Spidskommen bliver brugt som krydderi verden over og har rødder i Nordafrika. Selvom kommerciel spidskommen bliver groet i varmere luftlag, kan du sagtens dyrke det hjemme i din egen vindueskarm. 

Før den gror sine aromatiske frø, pryder den din vindueskarm med fine blomster. Lær hvordan du får din helt egen spidskommen i vindueskarmen.

5/5 - 1 Stemmer

Såning af spidskommen

Du kan begynde at så din spidskommen omkring slutningen af marts/starten af april. Den er ikke glad for at blive flyttet, så den skal helst sås i en stor potte, så den har plads til at vokse. 

Det eneste du skal bruge er frø, en stor potte med drænhul (omkring 15 cm bred og 10 cm dyb), såjord og vand.

seeds of black cumin in bowl on board 2021 08 29 14 22 02 utc

Såning af spidskommen fra frø

Når du skal så din spidskommen, bør du bruge en løs og sandet jord. Hvis den jord ud har ved hånden er for tæt, kan du selv blande den med en smule rent sand. 

  1. Fyld potten ca ¾ dele op med den sandede jord. Sørg for, at jorden er gennemfugtet. Pres jorden let og stil den i en varm vindueskarm med masser af sol.
  2. Placér frøene en halv centimeter nede i jorden og giv den en smule vand med en sprayflaske. 
  3. Lav et drivhus med en plastikpose, så jorden får de bedste forudsætninger for at holde på fugten. 
  4. Stil potten i en vindueskarm med masser af lys. Hvis du har en i dit køkken eller over en radiator, vil din spidskommen elske den ekstra varme under spiring.
  5. De næste 7-14 dage bør du dagligt checke til din spidskommen. Sørg for, at jorden er velfugtet, men ikke våd. 
  6. Når den begynder at spire, tager du plasten af og stiller dem tilbage i den solrige vindueskarm. 
  7. Drej gerne potten ofte, så den får sol på alle sider. 

Dyrkning af spidskommen

Sværhedsgrad: Middel

Vanding:

  • Sommer: 2 – 3 gange om ugen med en sprayflaske eller når den øverste jord er tør 
  • Vinter: ca. 1 gang om ugen. Lidt oftere, hvis den står et meget varmt sted. 

Din spidskommen har bedst af at være i fugtig, men ikke våd, jord. Sørg derfor for, at den ikke tørrer for meget ud mellem vandinger. Er det en særdeles varm sommer, kan du spraye den dagligt med vand.

Lys: Spidskommen elsker lys og tåler lidt større mængder direkte lys end den gængse plante. Hvis du har en ekstra varm vindueskarm, er dette en god placering til den. 

Pasning af spidskommen

Spidskommen har det bedst, når den får lov til at vokse over lange og varme somre. Hvis du sår den i begyndelsen af sommeren, samt giver den rigeligt med vand og sol, kan du efter små 4 måneder begynde at høste den. 

Når frøene på din spidskommen begynder at ændre farve, er det på tide at høste dem. Når du har taget frøene af, skal du fjerne stænglerne. Frøene ligges i en brun pose og skal derefter tørre et varmt og tørt sted. Efter en uge er de klar til at blive pillet.

Spidskommen kræver lidt ekstra opmærksomhed, når de vokser, da du hurtigt kan misse vinduet for en god høst. Typisk er hele planten heller ikke klar med en samlet høst, så du skal holde godt øje med den.

Placering af spidskommen

Den mest solrige og varme vindueskarm er det perfekte sted til din spidskommen. Den er glad for en ligelig fordeling af sollys, så du bør dreje din potte en gang imellem, så alle dele af planten får lys,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om