Hvis du har en drøm om at hyre en arkitekt til dit næste boligprojekt, så er der god hjælp at hente. Når det er sagt, kan det være svært at gennemskue, hvad det koster at bruge en arkitekt.

Hvad kan en arkitekt helt præcist hjælpe dig med? Og hvad kan fremhæves, når det kommer til gode grunde til at hyre en arkitekt? I denne guide finder du svaret på alle disse spørgsmål.

4.2/5 - 4 Stemmer

Hvad koster det at bruge en arkitekt?

Hvis du skal hyre en arkitekt, kan det være svært at give dig en konkret pris på, hvad hele dit projekt vil koste. I stedet kan du forvente, at timepriserne typisk ligger mellem 800 kr. og 1.600 kr.

sparetip
 
Få den bedst mulige pris på en arkitekt

Det kan altid betale sig at indhente flere tilbud på håndværkeropgaver.
Det giver dig bedre overblik over opgavens omfang, kendskab til markedets priser og kan spare dig for mange penge.
 
Derudover så er det gratis og uforpligtende!
 
Du udfylder kun én formular, hvorefter 3 håndværkere giver dig deres bedste tilbud og handlingsplan.
Takker du ja, så sikres du gratis med 35.000 kr. fra 3byggetilbud.dk enterprisegaranti.
Det bliver ikke nemmere!

Klik her og hent dine 3 tilbud nu ❯

Husk dog på, at timeprisen nærmest altid vil variere, alt efter arkitektfirmaet du bruger. Timeprisen kan derfor også ligge over de 1.600 kr., der er nævnt herover.

Hos nogle firmaer vil det være muligt at få en fast pris på hele dit projekt. Ved andre har de omvendt valgt at køre med en fast timepris, du kan regne med.

For at hjælpe dig mere på vej til at forstå en arkitekts priser, kan du finde forskellige punkter herunder, der kan påvirke din endelige pris.

Hvad spiller ind på din endelig pris?

Projektets størrelse

Størrelsen på dit projekt har noget at sige for, hvad din pris bliver. Der vil f.eks. være forskel på, om du skal hyre hjælp til et arkitekttegnet hus, eller du skal have lavet en mindre tilbygning.

Hvor meget arkitekten involveres

Hvorvidt arkitekten skal involveres lidt eller meget i projektet, har betydning for din pris. Det giver også sig selv, da der skal bruges flere arbejdstimer, hvis du vil bruge arkitekten under hele byggeprojektet. Det er naturligvis dig selv, som er med til at sætte rammerne for, hvor meget du vil bruge den arkitekt, du hyrer ind til opgaven.

Hvor tidskrævende opgaven er

Der er nogle projekter, der er mere komplekse end andre, og det vil også afspejle sig i tiden, der skal bruges. Lav derfor også gerne en forventningsafstemning fra start, eller forhør dig om, hvilken timepris der takseres, hvis der er behov for yderligere arkitekttimer. På den måde har du hele tiden en finger på pulsen omkring mulige ekstraudgifter, der kan opstå, hvis arkitekten skal mere på opgaven end først forventet.

Indhent gerne tilbud fra forskellige arkitekter

Før du hyrer en arkitekt ind til dit projekt, kan det være en idé, at du indhenter uforpligtende tilbud fra forskellige firmaer. Så får du en bedre fornemmelse af, hvad arkitektens pris vil løbe op i.

Værd at vide om arkitekter

En arkitekts mest fornemme opgave er at vække dine boligdrømme til livs og prøve at komme med udspil til, hvordan en ombygning, tilbygning eller et nybyggeri kan udforme sig. Når du hyrer en arkitekt, vil du opleve, hvordan arbejdet dog handler om meget mere end at lave plantegninger. Det handler i lige så høj grad om, at der skabes rum, der giver plads til, at du og din familie kan udfolde jer i hverdagen – både nu og på lang sigt.

