Genbrug, bæredygtighed og tanker om miljøet er emner, der er meget oppe i tiden. Og med god grund. For »der er desværre ingen Planet B«…

Genbrug det, du kan

Genbrug, bæredygtighed og tanker om miljøet er emner, der er meget oppe i tiden. Og med god grund. For »der er jo desværre ingen Planet B,« som de unge klimademonstranter siger.

Bedøm indlæg

»30-40 procent af vores CO2-udslip kommer fra byggebranchen,« forklarer Hans, der har tænkt meget på bæredygtighed i sit renoveringsprojekt med 1970’er-huset i Skåde.

»Hvis du køber et 70’er-hus og genbruger alt det, du kan, i stedet for bare at rive ned og bygge noget helt nyt, så er du med til at mindske forureningen. Hvis du kan bevare mursten, tag og hele rammen, så har du da gjort lidt af det rigtige. Det er jo noget af det, der tæller meget i miljøregnskabet«.

Men selvom genbrug er godt, så skal det jo naturligvis også give mening. »Selvfølgelig skal der kigges på, hvad der er muligt. Alt skal jo ikke bare bevares for enhver pris. Men jeg synes, det er vildt bare at rive fuldt funktionsdygtige huse ned, fordi de ikke passer til moden«.

jumpstory download20200319 111813

Vælg et hus, der passer i sin grundform

Derfor var Hans heller ikke i tvivl, da han fandt huset i Skåde. »Indretningen i huset var rigtig god. Vi skal ikke vælte vægge, men kun blænde et par døre. Det er vigtigt at se på mulighederne i det hus, man køber«.

Hans mener, at parcelhusene fra 1960’erne og 70’erne generelt er gode køb. »70’er-huset har en fornuftig kvalitet og energiramme, som er forholdsvist nem at opdatere. Vi pudser huset op udvendigt, får det malet, og får sat nye vinduer i hele huset, så huset som helhed kommer til at fremstå mere moderne og indbydende. Vi regner med at genbruge taget. Det skal bare males« siger Hans og tilføjer: »Så sparer man lige 100.000 til et nyt tag«.

Genbrug i renoveringen er ikke kun et spørgsmål om bæredygtighed. Det handler i høj grad også om økonomi. Jo mere, der kan blive, des billigere bliver renoveringen.

»El og VVS-installationer er dyre poster i renoveringen, og det er kompliceret at få lavet nye installationer i et gammelt hus, så hav fokus på hvad der eventuelt kan bevares«, siger Hans og tilføjer: » Vi har valgt at genbruge nogle af de gamle VVS-installationer, for eksempel den nedstøbte rørføring til radiatorerne. Vi får sprøjtemalet de gamle radiatorer og får dem sat op igen. Man bør sørge for at genbruge de ting, der kan genbruges«. Hans har som el-installatør til gengæld valgt at lave komplet nyt el-system med moderne belysning, da belysningen efter hans mening har en kæmpe indvirkning på husets hygge og udtryk.

Hav mod til at bevare det eksisterende

Hans’ nye hus i Skåde har stået stort set stået uberørt, siden det blev bygget i 1973. Og selvom han nu er i gang med renoveringen, så undrer han sig over, hvad det er for mekanismer der får moderne mennesker til at rive gammelt ned for at bygge nyt.

»Vi er nok påvirkede af verden omkring os. Vi mener, at huse skal se ud på en bestemt måde. Hvis jeg nu ikke havde haft penge til at renovere, så ville huset stadig have været et godt køb«, siger han og tilføjer: »Men man kan ikke forvente at få alt fra dag ét. Byg i stedet hjemmet op over tid. Prøv at bo i det ældre hus inden renoveringen og få på den måde det rette overblik over, hvad der kræves for, at netop jeres ønsker opfyldes«.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om