Sussi og Jens kan både se fordele og ulemper ved renovering og nybyggeri…

Sussi og Jens Lyngholm Heide er netop flyttet ind i deres nye arkitekttegnede hus, som de har fået bygget ved hjælp af et entreprenørfirma. Huset, de flyttede fra, havde de selv totalrenoveret, og de kan både se fordele og ulemper ved renovering og nybyggeri. Her er deres bedste tips.

– Det fede ved nybyggeri er, at det står færdigt med det samme. Man tager jo ofte en større renovering i etaper på grund af økonomien, siger Sussi, mens Jens tilføjer: 

– Men ved nybyggeri er du til gengæld afhængig af andre hele tiden. Du kan ikke lige selv tage et ordentligt ryk, som du kan ved en renovering.

Da parret fik muligheden for at bygge et nyt hus, greb de chancen, da de så det som en stor mulighed for at sætte deres eget præg på plantegningen. Det blev til et hjem med store værelser, et bryggers og ovenlys – alt sammen noget, de savnede ved deres seneste bolig. De er enige om, at selvom man kan ændre meget på et hjem ved at renovere, så er der nogle begrænsninger. Dog har renovering også store fordele.

– Jeg elsker at renovere. Der er noget helt terapeutisk ved at stå med en malerpensel i hånden og selv skabe noget, fortæller Sussi og fortsætter:

– Men renovering er ikke sjovt med små børn. 

Bedøm indlæg
del 2 1

Parret Sussi og Jens har tænkt meget over lydbilledet i huset. I deres 65 m2 store køkkenalrum med 5,5 til loftet er der opsat lyddæmpende iWood-paneler for at skabe bedre akustik.

Erfaring med renovering

Sussi og Jens har været vant til selv at renovere, inden de fik børn sammen. Deres seneste bolig, som lå kun 700 meter fra deres nuværende hjem, totalrenoverede de, inden de solgte det. Jens har to drenge fra et tidligere forhold, på 15 og 16 år, som har taget del i renoveringsprocessen, når de har været på weekend hveranden uge. Men da parrets fælles piger, Kate og Marie, på henholdsvis 4 og 1,5 år, kom til verden, blev det straks sværere.

– Før i tiden kunne vi sagtens være oppe og renovere indtil klokken et om natten. Og så tage på arbejde næste morgen. Men så kom de to små, og så havde vi pludseligt nok i job og i at få hverdagen til at køre rundt, siger Jens.

Han fortæller dog også, at selvom de ikke selv har stået for at bygge det nye hus, så har det været noget mere tidskrævende end forventet. Derfor har han et godt råd til andre, som skal til at bygge nyt:

– De timer, du regner med at bruge på det, skal du gange op med tre. Du skal altid forvente at bruge længere tid på det, for der er et hav af beslutninger, der skal træffes, forklarer Jens. Sussi nikker og tilføjer:

– Ved et nybyggeri er der virkelig mange beslutninger at tage hele tiden. Men det synes vi faktisk er fedt, for vi kan jo godt lide at være en del af processen og have indflydelse på detaljerne. Det er noget af det, vi også har elsket ved at renovere.

del 2 2

Sussi og Jens har brugt omkring 250.000 kroner på de to badeværelser i huset, da de har prioriteret materialerne højt i disse rum. Andre steder er de gået på kompromis.

del 2 3

Tænk på akustikken og dørene

På grund af deres tidligere erfaring med at renovere, havde Sussi og Jens en klar idé om, hvordan de gerne ville indrette deres nye hjem.

– Især Sussi har en stor interesse for boligindretning, så hun har haft en klar holdning til de fleste rum, materialer og detaljer, siger Jens, mens Sussi pointerer:

– Men arkitekten er kommet med virkelig mange gode løsninger, som vi ikke selv havde tænkt på. 

Arkitekten lagde især vægt på lysindfaldet fra ovenlysvinduerne, hvilket Sussi og Jens er rigtig glade for i dag. Husets køkkenalrum på 65 m2 har en loftshøjde på 5,5 meter, hvilet gør rummet enorm lyst og rummeligt. Parret har prioriteret akustikken højt, og de har fået sat lyddæmpende akustikpaneler op i det meste af huset. Det har været en stor omkostning, men de er rigtig glade for beslutningen.