Arkitektfaget kan nærmest betragtes som en kunst, der kan være utrolig svær at mestre selv. Det kræver nytænkning og kreativitet at kunne hjælpe dig med løsninger, du måske ikke selv ville være kommet på, men som alligevel passer perfekt til de behov og ønsker, du har.

For at være endnu mere konkret, så lad os dykke ned i, hvad en arkitekt kan hjælpe med.

Hvad kan en arkitekt hjælpe med?

Går du med tanker om at bygge din helt unikke drømmebolig, en tilbygning der kan give mere plads eller måske en ombygning af boligens nuværende løsninger? Så er der god grund til at kontakte en arkitekt. Lad os prøve at starte ved det indledende møde, du kan have med en arkitekt. Arkitekter kan blandt andet:

Hjælpe dig godt fra start

Når du kontakter en arkitekt, har du mulighed for at få et opstartsmøde. Her kan du blive sporet mere ind på, hvad dine prioriteter er. Du kan få arkitektens inputs til, hvilke muligheder der findes både lovgivningsmæssigt og arkitektonisk ved dit projekt. Og du kan naturligvis også få arkitektens bud på, hvordan visse løsninger kan laves.

Det kan også være, at du allerede har plantegninger, som du ønsker at vende med arkitekten. Her kan det også være relevant, at du booker et opstartsmøde, hvor dine tegninger blandt andet analyseres.

Hjælpe med at din bolig opfylder dine behov på sigt

Behovene til en bolig kan ændre sig med tiden, og det kan en arkitekt hjælpe med at tage højde for allerede fra start. Arkitekten kan hjælpe med, at boligen kan tilpasses til, når børnene flytter ud, eller hvis du har en voksende hobby, der gerne må være plads til.

Hjælpe med at dine drømme omdannes til plantegninger

En arkitekt kan naturligvis også hjælpe med at udarbejde skitser. Det kan give dig en bedre fornemmelse af, hvordan du kan nå i mål. Samtidig, og meget relevant, kan du få et prisestimat samt et estimat af, hvor lang tid projektet vil tage fra start til slut. Du skal være opmærksom på, at skitsen du ender ud med, ikke er grundlag nok, når du skal søge byggetilladelse.

Guide dig ift. om byggeprojektet er lovligt

Ved ethvert byggeprojekt er det et must at søge tilladelser og undersøge, om det er lovligt at opføre projektet. Ellers kan du risikere, at du bruger penge på at opføre en bolig, som senere skal fjernes.

En arkitekt kan hjælp med alt det papirarbejde og alle de tilladelser, der skal være styr på. Der skal f.eks. indsendes dokumentation omkring, at byggeprojektet overholder de byggeregler, der eksisterer. Derudover skal det også videreformidles, når byggeprojektet er færdigt.

Hjælpe dig med at dit projekt kan sendes videre til håndværkere

Ved ethvert projekt vil det være et must, at der hyres håndværkere til at hjælpe dig i mål – medmindre du selv kaster dig ud i det. I denne forbindelse kan arkitekten hjælpe med at plantegninger, beskrivelser af byggeprojektet, materialer, energiberegninger, arbejdsbeskrivelser m.m., kan overdrages direkte til håndværkerne.

Som du måske kan fornemme, så er det vigtigt, at der her laves en god overlevering, så håndværkerne er klædt godt på til at kunne udføre byggeprojektet, som det er tiltænkt.

Hjælpe med at gennemgå håndværkertilbud

Før du hyrer håndværkere, kan din arkitekt hjælpe med at gennemgå de tilbud, du eventuelt har indhentet. Det kan være en god måde, du kan tage eventuelle ekstraudgifter i forkøbet på, hvis arkitekten kan se, at håndværkerne har overset noget. Det kan være, at tilbuddet har mangler eller eventuelle smuthuller, som kan koste dig ekstra i sidste ende.

