Rosmarin, også kendt som Rosmarinus officinalis, har rødder i Nordafrika, Mellemøsten og Sydeuropa. Denne stedsegrønne busk dyrkes som en staude i Danmark og kan i naturen vokse sig op til 2 m høj. I vindueskarmen kan du dog “kun” forvente, at den bliver med 20 og 30 cm. 

Rosmarinen kendetegnes ved sine aromatiske blade, som helt sikkert leder tankerne hen på sydlandske retter og en klassisk lammesteg. Du kan få duften og smagen af ferie hjemme i køkkenet, for det er utroligt nemt at så din helt egen rosmarin i køkkenets egen vindues-urtehave. Du finder alt den information du skal bruge, lige her. 

4.5/5 - 2 Stemmer

Såning af Rosmarin

At gro rosmarin indendørs er overraskende nemt. Den eneste udfordring kan være, at finde en vindueskarm der tilbyder urten den rette mængde lys og varme. Rosmarin har brug for masser af sol og har det bedst i en kalkrig jord, uden for meget næring. 

Det er vigtigt, at du gror din rosmarin (og alle dine andre krydderurter for den sags skyld) i en potte med drænhul. Krydderurten trives bedst i en veldrænet jord, der er mere til den tørre side. 

Såning af Rosmarin fra frø

Rosmarin har som sagt brug for massevis af sol. Derfor er det bedst, at forspire dem i slutningen af april, da stiklingerne helst skal plantes ud i juni – juli måned. 

 1. Fyld en gropotte ¾ dele op med en sandet, kalkrig jord. Sørg for, at jorden er gennemfugtet. Hvis jorden du har derhjemme er for tæt, kan du blande den med sand.
 2. Læg frøene i toppen af jorden. Husk, at sprede dem godt ud. På din frøpakke finder du specifikationerne for, hvor mange frø du skal plante i hver potte. 
 3. Dæk ikke frøene med for meget jord, da de har brug for masser af sol.
 4. Giv jorden en smule vand, gerne med en sprayflaske så overfladen er fugtig, men ikke for våd. 
 5. Dæk potten til med plastik film eller lav et lille drivhus ved hjælp af træpinde.
 6. Placér den i en vindueskarm der får masser af sol. Du kan også placere den under en vækstlampe. 
 7. Hvis jorden begynder at se tør ud, kan du løfte plasten og give den lidt vand med en sprayflaske. 
 8. 2 – 4 uger efter begynder de at spire. Placer gropotten i en beholder med en smule vand i bunden. 
 9. Når spirerne er 7 – 14 cm høje, omplanter du dem til en ny potte og voila, du har lækre rosmarin planter i din indendørs køkkenhave. 
Screenshot 20211024 113450 Instagram
Foto: home_plants_garden

Såning af Rosmarin stiklinger

Når dine planter er blevet store og lækre, har du en oplagt mulighed for, at lade din rosmarin formere sig. Denne proces er nem og kræver ikke mere end en saks, jord og nye potter. 

 1. Klip stiklinger af, de skal gerne klippes omkring 10 cm fra toppen. 
 2. Fjern de nåle der sidder nederst på stiklingen.
 3. Placér stiklingerne i en beholder med vand. Det skal skiftes hver tredje til fjerde dag. 
 4. De har bedst af, at stå et sted med en masse indirekte sollys. 
 5. Indenfor et par uger, vil du se rødderne gro. Hvis nogle af stiklingerne bliver brune, skal du fjerne dem. De kommer ikke til at slå rødder. 
 6. Når der er dannet rødder, er de klar til at blive plantet. 
 7. Placér dem i en potte med drænhuller og i en jord, der ikke er for tæt. 
 8. Potten skal gerne være omkring 14 cm dyb, da rødderne skal placeres ca. 7 cm nede i jorden samtidigt med, at de skal have plads til at vokse. 
 9. Stil potten i en solrig vindueskarm og vand ekstra i starten, gerne med en sprayflaske. 
Screenshot 20211024 113526 Instagram
Foto: gardenshaman.eu

Dyrkning af Rosmarin

Sværhedsgrad: Nem

Vanding
– Sommer: 3 – 4 gange om ugen med en sprayflaske, eller når det øverste jord føles tørt.
– Vinter: 1 – 2 gange om ugen. Lidt oftere, hvis den står et meget varmt sted. 

Lys: Med rosmarin skal du huske, at kodeordet er masser af lys. Den elsker sollyset, så hvis du har en grolampe, skal den gerne have en plads under den. Især i vintermånederne, har den godt af at blive flyttet rundt, afhængigt af hvilke vindueskarme der får mest lys. 

Vanding: Jorden skal helst være til den tørre side hvilket betyder, at din rosmarin bedst kan lide, at blive vandet med en sprayflaske. 

Screenshot 20211024 113554 Instagram
Foto: kraeuterzauber

Pasning af Rosmarin

Rosmarinen kan lide at blive brugt. En fuldvoksen, moden plante giver dig masser af lækre, aromatiske nåle, som især passer godt kødretter, kartofler og pizza. Den er nem at passe, så længe du kan placere den et solrigt sted. 

Rodnettet bliver mere “klumpet” end langt, hvilket gør, at den skal have masser af plads. Hvis du rosmarin er vokset ud af sin potte, er den super nem at dele eller omplante. 

 1. Tag godt fat om rosmarinens bund. Det er smart, at ryste den i hurtige bevægelser fra side til side, samtidigt med at du hiver. 
 2. Når den er ude af potten, deles rødderne nemt med hænderne eller ved hjælp af en saks. Bare rolig, den kan sagtens holde til det. 
 3. Når du har delt rødderne, skal du følge trin 7 – 9 under ‘såning af rosmarin stiklinger’. Potten skal dog helst være større end 14 cm, når du omplanter eller deler en velvoksen og moden rosmarin. En tommelfingerregel her er: hellere for stor end for lille. 

Placering af Romarin

Som du nok har lært nu, så skal den have rigeligt med sol eller bo under en vækstlampe. Rosmarin har det godt i en vindueskarm med en radiator under. Den elsker nemlig det varme klima, hvilket dens oprindelsessted også vidner om. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om