Håndtering af regnvand så tæt på kilden som muligt kaldes i daglig tale for LAR – Lokal Afledning af…

Hvad er nedsivning af regnvand?

Håndtering af regnvand så tæt på kilden som muligt kaldes i daglig tale for LAR – Lokal Afledning af Regnvand, eller Lokal Anvendelse af Regnvand. Men hvornår og hvorfor er det nødvendigt?

Bedøm indlæg

Normalt falder regnvand på tage og hårde overflader i haven, og ledes derefter ned i kloakken og væk fra grunden – og altså dermed væk fra naturens vandkredsløb. Lokal nedsivning fungerer derimod ved, at regnvandet i stedet ledes ud i haven, hvor det siver ned i jorden og bliver til grundvand.

Hvorfor er nedsivning en fordel?

Klimaforandringerne giver mere regn og kraftigere regnbyger, og flere steder skaber klimaforandringerne oversvømmelser i kældre og på lavtliggende områder. Mange kommuner er derfor interesserede i, at grundejere nedsiver regnvand i haven, da det vil mindske belastningen på byens kloakker. Måske er der ikke problemer med oversvømmelser i dit kvarter, men regnvandet fra din grund er måske med til at skabe oversvømmelser i andre områder af byen.

jumpstory download20200310 134133 1024x696 1

Kan alle nedsive regnvand?

Alt efter hvor leret og fugtig din have er, kan det være en dårlig ide at integrere et nedsivningssystem. Det, der generelt anbefales, er, at man som husejer får lavet en jordbundsundersøgelse af et geoteknisk firma. De kan undersøge og fortælle noget om, hvorvidt din grund er velegnet til LAR.

Prisen for nedsivning af regnvand – LAR

Der findes mange nedsivningsmetoder, som du kan læse om her. Frakobling af regnvand kan både være en dyr og en billig løsning. Det afhænger helt af, hvordan det eksisterende kloaksystem ved huset fungerer. Det er derfor nødvendigt at få en kloakmester til at undersøge omfanget af kloaksystemet, så du kan få et estimeret prisleje for frakoblingen.

I visse områder er det blevet sådan, at kommunen vil tilbagebetale dele af nedsivningsprojektet, da det også er i deres interesse at implementere denne løsning for flest husejere som muligt. Der er mulighed for at få ca. 23.000 kr. tilbage for projektet. Dette reguleres dog årligt. Din kloakmester vil være i stand til at undersøge, om dette gør sig gældende for dit område.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om