 

Hvad skal sommerhuset kunne?

Der findes mange grunde til, at man vælger at købe et ældre sommerhus frem for et nyere. Ældre huse har ofte unikke og personlige løsninger, som man ikke finder i nybyggerier. Måske skal sommerhuset kunne huse hele familien, og der skal være minimum 10 sovepladser, sauna og stor terrasse. Eller måske skal det fungere som dit eget lille fristed væk fra byens støj, hvor dit eneste gøremål i sommerhuset er at læse en bog og kigge ud på den uberørte natur? Folk har forskellige drømme og behov, og der findes heldigvis sommerhuse til enhver smag. Men det er vigtigt at du her får din drøm på plads, så du kan spore dig ind på, hvilket slags sommerhus du går og drømmer om.

Realiser sommerhusdrømmen

Om det er første gang, at du køber et sommerhus, eller du har prøvet det før, så er der mange ender, der skal mødes, før din boligdrøm kan realiseres. Drømmen om det perfekte sommerhus har ingen grænser. Men det er vigtigt, at du gør dig helt klar på, hvad der faktisk er drømmen for din og familiens sommerhus i fremtiden. Vi har inddelt købsprocessen i fem faser for at gøre din forestående sommerhusrejse overskuelig for dig.

Bedøm indlæg

Afklaringsfase: Klar til afklaring og forberedelse?

Er du ved at have sporet dig ind på, hvordan sommerhuset skal se ud? Har du styr på, hvad der står i tilstandsrapporten, og hvilken betydning de forskellige anmærkninger har på den korte og lange bane for huset? Har du styr på reglerne omkring finansiering til et sommerhus, og ved du, hvilke forsikringer, du skal tegne? Kan du selv træffe de rigtige boligvalg, eller har du brug for hjælp fra en professionel rådgiver?

Træf de rigtige beslutninger gennem hele processen

Formålet med afklaringsfasen er at sikre dig det bedste overblik og sørge for, at du kan træffe de bedste beslutninger for at komme godt i mål med dit sommerhuskøb. Det er ikke til at komme udenom, at der er stor forskel på, hvor meget vedligeholdelse et sommerhus trænger til. Er det en slidt cigarkasse fra 60’erne, eller er det et lidt nyere sommerhus, som stort set er vedligeholdelsesfrit? Det er i denne fase, du skal gøre op med dig selv, hvad du er mest til, og hvor meget energi du vil lægge i dit nye sommerhus.

Få hjælp af dit netværk og fagfolk

Det er vigtigt, at du laver en masse research. Det kan i sidste betyde en verden til forskel og give dig overblikket over, hvordan du gør din sommerhusdrøm til virkelighed. Snak med dit netværk, dine venner og din familie. Har nogen været igennem en købsproces på et sommerhus, og hvilke erfaringer gjorde de sig? Få også snakket med professionelle fagfolk, så du også har den faglige indsigt. Der er så mange forskellige overvejelser at gøre sig i forbindelse med et boligkøb, at du typisk ikke har alle fagligheder i dit personlige netværk.

Om du har brug for hjælp til at forhandle sommerhusets købspris, du skal have en byggeteknisk køberrådgiver med på råd, eller dig og din medejer af sommerhuset har brug for at få udarbejdet en samejeoverenskomst, så står Huskøbets netværk af dygtige rådgivere står klar til at hjælpe dig.

Projektstart: Klar til at starte dit sommerhuskøb?

Du skal nu have styr på boligkøbet og dermed også være klar til at forhandle købsprisen på dit kommende sommerhus. Er der nogen forhold i salgsopstillingen, tilstandsrapporten eller andet, som giver dig et godt udgangspunkt i en forhandling? Da du garanteret har brændt dig lun på sommerhuset og allerede kan forestille dig skønne sommerminder med familien, er det vigtigt, at du holder hovedet koldt. Har du ikke selv erfaring med forhandling, så kan det være en fordel at få rådgivning af en købermægler. Du skal også huske, at du er oppe imod købers ejendomsmægler, som har en betydelig erfaring og ikke selv har nogen følelser i klemme.

Få hjælp af en byggeteknisk rådgiver

Når du står overfor en stor investering, kan manglende research, planlægning og overblik betyde, at du tager uheldige beslutninger, som kan være svære at ændre på uden ekstra omkostninger. Erfaring og indsigt i de mange forskellige faggrupper i forbindelse med køb af et ældre sommerhus vil betyde en verden til forskel.

