Malurt er også kendt som Absinthium. Det er en flerårig plante med grågrønne blade og er kendt for sine lidt bitre og aromatiske smag. Planten er efterhånden et mere sjældent syn end den var i gamle dage, men anvendes i dag ofte som snapseurt eller til at holde insekter på afstand. 

Malurt er især et sjældent syn i vindueskarmen, da den typisk plantes udendørs og kan vokse sig op til 100 cm høj. Men har du lyst til, at give dig i kast med denne ældgamle medicinplante, så finder du ud af hvordan herunder. 

Bedøm indlæg

Såning af malurt

Malurt kan sås fra både frø og stiklinger. Den skal sås i en opvarmet og fugtig jord med en spiretemperatur omkring 15 – 20°C.

branch of medicinal wormwood 2021 08 26 15 51 16 utc

Såning af malurt fra frø

Malurt trives bedst i et varmt miljø og den tåler let udtørring. Mens den spirer og slår rødder, skal du være ekstra opmærksom på, at den får varme og fugt nok.

Når planten er voksen, kan den sagtens tåle at tørre ud og er utroligt nem at passe. For at så malurt fra frø skal du bruge potte med drænhul på omkring 15 – 20 cm, en leret jord, vand og frø. 

 1. Fyld potten ca ¾ dele op med en leret jord. Pres jorden let og stil den i en varm vindueskarm med masser af sol.
 2. Malurt vokser bedst i varmen, så hvis jorden er forvarmet før såning, skaber du de bedste forudsætninger for vækst. 
 3. Frøene placeres ca. 0.5 cm nede i jorden. Vil du lade din malurt blive i sin potte efter spiring, bør du kun plante en per potte , da rodnettet bliver stort. 
 4. Fugt jorden godt og dæk potten til med plast. Husk, at under spiring må plasten ikke røre ved jorden. Stil den i en varm og solrig vindueskarm.
 5. Malurt har en spiretid på 10 – 24 dage. Herefter kan du omplante den til en ny potte eller tage den ud af det hjemmelavede drivhus og lade den vokse hvor den er.

Såning af malurt fra stikling

 1. Placér din stikling i et en beholder med vand. Bliver vandet “sløret” skal det skiftes. Er din stikling i en mørk beholder, bør du som tommelfingerregel skifte det en til to gange om ugen.
 2. Når din stikling har slået rødder, skal du følge samme trin som ved såning fra frø, beskrevet ovenfor, men undlade at placere den i et lille drivhus. 

Dyrkning af malurt

Sværhedsgrad: Middel

Vanding:

 • Sommer: 1 – 2 gange om ugen med en sprayflaske eller en gang om ugen fra bunden. 
 • Vinter: ca. 1 gang om ugen. Lidt oftere, hvis den står et meget varmt sted. 

Malurt tåler let udtørring og har det bedst når jorden er mere til den tørre side.

Lys: Malurt elsker lys og tåler direkte sollys over længere perioder. Begynder den at blive lidt for gå i spidserne, har den brug for ekstra skygge.

Pasning af malurt

Malurten skal gerne beskæres, især når den er fuldvoksen. Den er nem at passe, men da den vokser sig stor, har den også brug for en potte med masser af plads. Rodnettet er bygget op af vandrette jordstængler med mange, dybtgående rødder.

Malurtens rødder bliver over tid “træ-agtige” og kræver en bestemt hånd ved deling. Er din malurt blevet så stor, at den kræver deling, kan det gøres i et snuptag: 

 1. Tag godt fat om malurtens bund og hiv den løs af potten. 
 2. Rodnettet deles med hænderne og du skal bruge lidt kræfter. Når den er delt, placeres den i nye potter og rodnettet dækkes til med en leret jord. 
 3. Giv den ekstra vand mens den vender sig til de nye forhold. 

Placering af malurt

Malurt er giftig i store mængder, især for husdyr. Har du dyr i hjemmet, bør du ikke opbevare malurt indenfor deres rækkevidde, hverken indendørs eller udendørs. 

Den skal stå et sted med masser af sollys, også gerne direkte. Den har det bedst i veldrænede, tørre forhold, så det er ikke din malurt du skal bekymre dig om, hvis du er væk over weekenden. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om