Det gør halvdelen af alle danskere, der har investeret i en bolig, optaget realkreditlån eller tillægslån. Men der findes et…

Husk at indberette garantiprovisionen

Det gør halvdelen af alle danskere, der har investeret i en bolig, optaget realkreditlån eller tillægslån. Men der findes et beløb, som man i de fleste tilfælde kan trække fra i skat. Så hvorfor ikke tage denne økonomiske gevinst med? Hvad der er sparet, det er tjent.

Bedøm indlæg

Et stort antal boligejere konverterer hvert år deres realkreditlån. Men når man omlægger et lån, betaler man typisk et gebyr (den såkaldte ’garantiprovision’), der kan trækkes fra i skat. Man betaler kort sagt for den garanti, banken stiller, indtil realkreditlånets tinglysning.

Det er ikke alle banker, der opkræver dette gebyr. Men langt de fleste gør. Gebyret varierer i størrelse, men hvis det drejer sig om lån til boligkøb eller byggesager, løber det typisk op, fordi den stillede garanti skal gælde i en lidt længere periode (den tid, der går, før pantebrevet er blevet tinglyst).

calculator close up desk 2058147 1

Mange boligejere snyder sig selv

Cirka halvdelen af alle danskere, der betaler garantiprovision, glemmer at få den indberettet. Eller også ved de ikke, at muligheden eksisterer. I 2020 blev der samlet set indberettet garantiprovisioner for cirka 2,8 milliarder kroner. Men tallet ville være meget større, hvis flere huskede at indberette. Du kan heldigvis stadig nå at rette i dine årsopgørelser for 2017, 2018, 2019 og 2020. Fristen for at rette årsopgørelsen for 2017 er 3. maj 2021.

Det er svært at sige, hvor stor en procentdel af beløbet, du kan få refunderet. Det afhænger nemlig helt af, hvordan din indkomst er skruet sammen. Men det anslås, at skatteværdien på fradraget i de fleste tilfælde ligger på godt og vel 33 procent. Den kan dog variere mellem 26 og 43 procent.

Få selv undersøgt det
Nogle få banker gør heldigvis deres kunder opmærksomme på beløbets størrelse, og at de skal huske at indberette det efter låneomlægningen, så de kan få en del af gebyret refunderet. Desværre er det ikke alle banker, der yder denne service. Du skal altså selv indberette beløbet i rubrik 39 i din årsopgørelse inden fristen den 1. maj. 2021.

Når man omlægger et realkreditlån, så kan man først få det udbetalt, når der ligger et tinglyst pantebrev. I praksis vil man gerne have det udbetalt før for at få indfriet det gamle lån. Derfor stiller banken en garanti over for realkreditselskabet – og den garanti er der nogen banker, der tager en betaling for,« siger Hans Peter Christensen, økonomisk rådgiver og direktør i Uvildige.dk.

Garantiprovision betales dog ikke kun ved låneomlægninger, det er også være i forbindelse med boligkøb eller en byggesag, og det kan derfor løbe op i mange tusinde kroner.

Hvis du er i tvivl om, hvad du trække fra og gerne vil spare nogle penge, så kontakt en uafhængig økonomisk rådgiver. De kan oplyse dig om, hvor stort beløbet er, så du ikke snyder dig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om