Måske er du løbet ind i problemer med at gro krydderurter indendørs før? Eller også har du, som mange af os har, købt krydderurter i supermarkedet, der hurtigt bliver triste og mangler smag. Hvis det er tilfældet, så har du ramt den helt rigtige artikel. 

Her vil jeg guide dig igennem nogle af de nemmeste urter at gro i vindueskarm, hvilken jord du skal bruge, og hvor meget vand de hver især skal have. Det er nemlig ikke særligt svært få fingrene i friske krydderurter, året rundt.

Bedøm indlæg

Og det bedste er, at du slet ikke behøver adgang til en stor køkkenhave. 

Læs med her, for at få et overblik over hvad du skal bruge for at få en frodig køkkenhave i vindueskarmen. Det er overraskende nemt. 

Derfor er vindueskarmen perfekt til krydderurter

Krydderurter har ikke brug for særligt meget plads, hvilket gør dem perfekte til vindueskarmen. De har samtidigt brug for varierende mængder lys og varme, så der findes krydderurter perfekt til vindueskarme med både indirekte og direkte belysning. 

Det er også nemt at holde øje med dine krydderurter, når de står side om side i dine vindueskarme. Du kan hurtigt finde ud af om de mangler vand, ved at mærke på det øverste lag jord.

Hvis den ene side har brug for mere lys, er det bare at dreje potten, så hele planten får den nødvendige sollys.

herbs in pots 2021 08 26 16 31 28 utc

Fem gode grunde til, at du skal gro krydderurter i vindueskarmen

  1. Der er masser af vitaminer og mineraler i krydderurter, så de er en nem vej til ekstra næring i din kost. 
  2. Krydderurterne er smukke og giver masser af grønt liv til hjemmets indretning. 
  3. Der er penge at spare ved at gro dem selv i stedet for at købe nye i supermarkedet. 
  4. Du kan sagtens tørre og fryse dine krydderurter ned, hvilket giver dig direkte adgang til dem året rundt. 
  5. Planter i hjemmet er super godt for dit indeklima, da de omdanner CO2 til ilt og giver hjemmet en højere luftfugtighed. 

Hvilke urter kan du gro i vindueskarmen?

Når du skal vælge krydderurter til haven i vindueskarmen, er der mange at vælge imellem. De ti nemmeste krydderurter at gro fra både frø og stikling er:

  1. Rosmarin
  2. oregano 
  3. Timian
  4. Purløg
  5. Laurbær 
  6. Mynte
  7. Citronmelisse
  8. Basilikum
  9. Bredbladet persille 
  10. Dild 

Har du ikke adgang til solrige vindueskarme, kan du gro dine krydderurter under et grolys. For de bedste resultater skal de forskellige urter sås i deres egne potter, så du kan give dem skræddersyet pleje og vanding. 

herbs 2021 08 26 16 27 24 utc

Hvor kan du gro dine krydderurter? 

I naturligt lys: Dine krydderurter elsker sydvendte vinduer med masser af lys, især om efteråret og vinteren hvor der er mindre at tage af. Hvis du har et vindue med direkte sollys, vil urter som rosmarin, timian, basilikum, laurbær og oregano elsker at stå her.

I de øst – og vestvendte vinduer med sol om morgenen eller eftermiddagen kan du placere mynte, persille, purløg og kørvel. Disse urter er nemlig gladest i lidt koldere temperaturer med mere indirekte sollys.

Under grolys: Hvis du vil have friske krydderurter året rundt, vil du elske at have et grolys i din lejlighed. Urter er generelt rigtig glade for at stå under et grolys. Start med at lade de mest sol-elskende urter stå stå under grolyset i 12 – 16 timer om dagen, og justér alt efter hvordan dine urter tager imod det. 

Hvor meget vand skal dine urter have? 

De fleste urter trives bedst i en løs jord, der lader vandet drive igennem. Ingen urter er særligt glade for overvanding – især ikke i de koldere måneder. Hvis du er bange for at overvande dine urter, kan du give dem vand med en sprayflaske dagligt i de varme måneder.

En tommelfingerregel er, at når det øverste jord er tørt, så er det på tide at give dine urter lidt ekstra væske. 

Vælg den rigtige jord til dine urter

Den rigtige jord er essentiel for, at du kan få store, stærke og smagfulde krydderurter i vindueskarmen. For at sikre ordentlig dræn og luftgennemstrømning, er det en god idé at bruge lecakugler i jorden. Dette er især vigtigt, hvis dine krydderurter skal stå længe i samme potte. 

