Løgkarse er en af de krydderurter, der har ændret status gennem årene. Fra at være anset som en almindelig krydderurt, er den nu blevet fast inventar på gourmetrestauranterne. 

På bare få uger, kan du selv have denne lækre krydderurt i vindueskarmen. Du kan så den fra frø indendørs hele året rundt og er en af de nemmeste krydderurter at passe. Læs med her og lær hvordan!

5/5 - 1 Stemmer
raw organic green watercress 2021 08 26 16 20 36 utc

Såning af løgkarse

Alle typer løgkarse er nemme at så indendørs. De kan sås på et fugtigt stykke køkkenrulle eller direkte i jorden. 

Løgkarse for flere næringstoffer, hvis den bliver plantet i jord. Så vil du have løgkarse med ekstra saft og kraft, bør du så frøene i en potte med jord. Til dette skal du bruge en lav potte eller bakke, jord, vand og frø. 

Såning af løgkarse fra frø

Uden jord:

At grå løgkarse er en sjov aktivitet for hele familien. Hvis du vil så dem uden jord, kan du bruge køkkenrulle, vatrondeller og endda plante dem i æggeskaller. 

 1. Placér et stykke fugtig vat eller køkkenrulle i den foretrukne beholder. 
 2. Spred frøene ud og pres dem forsigtigt ned i underlaget. 
 3. Dæk beholderen til med et stykke film eller 
 4. Stil beholderen i en vindueskarm med masser af sol, gerne direkte. 
 5. Indenfor 24 til 48 timer begynder de at spire. Oplever du, at underlaget bliver tørt, kan du løbende give det lidt vand med en sprayflaske. 
 6. Efter 5 – 7 dage er løgkarsen typisk begyndt at spire og har vokset sig omkring 3 -5 cm høje. Allerede nu, kan du klippe spirene af og bruge dem i køkkenet. 

Med jord:

Hvis du foretrækker større og mere næringsrig løgkarse, kan du så frøene i jord. 

 1. I den valgte potte eller bakke, dækker du bunden med en velfugtet jord. 
 2. Sørg for, at jorden er gennemfugtet, men ikke drivvåd. Pres jorden let. Hvis du planter i en bakke, kan du give det hele et let pres med et skærebræt eller bunden af en flad tallerken. 
 3. Spred frøene rundthåndet ud over jorden men sørg for, at de er spredt godt ud. Pres igen jorden let, så frøene kommer ned under overfladen.
 4. Dæk bakken med plastik film og lad den stå et varmt sted med masser af sol. 
 5. Hvis jorden bliver tør på overfladen, kan du lette på filmen og give den ekstra vand med en sprayflaske. Dæk den godt til igen bagefter. 
 6. Efter 24-48 timer er din løgkarse begyndt at spire. Når du ser løgkarsen stikke op af jorden, kan du fjerne filmen. 
 7. Når løgkarsen er omkring 12-15 cm, kan du begynde at høste din løgkarse ved at klippe dem af med en saks.

Dyrkning af løgkarse

Hvis du er helt ny i krydderurternes velsmagende verden, så er løgkarsen det perfekte sted at starte. Denne toårige krydderurt er utroligt nem at plante og giver afkast næsten med det samme.

Du kan også plante den med det samme, men er det en kold og mørk periode, vil din løgkarse trives bedst under et grolys. 

Din løgkarse skal helst ikke tørre ud, da den gror bedst når rødderne er velfugtede. Planten vokser typisk tilbage en til to gange, men hvis husholdingen forelsker sig i den friske krydderurt, så vil I blive glade for at så en ny løgkarse samtidigt med, at I høster af den første. 

Sværhedsgrad: Nem

Vanding:

 • Sommer: Ofte, gerne dagligt eller hver anden dag med en sprayflaske. 
 • Vinter: 1 – 2 gange om ugen, afhængigt af lys.

Pasning af løgkarse

Løgkarse er nem at passe. Så længe den har det lunt og fugtigt, så passer den mestendels sig selv. Det er en toårig plante med en generøs høst, så når den har været brugt flittigt og stopper med at skabe nye stiklinger, er det på tide at plante en ny. 

Den toårige plante skifter karater fra første til andet år. Det første år er bladende glattere og med den karakteristiske hjerteform. Når løgkarsen runder andet år, kan den skyde op til en meter i vejret, så den kan sætte blomst og sprede frø. Nu bliver bladende lidt mere brændenælde-lignende i deres form.

Når du skal høste din løgkarse, klipper du helt enkelt bare de stiklinger, du vil have, af. Brug den gerne flittigt, da løgkarse hurtigt giver dig nye stiklinger til madlavningen. 

raw organic green watercress 2021 08 26 16 20 36 utc 2

Placering af løgkarse

Løgkarse har det bedst, når den står varmt og solrigt i en velfugtet jord. Den vokser sig ikke specielt høj, hvilket gør at den ikke blokker for sollyset. Men hvis du har været meget generøs med frøene, skal du gerne bruge den ekstra flittigt. 

Kan du godt lide, at plante dine forskellige krydderurter i samme potte, kan du plante løgkarse sammen med purløg og mynte.

Løgkarse i køkkenet

Brug løgkarse i salater og sandwiches, hvis du er glad for et lidt skrapere smags-indslag. Det er en alsidig plante med en mild løgsmag samt noter af sennep og hvidløg. Du kan bruge både blade og blomster i madlavningen. Erstat eventuelt persille eller purløg, hvis du vil give din ret lidt mere kant. 

Miljø- og Fødevareministeriets planteliste indikerer dog, at du skal indtage løgkarse i begrænsede mængder grundet dens indhold af erukasyre og glukosinater. Glukosinater kan nedbrydes til blåsyre, hvilket er giftigt i store mængder. Har du husdyr, bør du også placere din løgkarse et sted, de ikke kommer let til. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om