Det virker måske nok meget logisk. Men hvordan kan du sikre dig, at tilstandsrapporten på din kommende bolig er udfærdiget af en uvildig byggesagkyndig?

Byggesagkyndige betalt af forsikringsselskaberne

Det virker måske nok logisk. Men hvordan kan du sikre dig, at tilstandsrapporten på din kommende bolig er udfærdiget af en uvildig byggesagkyndig?

Bedøm indlæg

Noget tyder på, at en lang række byggesagkyndige er betalt af de forsikringsselskaber, der har interesse i tilstandsrapporternes indhold. Forsikringsselskaber, der selv siden står for ejerskifteforsikringen på boligen.

En ejerskifteforsikring dækker ikke skader, der er omtalt i en tilstandsrapport. Det kan give den tanke, at de byggesagkyndige medtager ekstra mange punkter i deres rapporter for at sikre selskaberne mod udgifter.

Revisionsfirmaet Deloitte ha tidligere lavet en rapport på foranledning af Sikkerhedsstyrelsen og Erhvervsministeriet, hvor det desværre synliggøres, at der noteret langt flere fejl i tilstandsrapporter udført af disse byggesagkyndige, end der er i de øvrige.

jumpstory download20200320 133551

Fokus på uvildighed

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er fundet fældende beviser for disse påstande i Deloittes rapport.

Men det sætter alligevel tanker i gang hos både branchen og boligkøberne. For hvis den byggesagkyndige arbejder for forsikringsselskaberne, hvordan kan du så sikre dig en uvildig gennemgang af boligen?

»Det er uvildigheden, der er købers og sælgers garanti for, at tilstandsrapporten giver et retvisende billede af bygningens tilstand,« skriver revisionsfirmaet Deloitte i deres rapport.

Når du ikke kan være helt sikker på, at tilstandsrapporten er uvildig, bør du hyre din egen rådgiver. Det er den eneste måde, du kan sikre dig et retvisende billede af boligens tilstand. Få en anden byggesagkyndig til også at gennemgå den.

Det er netop pointen her. Det kan altid betale sig at få et ekstra par øjne på en sag. Uanset om det drejer sig om byggeteknik, finansiering eller valg af forsikringer.

Hvis du som boligkøber allierer dig med din egen personlige rådgiver, minimerer du i hvert fald risikoen for ubehagelige overraskelser siden hen. Du kan aldrig sikre dig fuldstændig, men om ikke andet har du jo gjort det, du kunne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om