De fleste krydderurter elsker en let og velfugtet jord. Hvis du kun har en tykkere jord derhjemme, kan du blande jorden op med rent sand og en smule sten, så du får bedre gennemstrømning af både luft og vand.

hand holding soil with lot of worms and roots 2021 08 30 05 37 56 utc

De bedste urter at gro indendørs

Som du kan læse på listen øverst i artiklen, har du et stort udvalg af krydderurter at vælge imellem. Hvis du er helt grøn i krydderurternes verden, kan du med fordel starte med en af disse fem krydderurter. De er både nemme at så, pleje og omplante.

Basilikum – Ocimum basilicum

Basilikum er en favorit i køkkener verden over, og heldigvis er den nem at gro i vindueskarmen. Krydderurten passer perfekt til tomatsalaten, i pastaretter, den hjemmelavede pesto eller som et ekstra kick i sandwichen.

Basilikum elsker lys og varme, så den skal gerne have en plads i hjemmets mest solrige vindue. Stiklinger og frø plantes i en potte med drænhul, sammen med en løs og næringsrig såjord. Basilikum er ikke en flerårig krydderurt, så når du har brugt alle bladene, er det på tide at plante en ny. 

Læs alt omkring basilikum her

fresh green basil 2021 08 30 02 20 34 utc

Mynte – Mentha

Der findes et væld af smagfulde og velduftende varianter af mynten, der alle er nemme at plante og pleje. Hvis du vil, kan du dedikere en hel vindueskarm til forskellige mynte-sorter. Bladene kan bruges i salater og dressinger, samt som ekstra smag i drinks, te eller et helt almindeligt glas postevand.

Mynten er glad for vand og skal helst have en velfugtet jord. Krydderurten foretrækker også varme frem for kulde, så den står godt i samme, solrige vindueskarm som basilikum. 

Læs alt omkring mynte her

mint 2021 08 26 17 20 46 utc

Kørvel – Anthriscus cerefolium

Denne krydderurt har en genkendelig, anis-lignende smag og giver et ekstra kick til supper, gryderetter og salater. Krydderurten er ikke bare et frisk tilføjelse til hverdagens retter, den er også en smuk krydderurt med fint fligede blade og små hvide blomster.

Når du begynder at bruge af din kørvel, skal den være mindst 5 cm lang, så den har mulighed for at gro tilbage. Kørvel er en hårdfør plante, der typisk er et-årig men kan være to-årig. 

Læs alt omkring kørvel her

spanish chervil 2021 09 01 10 36 04 utc 1

Purløg – Allium schoenoprasum

Denne krydderurt er populær i det danske køkken og er bedst kendt for sin lette, løgagtige smag. Purløg giver et let ‘kick’ til æg, suppe og salater og fungerer perfekt som pynt på en klassisk rugbrødsmad.

Purløg er en særdeles hårdfør krydderurt, og du kan nemt klippe den mængde du ønsker af. Du bør dog lade ihvertfald et par centimeter blive tilbage, så den fortsat kan spire. Din purløg har det bedst i boligens mest solrige vindueskarme og har brug for en let fugtet jord. 

Læs alt om purløg her

chives in basket 2021 08 26 16 27 28 utc

Persille – Petroselinum crispum

Denne to-årige plante er populær både i det europæiske, mellemøstlige og amerikanske køkken. Den fås i to varianter: kruset og bredbladet. Sidstnævnte er stærkest i smagen, da den har et højere indhold af æteriske olier.

I Danmark kender du den nok bedst i persillesovs, der er en favorit herhjemme, og det er helt op til dine personlige præferencer hvilket type du vælger til din have i vindueskarmen.

Persille har det bedst i en dyb potte, da rødderne har brug for ekstra plads. Placér den i boligens mest solrige vindueskarm og roter potten ofte, hvis din persille har vokset sig stor og busket.

herb 2021 08 29 04 31 41 utc

Læs alt om persille her

Sådan sår du krydderurter i vindueskarmen

Det er ikke altid nemt at finde smagfulde krydderurter i supermarkedet, hvilket er bare en af mange gode grunde til, at dyrke dine egne krydderurter i vindueskarmen. For mest saft og kraft bør du så dine krydderurter fra frø om foråret, så de har de bedste forudsætninger for spiring. 

  1. Fyld en urtepotte med drænhul godt op med jord og giv den let pres
  2. Sørg for, at jorden er gennemfugtet, men ikke drivvåd. 
  3. Fordel frøene efter anvisning på pakken. Her finder du specifikationer omkring såningsdybde og afstand. 
  4. Dæk frøene med jord og giv dem en smule vand, – gerne med en sprayflaske
  5. Lav et hjemmelavet drivhus med plastik eller film. 
  6. Placér potten i en solrig og varm vindueskarm 
  7. Hold øje med, at jorden ikke bliver tør. Du kan eventuelt lette lidt på drivhuset og give urten vand med en sprayflaske, når den øverste jord virker tør. 
  8. Så snart frøene spirer, skal du fjerne drivhuset. 
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three − 2 =

Artikler du måske vil synes om