Alene ordet “tinglysning” giver indtryk af, at vi har med en oldgammel handling at gøre. Men det er faktisk slet ikke rigtigt. Selve tinglysningen er højaktuelt og bør helt sikkert være i dine tanker, når du køber grund eller hus.

Men hvorfor? Hvad er tinglysninger? Hvad kan du tinglyse, og hvorfor kan det være en god idé? Dagens artikel svarer netop på dine spørgsmål om tinglysning.

5/5 - 1 Stemmer

Hvad er tinglysning, og hvad koster det?

Tinglysning er er en registrering ved domstolene af de rettigheder, som knytter sig til en bestemt ejendom.

Du kan tjekke den offentlige registrering, hvad end det er ejerlejligheder, andelsboliger, løsøre, køretøjer og lignende fast ejendom. Dette betyder, at køber du en grund eller et andet stykke fast ejendom, så skal skødet igennem tinglyses for at stadfæste, at du og kun du er ejer af ejendommen.

Al tinglysning sker digitalt og dine ejerforhold bliver indskrevet i Tingbogen. Selve tinglysningen tager ikke ret lang tid at behandle en sag – i løbet af et par hverdage vil en tinglysning være i orden og at finde på den digitale tingbog.

Se her for yderligere oplysninger.

Tinglysning har et gebyr som i skrivende stund (januar 2021) er lige omkring 1.750 kr. Prisen kommer an på, hvad du skal have tinglyst.

Hvordan ser du ejendomsoplysninger på en grund?

Tidligere kostede det 30-120 kr at søge efter ejendomsoplysninger via Tingbogen, men disse gebyrer er blevet sløjfet fra og med den 1. juli 2013.

Har du derfor behov for at se ejendomsoplysninger på en grund, så er det nu gratis. Og for at kunne starte din søgning, behøver du blot at gå ind på tinglysning.dk, hvor du kan se offentlig registrering.

Her er det væsentligt, at du kender den korrekte adresse og postnummer. Uden disse oplysninger kan du ikke foretage en søgning i Tingbogens offentlige registrering.

På den digitale tinglysning kan du vælge at søge uden at logge dig ind. Dette giver adgang til summariske oplysninger om den ejendom eller grund, du er interesseret i.

Også selv om oplysningerne ikke er komplette kan du allerede i denne fase danne dig en idé om ejendommens karakteristika og eventuelle problemer, som du skal tage stilling til.

Hvis du logger på med NemID bliver flere oplysninger tilgængelige. Her får du adgang til alle Tingbogens oplysninger om det hus, den grund eller den ejendom, du er interesseret i.

Er du logget ind via digital tinglysning, kan du også skrive forskellige dokumenter ud og finde oplysninger blandt andet om købsprisen samt eventuelle pantebreves vilkår, pantsikrede beløb mv..

Oplysninger du generelt kan finde er blandt andet:

  1. Navne på den/de persone der ejer boligen
  2. Om der er optaget lån i ejendommen, hvilke lån der eventuelt er, og hvornår de blev oprettet
  3. Købspris
  4. Ejendomsværdi og grundværdi samt datoen for vurderingen af samme
  5. Eventuelle servitutter på ejendommen

Hvad er en servitut, og hvorfor er de vigtige for dig som køber?

Servitutter er indskrænkelser i ejerens råderet over ejendommen. Som oftest har disse at gøre med hvor og hvor meget du må bygge på din grund, hvor høje bygningerne må være, eller hvor tæt på skel og vej du må bygge.

Men en servitut kan også have udgangspunkt i mundtlige aftaler, som naboer har indgået privat i årenes løb. For at undgå eventuelle fremtidige problemer bliver aftalerne skrevet ned og tinglyst. En tinglysning gør dem dermed permanente og bindende, også for fremtidige købere af ejendommene.

En servitut kan for eksempel stadfæste naboens ret til at passere over grunden fordi, der ellers ikke vil være mulighed for at hen til huset. En anden kan begrænse muligheden for at opsætte stærkt lys på den side af huset, hvor naboen har sit soveværelse. Og i en tredje kan der være skrevet, at hækken ikke må overskride en vis højde, da den så vil spærre for udsigten fra nabohuset.

Der findes også mange mærkelige servitutter, for eksempel en der forbyder nydelse af alkohol i forhaven eller en anden, som bandlyser tubaspil efter kl. 23. Her kan du se flere iøjenfaldende servitutter.

Og hvis der bliver problemer med at naboen ikke respekterer den tinglyste servitut?

Overholdelse og håndhævelse af servitutterne er ikke et kommuneanliggende men derimod en opgave for domstolene.

Skulle der derfor blive problemer med en eller flere servitutter er det hér, du skal henvende dig for at få dem håndhævet.

Husk altid at tjekke, om der er specifikke servitutter på den ejendom eller grund, du har kig på, så du ved om du må bygge det to-plans hus, du har i tankerne, om du må holde hund eller om der er andre forhold, som kan blive for begrænsende for dig i det lange løb.

Hvad kan du tinglyse, og hvordan foregår tinglysningen?

Ud over servitutter skal du tinglyse din rettighed til fast ejendom, for eksempel fordi du har købt eller på anden måde overtaget den. En tinglysning sikrer dig rettigheden til det stykke ejendom, du tinglyser.

Mange processer er i dag digitaliserede. Således findes skøder på huse ikke længere som et fysisk dokument, og dette er for at gøre tinglysningsprocessen nemmere, hurtigere og sikrere.

Da det kan være en kringlet proces at have med at gøre, er det som altid en rigtig god idé at lade bankrådgiver, advokat eller ejendomsmægler stå for det, der skal tinglyses.

Og skulle der ske fejl, så er du dækket ind under rådgiverens ansvarsforsikring og skal ikke selv stå med problemet. Dette er altid en god måde at beskytte dig selv på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × four =

Artikler du måske vil synes om