Purløg, allium schoenoprasum, høre til familien af linjeplanter, ligesom almindelige løg. De vokser vildt store steder i Europa. Den kan bruges i madlavningen året rundt og hvis du som mange andre, slet ikke kan få nok at den skarpe smag, så er det nok på tide at dyrke din egen. 

Såning af purløg 

Purløg blomstrer fra april måned og du kan få din helt egen purløg på to måder: ved at købe en række med purløg og plante dem, eller så dem fra frø.

Bedøm indlæg

Den første metode er hurtigst og du kan købe rækker med purløg omkring maj måned. Vil du så dem fra frø, skal dette gøres omkring marts/spril

chive 2021 08 29 20 35 12 utc 1

Såning af purløg fra frø

For at så dine egne purløg fra frø, skal du bruge såjord, en aflang beholder med drænhul, vand og frø. 

Med purløg skal du væbne dig med tålmodighed. Det er først efter et år, at du helt uden forbehold kan begynde at bruge af din plante. 

 1. Placér en velfugtet jord halvvejs op i beholderen. 
 2. Form et aflangt og fladt hul i jorden og læg omkring 20 til 30 frø i hullet. 
 3. Herefter giver du jorden en smule ekstra vand med en sprayflaske
 4. Purløg spirer langsomt og der vil gå omkring en måned før du ser de føre spire. 
 5. Efter 6 uger vil du kunne begynde at høste purløgen forsigtigt. Lad gerne nogle af dem være, så de kan få lov til at etablere sig. 

Såning af purløg i rækker

Hvis du har købt en række purløg, kan du omkring april/maj måned plante dem i vindueskarmen.

 1. Del løgene forsigtigt med en ren og skarp kniv
 2. Når du har delt løgene, plantes de ca. 5 cm nede i jorden. Du planter dem i bundter af 2 – 3 på omkring 25×25 cm eller alene. 
 3. De kan høstes lige efter du har plantet dem. 
 4. Fordi purløg formerer sig super hurtigt, kan de efter 2 års tid deles og plantes i ny jord. 
chives 2021 08 29 22 07 03 utc

Dyrkning af purløg

Sværhedsgrad: Nem

Vanding:

 • Sommer: Ofte, jorden skal helst altid være fugtig.
 • Vinter: 2 – 3 gange om ugen eller når den øverste jord er tør. 

Purløg har det bedst i en fugtig jord, med en neutral eller let sur pH-værdi. Purløg skal have masser af lys og varme. Derfor er en af boligens varmeste, sydvendte vindueskarme det perfekte sted for din purløg. 

Pasning af Purløg

Når først din purløg er etableret, kræver den utrolig lidt pasning og kan sagtens overleve perioder med mindre sollys og vand. 

Fra juni til august bør du bruge din purløg, hvis du ønsker at styrke væksten. Men dette er også noget, som deler vandene. Nogen, elsker de fine, lilla blomster der pibler frem i sommermånederne, hvor andre foretrækker en større høst.

Når blomsterne begynder at miste farve, er det et tegn på, at du skal til at beskære planten. 

Hvis den har stået i 2 – 3 år, er det på tide at dele den. Den formerer sig nemlig hurtigt og vokser sammen i knudrede tuer. Dette gøres bedst forår eller efterår. 

 1. Ved at løsne jorden, får du nemmere fat om purløgets rødder
 2. Med en skarp kniv eller skovl deler du knuderne i to. De er meget hårdføre, så du skal ikke være bange for at bruge kræfter. 
 3. Placér dem i deres nye potter med en næringsrig, velfugtet jord. 
 4. De finder sig hurtigt til rette i deres nye hjem, så længe jorden holdes fugtig og de får godt med indirekte lys. 

Placering af Purløg

Purløg skal helst stå i et sydvendt vindue med masser af indirekte lys. Den trives bedst i et varmt og fugtigt miljø. Du kan sagtens have purløg året rundt i vindueskarmen, så længe de har det varmt og får rigeligt med lys. 

terracotta pot with fresh chives 2021 08 26 16 56 20 utc

Purløg i maden

Purløg kan inddeles i tre forskellige kategorier: Fine, middelfine og grove. Den fine er mildest i smagen, hvor de grove smager mere kraftigt og spidst. Krydderurten kan virkeligt pifte enhver ret op og giver lidt af det samme bid, som vi kender det fra et almindeligt løg. 

I modsætning til det gule eller røde løg, så bruger vi ofte ikke de små, hvide aflange løg under jorden, men spiser den grønne vækst i stedet. Purløget lagrer sin energi i væksten om vinteren, så den om foråret kan give en grøn, frisk vækst. 

Har dine purløg givet dig en særdeles gavmild vækst, kan du klippe dem ned og fryse dem ned i en pose. Så har du altid noget ved hånden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om