Fennikel er både en krydderurt og en grøntsag, afhængigt af hvilken sort du dyrker. Dens velkendte anis-lignende smag er perfekt til både de søde og salte retter. Den har også været brugt i århundreder inden for naturmedicin i særdeleshed til behandling af fordøjelsesproblemer. 

Fennikel skal helst sås tidligt på foråret og stik imod manges forventning, indgår den perfekt i den indendørs urtehave. Find ud af, hvordan du tilføjer denne lækre plante til samlingen i vindueskarmen.

Bedøm indlæg

Såning af Fennikel

Når din fennikel begynder at vokse, skal den plantes over i en stor potte, helst over 40cm dyb med huller i bunden så vandet kan løbe ud. Potten skal være stor, da fennikel danner et stort og bredt rodnet. 

Du kan med fordel plante dem fra frø direkte i den store potte, så de har masser af plads til at vokse. Fennikel er ikke nem at omplante, så hvis du ikke har erfaring med dette, så vil jeg anbefale, at du sår dem direkte i den store potte.

Hvis du kan lide at dyrke dine krydderurter i blandede potter, skal fennikel ikke sås sammen med koriander og dild, da der er risiko for krydsbestøvning.

farmer holding a bunch of freshly harvested fennel 2021 08 26 22 34 25 utc

Såning af Fennikel fra frø

  1. Et par dage før frøene skal i jorden, bør du ligge dem i vand. Dette sikrer bedre spiring.
  2. Start med at forberede jorden. Den skal være løs og velfugtet, så der kommer masser af luftgennemstrømning. Fyld potten omkring ⅔ op med jord.
  3. Placer frøene forsigtigt ned i jorden og pres dem let med fingrene. Du kan placere mere end et frø i hvert hul og tynde ud senere.
  4. Dæk frøene med en smule jord og giv jorden godt med vand, gerne med en sprayflaske så jorden ikke bliver for våd.
  5. Placér potten i en vindueskarm med masser af sol, gerne mere end 6 timer om dagen. 
  6. Mens frøene begynder at vokse, skal du sørge for at jorden er velfugtet.
  7. Når din fennikel er omkring 10 – 15cm høj kan du give den en smule økologisk gødning.

Dyrkning af Fennikel

Sværhedsgrad: Middel

Vanding:

  • Sommer: 2 – 3 gange om ugen med en sprayflaske eller et par gange om ugen fra bunden.
  • Vinter: 1 – 2 gange om ugen eller når den øverste jord bliver tør. 

Jorden skal være fugtig og varm, men ikke for våd. Derfor skal du være opmærksom på, at du ikke over vander din fennikel. 

Lys: Fennikel elsker lys og skal gerne have mindst 6 timer om dagen, 

fennel plantation growing fennel 2021 09 01 22 05 13 utc 1

Pasning af Fennikel

Fennikel er nem at passe så snart den har vokset sig stor. Krydderurten danner flere blade, hvis du fjerner dens blomster løbende – især om sommeren.

Det er en flerårig krydderurt, der vil dø ud om vinteren. Når det sker, skal du rydde op omkring planten, ved at fjerne blomsterstænglerne og dødt løv.

Placering af Fennikel

Fennikel er glad for sol og vil helst have det varmt. Derfor skal den gerne have mindst 6 timers sollys om dagen. Hvis du har en vindueskarm med en radiator under, kan din fennikel sagtens stå her. Så længe du husker at give den ekstra vand, vil den trives godt i varmen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fourteen − 13 =

Artikler du måske vil synes om