Karsen indgår under kategorien mikrogrønt og er en etårig plante i Korsblomst-familien. I nogle dele af verden, er den anset for at være ukrudt. Men i Skandinavien har vi i mange år brugt den i vores madlavning.

Karse er en sjov og nem krydderurt at dyrke i vindueskarmen. Frisk karse er lækkert at have ved hånden til din sommersalat, sandwich eller æggemad.  Lær hvordan du får karse i vindueskarmen lige her. 

Bedøm indlæg

Såning af Karse

Grotiden for karse er omkring 5 – 7 dage, så der er ikke lang tid fra såning til høst. Så længe der er fugt, kan du få karsen til at gro. Du behøver ikke engang jord, men kan så karsen på fugtig køkkenrulle eller vat i en beholder.

Karsens næring får den fra kimen i frøet, så der er intet behov for gødning eller yderligere næring. 

Karse frø

Såning af Karse fra frø

Uden jord

Hvis du ønsker at dyrke karse uden jord og du bruger den flittigt, skal du dyrke ny karse et par gange om måneden. 

  1. I en beholder fylder du bunden op med velfugtet vat eller køkkenrulle. Det skal have suget alt væden i beholderen og eventuelt overskudende vand hældes væk.
  2. Drys rundhåndet dine karsefrø ud på vattet. 
  3. Med en sprayflaske giver du frøene lidt ekstra fugt. Dette skal gøres dagligt. 
  4. Efter 5-7 dage kan du begynde at høste karsen. 

Med jord

Karse der har groet i jord, har ofte en lidt kraftigere smag. Den kan også vokse sig ret høj. Man kan faktisk gro knæhøj karse, hvis man gør det i en næringsrig muldjord.

  1. En bred, flad beholder med kant fylder du op med omkring 2 cm velfugtet jord. 
  2. Drys rundhåndet karsefrøene ud over jorden. 
  3. Giv frøene en smule vand med en sprayflaske og hold jorden fugtig over den næste uge. 
  4. Efter en uges tid vil din karse være klar til at høste. 

Dyrkning af Karse

Sværhedsgrad: Nem

Vanding

  • Sommer: Dagligt eller hver anden dag med en sprayflaske. 
  • Vinter: 2 – 3 gange om ugen med en sprayflaske. Lidt oftere, hvis den står et meget varmt sted. 

Karse vil gerne have det fugtigt, men ikke vådt. Så du skal være opmærksom på, ikke at overvande den.

Lys: Karse er ikke kræsen når det kommer til lys. Den kan trives fint i en mørkere vindueskarm med indirekte lys 

Pasning af Karse

Karsen er en nem plante at holde liv i. Hvis du planter den på våd køkkenrulle eller vat, så er der faktisk ikke meget pasning, når du har høstet al karsen fra din såning. 

Vokser din karse i jord, er den i stand til at selvså. Du vil derfor se din karse vokse af sig selv, hvis I ikke har spist alle dens lækre spire selvfølgelig. Karsen bliver ofte hyppigt brugt, så hvis I dagligt spiser af den, vil det være nødvendigt at så ny karse lidt oftere, selv når den er sået i jord. 

Placering af Karse

Karsen gror fint i indirekte lys, selvom den elsker lidt ekstra sollys i ny og næ. Den skal helst ikke stå i boligens mest solrige vindueskarm, da den er sensitiv overfor udtørring. 

Karse i Køkkenet

En klassiker i det danske køkken er frisk karse på kartoffel – eller æggemadder. Den giver ekstra kant til alle retter med en mere afdæmpet smagspalette. 

Når du høster din smagfulde karse, kan du ikke bare bruger de grønne blade, men også de fine, hvide blomster. De har en ekstra kraftfuld smag af karse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

12 − 11 =

Artikler du måske vil synes om
Rosmarin i haven
Læs mere

Gro Rosmarin i vindueskarmen

Rosmarin, også kendt som Rosmarinus officinalis, har rødder i Nordafrika, Mellemøsten og Sydeuropa. Denne stedsegrønne busk dyrkes som…