Fungere som projektets byggeleder

Når selve byggearbejdet går i gang, er der mange ting at holde styr på. Det gælder blandt andet, at der holdes bygge- og statusmøder med håndværkerne. Dette kan være en måde, at eventuelle byggefejl og sjusk kan undgås på, og du kan hyre din arkitekt til at håndtere disse møder.

Hjælpe med at undersøge mulige fejl og mangler

En anden måde du kan bruge din arkitekt på, er ved, at vedkommende kommer ud til byggeriet og laver en kvalitetskontrol. Det er en måde, fejl og mangler kan undersøges på, før byggeprojektet er indflytningsklart.

Hjælpe med at du får en energivenlig bolig

Hvis det også er en prioritering for dig, at din bolig er energivenlig, så er du i gode hænder ved en arkitekt. Det er nemlig noget, der vil kunne mærkes både på indeklimaet og dit energiforbrug. Derudover kan arkitekten også rådgive omkring materialer, der er bæredygtige, så der tænkes mest muligt over miljøet, når projektet bygges.

Derfor skal du hyre en arkitekt

Ovenover er du blevet klogere på, hvordan du kan bruge en arkitekt. For at opsummere, så lad os fremhæve flere af de fordele, der følger med, når en arkitekt bliver din sparringspartner.

Det at sætte gang i et byggeprojekt, kan være noget af en mundfuld. Og for mange er det svært at vide, hvordan processen struktureres, og hvad der skal være styr på, og hvordan projektet når i mål, som du har ønsket.

Når du hyrer en arkitekt, kan du få mere tryghed i hele byggeprocessen, da vedkommende kan agere som projektleder. Det gælder både i forhold til at indkredse dine ønsker til byggeprojektet og ikke mindst at holde styr på de håndværkere, der skal udføre byggearbejdet. 

Det at hyre en arkitekt kan være en god investering på flere forskellige måder. Det har den fordel, at det kan øge værdien af din bolig. De arkitekttegnede boliger er nemlig også nogle, der er større og større efterspørgsel efter.

Det giver nemlig muligheden for, at nye potentielle købere kan flytte ind i en bolig, der ikke nødvendigvis findes mange andre af. Desuden kan en arkitekt også hjælpe med, at dit byggebudget overholdes. Det har også stor betydning, da den ene ekstra ekstraudgift hurtigt kan tage den anden.

Opsummering omkring at bruge en arkitekt

For at samle op på de ting, du har læse i denne guide, så kommer der her en kort opsummering. Timeprisen for en arkitekt kan svinge alt mellem 800 kr. og 1.600 kr. i timen. Hvis vi kigger overordnet på et byggeprojekt, kan byggeprojektets størrelse, arkitektens involvering og opgavens kompleksitet spille ind på din endelige pris. Et godt tip er desuden, at du indhenter tilbud fra forskellige arkitektfirmaer. Det giver dig muligheden for at vurdere, hvor du får mest for pengene.

En arkitekt kan hjælpe med en bred vifte af opgaver. Det gælder alt fra skitser, analyse af dit byggeprojekt, og hvad der er muligt lovgivningsmæssigt. En arkitekt kan hjælpe med at tegne en bolig, der kan tilpasses med tiden, arkitekten kan søge byggetilladelser for dig og sørge for at dokumentationen omkring projektet er på plads og lovlig.

En arkitekt kan også lave arbejdsbeskrivelser til håndværkerne, så de ved, hvad planen er med byggeprojektet. Derudover kan arkitekten også gennemgå håndværkertilbud og agere som byggeleder, der både foretager statusmøder med håndværkere og til sidst gennemgår projektet for fejl og mangler.

Som du nok kan fornemme, kan en arkitekt bruges på mange forskellige måder. Og arkitekten kan være en vigtig spiller at have på holdet, når du vil nå bedst muligt i mål med dit drømmeprojekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

seven − 5 =

Artikler du måske vil synes om