Gamle huse kræver mere vedligeholdelse.. Inden du springer ud i at købe bolig, er det en god idé at samarbejde med en uvildig bygningssagkyndig, som kan gøre dig opmærksom på de vigtige overvejelser ved et gammelt hus.

Når du køber en bolig, kan du vælge at bevare huset, som det er, eller vælge at renovere huset fra top til tå. Alle disse valg kommer helt an på dine drømme og din økonomi. Du skal dog være opmærksom på, at en ældre bolig ikke er bygget efter de moderne standarder, som vi har i dag. For eksempel kan kælderen være meget fugtig, og det kan påvirke indeklimaet og give fugtskader.

Bedøm indlæg

Mange gamle bygninger er heller ikke velisolerede, og det kan trække ind gennem revner og sprækker. Det betyder, at varmeregningen er væsentlig dyrere sammenlignet med nyere huse.

Derfor er det vigtigt, at du indstiller dig selv på, at der oftere kan opstå problemer med et ældre hus. En byggeteknisk køberrådgivning kan hjælpe dig med at finde de eventuelle skader, som huset bærer præg af. Dette kan være med til at give dig et overblik over fremtidige renoveringer og vedligeholdelse.

Få hjælp af en bygningssagkyndig, når du skal købe et gammelt hus

Det kan være en god idé at kontakte en byggeteknisk køberrådgiver, hvis du er interesseret i at købe et ældre hus. En bygningssagkyndig kan læse tilstandsrapporten igennem sammen med dig, tage med ud i huset og tjekke det igennem fra kælder til kvist. På den måde kan du sikre dig, hvordan standen i huset er, og du kan måske endda forhindre ubehagelige overraskelser fra huset i den nærmeste fremtid.

Vi har talt med bygningssagkyndig og energikonsulent Henrik Ludvigsen fra Botjek. Han fortæller, at der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man køber et gammelt hus.

»Der er nogle ting på gamle huse, som man ikke skal skrive i en tilstandsrapport, fordi det er forventeligt for et gammelt hus«, siger han og fortsætter:

»Det kunne for eksempel være et gammelt hus med en gammel kælder, som har fugt, der trænger gennem kælderydervæggene. Hvis det ikke giver anledning til problemer, så skal man ikke skrive det ind i tilstandsrapporten. Men en køber er måske ikke altid opmærksom på, at det er normalt, at der kan komme fugt igennem på sådan en væg.«

Vær opmærksom på Sikkerhedsstyrelsens hustypebeskrivelser

Som tillæg til tilstandsrapporten findes en hustypebeskrivelse fra Sikkerhedsstyrelsen. Her er det den bygningssagkyndige, der lavede tilstandsrapporten, som har fundet en hustypebeskrivelse, der passer bedst muligt. I denne beskrivelse står de typiske skader på en bestemt hustype fra et bestemt årstal beskrevet. Du skal være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis står inde i tilstandsrapporten.

»Det er måske ikke alle, der lige læser hustypebeskrivelsen, men det er vigtigt også at læse den.«

»I Sikkerhedsstyrelsens standardbeskrivelser for huse er der for eksempel en, der hedder ”Murermesterhuse ca. 1900-1960”. Vælger man som bygningssagkyndig den, så er der forrest i tilstandsrapporten et tillæg med, hvor der står beskrevet, hvad der er af typiske ting for huse af den type. Og det er for eksempel meget normalt, at der kan forekomme fugt i kælderen«, fortæller bygningssagkyndig og energikonsulent Henrik Ludvigsen.

pexels photo 544965 2
gammelthus2 1

Et fredet eller bevaringsværdigt hus

Har du forelsket dig i et gammelt hus, skal du være opmærksom på, om huset er fredet eller bevaringsværdigt. Det har betydning for dig, hvis du har planer om at renovere eller bygge om i huset. For er det fredet eller bevaringsværdigt, kan der være begrænsninger på, hvad du må lave ved huset.

Et gammelt hus har sjæl og charme

Der er mange grunde til, at man falder for et ældre hus. Det har ofte mere kant end et nybygget typehus. Man kan som regel se på husets type og udseende, hvornår det blev bygget, og hvad der var populært og moderne at bygge i netop denne periode.

Noget af det spændende ved ældre bygninger er også, at det er de tidligere ejeres drømme, der er blevet udlevet i huset. Det er også dem, der tog alle valgene, da det blev bygget og måske efterfølgende renoveret. Derfor er der meget sjæl, atmosfære og historie i sådan et hus. Og det er svært helt at fjerne, uanset hvor meget man moderniserer og gør det til sit eget.

Måske køber man et gammelt hus på grund af udseendet, historien eller sjælen. Det kan også være, at man køber det af økonomiske årsager. Det er måske aldrig blevet renoveret, og så kan det være væsentligt billigere end et nybygget eller mere moderne hus.

Lav plads til uforudsete udgifter i budgettet

Når du er på jagt efter dit nye hus, er det en god idé at lave plads til vedligeholdelse og uforudsete udgifter i dit budget. Måske står huset fint, når du køber det. Men om få år kan det være, at gas-, olie- eller træpillefyret står af, rækværket på terrassen er rådnet, eller det pludselig regner ind gennem taget.

I et ældre hus har flere generationer og forskellige familier levet, og det slider på alt inventar: Gulve, vægge, trapper, badeværelse og køkken. Også uden på huset har vind og vejr haft en finger med i spillet. Derfor skal du være opmærksom på husets stand og tænke på fremtidig vedligeholdelse og renovering, når du køber det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om