De fleste kan huske, hvordan boligmarkedet gik helt grassat i nullerne, indtil det nærmest eksploderede, så…

En boligboble kan briste

De fleste kan huske, hvordan boligmarkedet gik helt grassat i nullerne, indtil det nærmest eksploderede, så boligpriserne styrtdykkede omkring 2008.
Men hvad er en boligboble? Og bør vi frygte, at en ny er på vej?

Bedøm indlæg

En boligboble er betegnelsen for en overophedning af boligmarkedet, hvor priserne på boligerne stiger eksplosiv.
Markedet kan pludselig ikke længere kan følge med.
Altså en situation, hvor boblen til sidst brister og boligejere sidder tilbage med huse og ejerlejligheder, der fra den ene dag til den anden er styrtet i pris.

Det skete i Danmark i 00’erne, hvor boligpriserne fløj i vejret og huse og lejligheder blev handlet til svimlende summer.
Efter en korrektion på det danske ejendomsmarked i slutningen af 2007. Faldt boligpriserne i Danmark i 2008 med 7,8% for huse og 11,5% for ejerlejligheder.
Og igen i 2009 med godt 15%.

Fordi man i Danmark ofte betaler 5% af købsprisen som udbetaling, skal boligpriserne kun falde med 5% fra købstidspunktet, før husets gæld overstiger værdien.
Dermed bliver en boligejer teknisk insolvent.

jumpstory download20200310 091845

Er en ny boble på vej?

De senere år er der i flere omgange blevet råbt vagt i gevær på grund af de stigende boligpriser.
Blandt andet i januar 2018, hvor cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen, udtalte til Finans, at; »Risikoen for en boligboble i København og Aarhus er så overhængende, at de stramninger, som Folketinget har vedtaget, er nødvendige«.

På dette tidspunkt var man endnu ikke sikker på, om de nye låneregler ville kunne afværge en ny boligboble.
Boligpriserne i Danmark stiger forsat stødt og hurtigt.  Især i de større byer er flere eksperter nu enige om, at situationen i dag er en anden, end den var dengang i 00’erne.

Økonom og direktør i tænketanken Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen, maner i en artikel i Information den 30. oktober 2019 til ro.
Han understreger, at »intet tyder på, at det kommer til at gå lige så galt på boligmarkedet, som sidst det kollapsede.«

De nye boligskatteregler, der blev vedtaget i 2018 betyder, at nogle grupper, som for eksempel de unge, har vanskeligere ved at komme ind på boligmarkedet.
Men reglerne sikrer også, at priserne ikke stiger til et kunstigt højt niveau. Og derved forhåbentligt sikrer, at en ny boligboble udebliver.

Vil du være sikker på, at du sætter dig fornuftigt rent økonomisk, så tag en uvildig økonomisk rådgiver med på råd, før du køber bolig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om