Shelters er de seneste år gået hen og blevet et sandt hit blandt danskere. At overnatte i shelter er noget, som mange husker fra barndommen, og det er unægteligt helt fantastisk at overnatte i naturen på denne måde.
I denne artikel vil vi på den ene side guide dig til, hvordan du selv kan bygge en shelter i haven, men vi giver dig også en liste over nogle af de mest populære shelters, som Danmark har at byde på.
Sådan bygger du en shelter i haven
Hvis du har gået og leget med tanken om at bygge din egen shelter i haven, er det bare om at kaste dig ud i det! Det er nemlig slet ikke svært at bygge sin egen shelter.
Der findes mange virksomheder, som laver shelterssamlesæt, hvor man simpelthen kan købe en shelter som et færdigpakket gør-det-selv-projekt. En god byg-selv shelter kommer selvfølgelig med en udførlig vejledning til hvordan man bygger den.
Arbejdet er en opgave for hele familien og kan være en sjov og spændende udfordring for alle aldre. Det kræver nemlig ikke nogen særlige håndværkerevner, og store som små kan være med.
Du kan også vælge mellem mere eller mindre færdigpakkede samlepakker, så det kan tage alt fra nul komma fem til timevis. Uanset hvad er det en sjov aktivitet for hele familien, og det bliver jo kun bedre, når I sammen kan overnatte i jeres have.
I de fleste gør-det-selv shelters er der god plads, men det er naturligvis vigtigt at overvej sine behov. På den ene side kan en for stor shelter optage unødig plads i haven, men på den anden side er det altid rart med god plads i shelteren.
Regler og bebyggelsesprocent
De praktiske regler for at bygge shelter i haven kan opstilles meget simpelt. Der må gerne bygges “småbygninger” på grunden uden forudgående tilladelse – så længe de ikke overstiger 50 m2.
Arealet må derudover ikke overstige den tilladte bebyggelsesprocent, som typisk ligger på 30% for parcelhusgrunde. Er grunden således 100m2, må man altså ikke bygge en shelter på mere end 33 m2.
Kommunen har altid mulighed for at kræve dokumentation for afstanden til skel eller lignende. Det er altså ikke meget anderledes, end hvis der bygges anneks, udestue, skur eller lignende. Reglerne minder meget om, fordi en shelter også benyttes til ophold.
Overstiger du din bebyggelsesprocent, falder projektet ikke længere under reglerne for småbygninger. Så skal du søge om byggetilladelse og få kommunen til at behandle sagen, før du går i gang. Dog er det de færreste, som behøver at tænke over dette.
Overnatning på shelterpladser i Danmark
Vi er mange, der føler os draget af naturen, og der er bare noget helt særligt ved at sove midt imellem naturens lyde, dyr og vækster. Derfor er det ikke underligt, at det altid har været populært at overnatte i shelters rundt omkring i Danmark.
Hvis du vil forudbooke en shelter i naturen, skal du vælge en, der gælder som en lejrplads. Naturstyrelsen udlejer ofte lejerpladser til grupper af en vis størrelsesorden, for eksempel skoler, spejdere og børneinstitutioner. På nogle lejrpladser kan der være bygget shelters, men på andre er der blot tale om en bålplads og adgang til drikkevand.
Ofte går en shelterplads i stedet under kategorien primitiv overnatningsplads. Denne kategori dækker også over teltpladser. Sådanne pladser er ofte markeret med en rød pæl, og har en bålplads og vandhane tilknyttet. Disse kan ikke bookes og må maksimalt bruges to overnatninger i træk, hvilket jo er det perfekte weekendophold!
Det bedste ved at overnatte i den danske natur er, at det er gratis, og at man ikke engang behøver at bekymre sig om booking eller om at kontakte nogen. Du skal ikke gøre andet end at pakke dit udstyr og sætte kurs mod vores fantastiske, danske natur!
Book en shelter på naturstyrelsen.dk her
Shelters Nordjylland
- Slotved Skov
- Vigsø Bugt
- Rold Skov ved Mosskovpavillonen, overnatningsplads
Shelters Sønderjylland
- Kollund Skov – “Shelter på Gendarmstien”
- Broagerland – “Teglstensshelteret”
- Skærbæk – Strandparken
Shelters på de små øer
- Baagø – “Heksens Hule”
- Mandemarke Haver
- Ærø, Skåret
Shelters Midjylland
- Vrads Sande
- Strandkær Strand
- Staksrode Skov
Shelters på Fyn
- Fyns Hoved
- Millinge klint
Shelters Sjælland
- Avnø – birkeskoven
- København havn, Refshalevej, Refshaleøen – “Det flydende shelter”
- Boserup Skov – “Skjoldunge-shelteret”
- Røsnæs fyr
Vi har lagt mange timer i at sammensætte denne guide, men hvis du kender til et godt sted eller to, som vi har overset, må du meget gerne hjælpe os og andre ved at smide en kommentar til artiklen!