Det er derfor ofte en fordel at få en bygningssagkyndig til at gennemgå sommerhuset, så er du sikker på, at der ikke gemmer sig nogle ubehagelige overraskelser. En besigtigelse af boligen kan typisk også medføre, at der bliver synliggjort nogle forhold, som kan gøre en stor forskel for dig i en eventuel prisforhandling.

Husk advokatforbeholdet i kønsaftalen

Et advokatforbehold i købsaftalen er også vigtigt. Dette forbehold betyder, at du efterfølgende har mulighed for at trække handlen tilbage inden for seks dage uden at skulle betale købe 1% procent af købssummen. Hvis ikke du har fået indskrevet et advokatforbehold, så kan du ikke annullere handlen uden, at det har en stor økonomisk konsekvens for dig.

Få styr på ejerskifteforsikringen til sommerhuset

En ejerskifteforsikring til sommerhus og fritidshus er en rigtig god ting at have. Forsikringen dækker, hvis sommerhuset viser sig at have skjulte fejl, efter du har overtaget det. Det kan derfor være en god idé at få en rådgiver til at hjælpe dig med at finde den rigtige ejerskifteforsikring. Så kan du være tryg i dit boligkøb og ikke efterfølgende skal bekymre dig om skjulte fejl og mangler. Der er mange forskellige typer af ejerskifteforsikringer, og det kan være svært at vurdere, hvilken ejerskifteforsikring der kan skabe mest værdi for dig. Typisk er det hverken den billigste eller den, som kommer med i købsaftalen, som er den bedste for dig. Det betaler sig derfor ofte at få uvildig rådgivning om valg af ejerskifteforsikring.

Husk de tre frister

Når købsaftale er på plads, så skal begge parter have den underskrevet, hvorefter der er tre frister, som du skal forholde dig til:

  • Fortrydelsesfristen
  • Frist for forbehold fra bank
  • Frist for forbehold fra advokat/rådgiver

Projekt afsluttes: Er du i mål med din drømmebolig?

Stort tillykke! Du har nu købt et sommerhus. Diverse tidsfrister er udløbet, og du kan igen trække vejret og fejre, at du nu er blevet sommerhusejer. Selvom du måske står over for en større renovering eller andet for at realisere din drømmen helt, så har du ikke desto mindre taget et stort skridt nu.

Din research, som sikkert har budt på mange overvejelser og bekymringer, har nu resultereret i, at du nu står som ejer af en ny bolig.

Renovering eller udbedring af forhold i tilstandsrapporten

Formålet med afslutningsfasen er at give dig et overblik over din videre rejse. Om du på sigt skal have lavet en større eller mindre renovering af sommerhuset, eller om du blot skal have lagt en plan for udbedringer af diverse forhold i tilstandsrapporten, er det fornuftigt at sætte dig ind i det nu. Det er også en god idé, at du her får styr på diverse juridiske dokumenter, hvis du har købt sommerhuset med andre end din partner. Det kan være en samejeoverenskomst eller et testamente. Så kan I undgå eventuelle unødvendige misforståelse i fremtiden. Vi har samlet relevant indhold og rådgivning, så du nemt og trygt kan komme videre fra dit boligkøb og realisere sommerhusdrømmen.

Selvom du er på plads med dit boligkøb, så er der stadigvæk en lang række forhold, som du skal være opmærksom på.

  • Vedligeholdelse
  • Renovering
  • Udbedring af forhold i tilstandsrapporten
  • Have og udendørsarealer
  • Økonomiske muligheder
  • Juridiske dokumenter

Rådgivning og inspiration i fordelsklubben

Fordelsklubben præsenterer dig for relevante værktøjer, artikler og køberrådgivning, så du også fremadrettet kan træffe de rigtige boligvalg. Desuden tilbyder vi et netværk af dygtige rådgivere. Her kan du blandt andet med fordel løbende få vurderet dine muligheder for omlægning af lån, så du er sikker på at have de bedste lån og dermed den bedste økonomi fremadrettet til dit andet hjem. Vi tilbyder desuden et gratis låneovervågningssystem, så du selv kan lave låneberegninger løbende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om