Når du køber en bolig, skal dit skøde på ejendommen tinglyses. Vi har talt med advokaten, som fortæller, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan det foregår…

Tinglysning af skøde – hvem gør hvad?

Når du køber en bolig, skal dit skøde på ejendommen tinglyses for at sikre, at du ejer ejendommen, og at de korrekte rettigheder for ejendommen er skrevet ned. Det kan for eksempel være lokalplaner, brugsrettigheder eller andet. 

Bedøm indlæg

Enhver tinglysning har en tinglysningsafgift. Hvis du skal tinglyse skødet i tinglysningssystemet, skal du betale et gebyr i form af en tinglysningsafgift til det offentlige. Prisen for tinglysning af fast ejendom ved ejerskifte er 1.750. kr. og 0,6% af købesummen.

Vi har talt med advokat Morten Riber Nielsen fra Advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm, som fortæller, at hvem, der skal stå for tinglysningen af skødet afhænger af landsdelen.

»Som udgangspunkt er det et spørgsmål om, at det er købers eller sælgers advokat, der skal stå for berigtigelsen. I Jylland og på Fyn er udgangspunktet, at det er sælger, der skal stå for det, og på Sjælland er det køber, der skal stå for det«, fortæller han.

law blue

Sådan foregår det, når skødet skal tinglyses

Når du køber bolig og skal have skødet tinglyses, er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvem der står for tinglysningen, og hvordan processen foregår.

»Hvis man er den person, der ikke står for det, skal den anden part lave et udkast til et skøde – en prøvetinglysning. Den bliver sendt til os, og vi gennemgår den og tjekker bland andet, om det er den rigtige købesum, de aftalte vilkår og de rigtige parter. Vi informerer herefter den anden part om, at skødet kan godkendes, og vi skriver så ud til klienterne, at den ligger klar til underskrift«, fortæller Morten Riber Nielsen fra Advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm og fortsætter:

»Det er advokatens opgave at undersøge og kontrollere at oplysningerne i skødet stemmer overens med det, som er aftalt. Hvis handlen er betinget af for eksempel et eget salg, kan dette fremgå af skødet. Der skal også stå, hvis to personer køber boligen sammen, eller om det er 50/50 eller en anden fordeling.«

Find oplysninger på boligen i Tingbogen

Det er en god idé at tjekke op på ejendommen, inden du køber den. Så kan du få et overblik over ejerforhold og værdien af ejendommen. Det kan du nemt og gratis gøre i Tingbogen på tinglysning.dk, uden du behøver at logge ind.

Her kan du søge på den bolig, du overvejer at købe. Her kan du se ejere og ejerandel, ejendomstypen, ejendomsværdien, grundværdi, og hvornår ejendommen sidst er vurderet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om