Kørvel, også kendt som havekørvel eller Anthriscus cerefolium, er perfekt til den indendørs urtehave. Ikke nok med at den kan give dine salater ekstra kant med dens herlige smag af lakrids, så er den nem at så og dyrke. 

Hvad end du er ny til plantning af krydderurter, eller bare er nysgerrig på denne fine et-årige plante, så finder du i denne artikel alt, hvad du skal bruge for at så kørvel med success.  

Bedøm indlæg

Såning af kørvel

For at give din kørvel de bedste forudsætninger, skal den gerne plantes i dens permanente krukke fra begyndelsen. Denne krydderurt vokser nemlig hurtigt og er ikke glad for at blive omplantet. Da det er en et-årig plante, skal du efter dens første vækstsæson så den på ny.

spanish chervil 2021 09 01 10 36 04 utc

Såning af kørvel fra frø

Kørvel minder af udseende en del om persille. Bladene på din kørvel vokser på den mangedelte stængel, der bliver rosa som de små blomster vokser frem. De kommer afhængigt af, hvornår på året du har sået din kørvel. 

Hvis du har sået den tidligt på året, omkring maj, kan du efter små 8 uger begynde at høste. Sår du den i varmere måneder, går der typisk kun 3 uger før, du har velsmagende kørvel i din indendørs køkkenhave.

Sådan sår du din kørvel fra frø:

  1. Vælg en gropotte med drænhul, gerne omkring 20 cm (4 liter). Du kan sagtens placere gropotten i en potteskjuler. 
  2. Fyld potten ¾ dele op med en næringsrig havemuld. Sørg for at jorden er fugtig men ikke gennemblødt. 
  3. Fordel frøene på toppen af jorden og tryk dem forsigtigt ned i jorden. Giv dem til sidst lidt vand med en sprayflaske, så den øverste jord føles fugtig. 
  4. Efter såning skal du placere din kørvel i en solrig vindueskarm og holde jorden fugtig indtil spiringen er godt igang. Du kan med fordel placere plast over potten, indtil du ser den begynder at spire. 

Dyrkning af kørvel

Det er nemt at passe kørvel, hvilket gør den perfekt for dig, som er ny til krydderurternes verden. Hvis du ikke har en vindueskarm med direkte sol, er det intet problem. Kørvel trives nemlig bedst i halvskygge, da den hurtigt tørrer ud.

Sværhedsgrad: Nem

Vanding: Ofte, især om sommeren. Vandes helst med sprayflaske, da den er sensitiv overfor overvanding.

Lys: Halvskygge. 

Højde: 40 – 60 cm

Jord: Fugtig muld

Pasning af kørvel

Din kørvel har den kraftigste smag når den begynder at blomstrer. Det er vigtigt at du begynder skæring af krydderurten når blomsterne kommer. Dette giver din kørvel de bedste forudsætninger for at udvikle stærke og velsmagende blade. 

Tips til kørvel i køkkenet

Hvis du vil nyde ekstra godt af krydderurtens anis-agtige smag, skal du ikke koge den. Bruger du den i en varm ret som kørvelsuppe skal den kun simre, ellers forsvinder dens fine aroma.

Kørvel er også en lækker tilføjelse til den hjemmelavede kryddersmør. Mix den gerne sammen med persille, dild og purløg for en lækker og frisk smør til det lune brød. 

Hvis din krydderurt har givet dig masser af velsmagende blade, kan du nemt fryse dem ned og bruge dem senere på året. Klip stænglerne og tag de små blade af. Placér dem i en frysepose og brug dem når du har lyst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 + seventeen =

Artikler du måske vil synes om