Hvis trænedbrydende svampe og insekter angriber dit hjem, kan det give massive problemer…

Hvis trænedbrydende svampe og insekter angriber dit hjem, kan det give massive problemer, fordi de nedbryder hjemmets bærende trækonstruktioner.

Bedøm indlæg

Hvad er trænedbrydende svampe?

Nogle svampearter er kendte for at angribe træsorter. Hvis træværket i dit hjem bliver udsat for fugt gennem en længere periode, kan der vokse svampesporer på træet, som nedbryder det. I modsætning til skimmelsvamp i hjemmet, er trænedbrydende svampe ikke sundhedsskadelige. Dog trives de fleste svampearter under de samme forhold i hjemmet. Så hvis du har trænedbrydende svampe i hjemmet, vil der også nemt kunne opstå angreb fra skimmelsvamp og vice versa.

Der findes omkring 30 forskellige svampetyper, som angriber træværk og dermed svækker bygninger. Dem, som hyppigst optræder i bygninger, er:

  • Ægte hussvamp
  • Gul tømmersvamp
  • Hvid tømmersvamp
  • Korkhat
pexels pixabay 209235

Hvad er trænedbrydende insekter?

Der findes ligeledes insekter, som har en forkærlighed for træværk. De optræder oftest i bygningens gulv- og tagkonstruktioner, hvor de lægger æg i tømmeret og derved formerer sig. Larverne, som bliver udklækket, graver sig ind i træværket, hvilket langsomt nedbryder det.

Nogle af de mest kendte trænedbrydende insekter er:

  • Husbuk
  • Borebille (møbelorm)
  • Violbuk
  • Man kan også møde andre trænedbrydende insekter såsom hvepse, rådborebille og rød blomsterbuk. Oftest vil disse insekter angribe fugtigt træ, mens husbukken som den eneste insektart stortrives selv i tørt træ, hvilket gør den ekstra farlig for dit træværk.

Hvad kan du selv gøre?

Fælles for trænedbrydende svampe og insekter er, at de ofte optræder i træværk, der har været fugtigt i længere tid. Fugten kan både komme på grund af utætheder eller fejlkonstruktioner i bygningen. Derfor kan det være svært at gøre noget selv.

Dog kan du sørge for at holde din bolig ved lige ved eksempelvis at overfladebehandle dit træværk og sørge for at gøre rent løbende, så de trænedbrydende svampe og insekter får dårlige vækstbetingelser. Det er også en god idé at tjekke bygningen grundigt igennem for skader mindst én gang om året. På den måde kan du forbedre skader i tide og opdage trænedbrydende svampe og insekter, før det bliver uoverskueligt at udbedre – både praktisk og økonomisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om