– Du skal virkelig vælge dine prioriteter med omhu, når du bygger nyt, siger Sussi og uddyber:

– Vi har brugt cirka 250.000 kroner på de to badeværelser, fordi vi har prioriteret materialerne i disse rum. Vi har også sildebensparket i det meste af huset. Til gengæld har vi sparet andre steder. Vi har for eksempel ikke valgt det dyreste brusesystem eller armaturer. Samtidig har vi også sparet biopejsen væk, som ellers var et af mine store ønsker.

del 1

Plantegningen i Jens og Sussis arkitekttegnede hjem har gjort plads til store værelser til børnene, hvor de kan udfolde sig og lege. Sussis mor har hjulpet med at opsætte det fine dyretapet på væggen i Kates (4 år) værelse. 

Praktik og æstetik

På grund af byggetilladelsen havde nybygger-parret Sussi og Jens en begrænsning på kvadratmeterne. De må derfor ikke bygge større end de 220 m2. De har derfor fået en arkitekt til at hjælpe med at fordele kvadratmeterne bedst muligt på to plan. Sussi og Jens har været meget tilfredse med arkitekten, men samtidig understreger de, at det er en god idé at kigge arkitekttegningerne igennem med praktiske øjne.

– Det er jo rigtig vigtigt for en børnefamilie at bo både funktionelt og praktisk, selvom det selvfølgelig også gerne må være pænt, siger Sussi, mens Jens indskyder:

– Og husk døre! Det er så moderne med åbne rum, men det er virkelig praktisk smart at have døre, når man er en børnefamilie. 

Jens og Sussi har fået bygget deres arkitekttegnede familiehus i forlængelse af det hus, som allerede lå på grunden, og som de ejede. Det bliver derfor betegnet som et dobbelthus nu. Nu har de solgt det andet hus til en familie på tre.

Sussi og Jens er enige om, at de hverken skal i gang med et nyt byggeprojekt eller renovering lige foreløbig. Nu vil de nyde deres nye drømmehjem.

– Jeg føler mig stadig ikke helt hjemme i huset. Men det skal nok komme, når vi har fået alting på plads. Der var meget sjæl i vores gamle hus, men det skal vi også nok få skabt her, fortæller en glad Sussi.

familie billede aabyhoej

(1) Familien Lyngholm Heide: Jens, Sussi, Kate og Marie. Derudover bor Jens' to drenge, Felix og Samuel, der også hveranden weekend. Husets overetage er indrettet som unge-afdeling til dem. (2) Sussi viser huset udefra, hvor parret har store planer for haven. Lige nu venter de på en ny rude, som skal sættes i det store glasparti. 

Jens og Sussis bedste råd til nybyggeri

  • Prioriter at få en uafhængig, byggesagkyndig rådgiver til at stå for alt koordinering og projektstyring fra start – det er godt givet ud. 
  • Indhent flere tilbud på entreprenørselskaber, inden du vælger, hvem der skal bygge for dig. Pas på med at tage den billigste pakkeløsning.
  • Forventningsafstem med entreprenørselskabet fra start, så der er gennemsigtighed og klare linjer. 
  • Få en advokat til at hjælpe med entreprisekontrakten, og sæt høje dags- og ugebøder, så der er mere på spil for håndværkerne, når de ikke overholder tidsplanen.
  • Hvis du får en arkitekt til at tegne huset, er det en god idé at få det kigget løsningerne igennem med praktiske øjne, så det ikke kun er visuelt pænt, men også praktisk. 
  • Den tid, som du forventer at bruge på projektet, skal du gange op med tre. Det tager altid længere tid, end du forventet. 
  • Vent med at opsige din nuværende bolig så længe som overhovedet muligt. Det er frustrerende at flytte rundt, når tidsplanen skrider, og byggeriet trækker ud. 
  • Pres prisen. På et køkken med de samme materialer kan du let få 50.000 kroner i nedslag – eller endnu mere – blot ved at forhandle. 
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om