Planen var ellers, at reglerne for de nye boligskatter skulle træde i kraft i´begyndelsen af januar 2021. Men omfattende IT-problemer gør, at de…

Regeringen arbejder på at løse problemerne

Planen var ellers, at reglerne for de nye boligskatter skulle træde i kraft allerede i januar 2021. Men omfattende IT-problemer gør, at de udsættes indtil 2024. En forsinkelse på tre år.

Bedøm indlæg

Onsdag d. 23. oktober 2019 indkaldte skatteminister Morten Bødskov til et pressemøde i Skatteministeriet om hændelsen. Her præsenterede han problemernes omfang og regeringens eftersyn af IT-problemerne. Der er blandt andet omfattende problemer med den algoritme, der skal bruges til at slå værdien af ejendomme fast.

Regeringen har indtil videre sat 1,7 milliarder kroner af til at løse problemerne og er i gang med at konstruere et nyt IT-tilsyn og en whistleblower-ordning. Regeringen er fast besluttet på at få løst de mange problemer og skandaler, der har været i det danske skattevæsen. Men er på ingen måde i mål. Faktisk langtfra.

Tilbage i 2013 gjorde Rigsrevisionen det klart, at mange ejendomme var blevet vurderet forkert. Ifølge Berlingske var hele 41 procent af parcelhusboligvurderingerne i 2011 for høje. Og 34 procent af vurderingerne var for lave. Der er altså tale om et højt antal fejlvurderinger.

De første 80.000 boligejere har længe ventet på at få genvurderet deres boliger på baggrund af det nye IT-system, som Skat har arbejdet på at udvikle og implementere de sidste par år for at løse problemerne. Planen var i første omgang at afprøve og teste det nye systems nøjagtighed på de 80.000 boligejere, inden systemet skulle implementeres fuldt ud. Men de må altså vente lidt endnu. Så problemerne er desværre langt fra løst.

pexels photo 732444 1

Hvilken betydning får udsættelsen?

Ifølge Berlingske understreger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, at der nok kommer til at gå temmelig lang tid, før der er en endelig afklaring.

”Det havde vi ellers set frem til. Der er nogle boligejere, som kunne have set frem til en lavere skat fra 2012, men de må vente til 2024. Det betyder, at der kommer flere penge i statskassen fra 2021 og til 2024. På sigt bliver det det samme for boligejerne, men i de mellemliggende år, får de ikke de skattelettelser, de ellers kunne have set frem til,” fortæller Aggerstrøm Hansen.

Dansk Byggeri ser dog med positive øjne på forsinkelsen. Ifølge Berlingske udtaler Dansk Byggeris administrerende direktør Lars-Storr-Hansen, at:

”Dansk Byggeri har tidligere opfordret til, at man udskød ikrafttrædelsen af det nye ejendomsvurderingssystem, fordi vi frygtede, at vurderingerne ikke ville komme på plads i tide, til at markedet kunne nå at tilpasse sig. Det ville skabe risiko for, at der opstod en situation, hvor der ville være kaos på ejendomsmarkedet i en periode. Det er bedre, at man nu får ejendomsvurderingerne på plads og har mulighed for at sende dem ud til boligejerne i god tid, inden det nye ejendomsskattesystem træder i kraft. På den måde kan købere og sælgere indrette sig på de nye forhold, uden at ejendomsmarkedet går helt i stå, og uden at priserne på boligerne bliver for tilfældige”.

Positiv betydning for ejere af ejerlejligheder

Udsættelsen af de nye skatteregler på boligområdet kan få positiv betydning, hvis du har en ejerlejlighed. De nye skatteregler kommer nemlig til at betyde store ændringer for især lejlighedsejere. Nationalbanken slog tidligere på året fast, at de nye skatteregler kommer til at sænke prisen på ejerlejligheder med cirka 6 procent. Men nu hvor reglerne er udskudt med tre år – og først træder i kraft i 2024 fremfor i 2021 –, får lejlighedsejere tre år til at polstre deres økonomi. Så er de bedre rustet til det forventelige prisfald fra 2024 og frem.

jumpstory download20200319 111435
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om