At gro persille indendørs i en solrig vindueskarm er ikke bare en smuk tilføjelse til den indendørs urtehave, men giver især sommerens retter kant og friskhed. 

Det er slet ikke svært at gro persille indendørs, hvilket gør det til den perfekte begynder-krydderurt. Hvis du vil vide, hvordan du får velsmagende persille i køkkenet, så skal du læse med her.

Bedøm indlæg

Såning af persille

Persille, også kendt som Petroselinum crispum, har det bedst i en solrig vindueskarm, gerne sydvendt så den får mellem 6 og 8 timers direkte sollys om dagen. 

Du skal bruge en let jord beregnet til såning, en potte med drænhul (omkring 15cm bred afhængigt af antallet af frø) og vand. 

green parsley in garden close up 2021 08 28 17 00 52 utc

Såning af persille fra frø

 1. Fyld potten ⅔ op med velfugtet jord
 2. Placer frøene på toppen af jorden. Du ser den specifikke afstand på frøpakken. 
 3. Når frøene er spredt ud, skal der omkring 0.5cm jord på toppen. 
 4. Spray vand på jorden, så den er velfugtet men ikke drivende våd.
 5. Potten skal stilles i en solrig vindueskarm, og de første 3 uger skal din persille have ekstra opmærksomhed. Sørg for, at jorden altid er fugtig og varm. 
 6. Når frøene begynder at spire, kan du lade der gå lidt længere mellem vandingerne.

Såning af persille fra stiklinger

Har du fået fingrene i et par stiklinger fra en lækker persille, kan du klippe stiklinger på omkring 7 cm af. Vælg dem, der har et par blade på toppen. 

 1. Direkte efter du har klippet sliklingerne, skal de i vand. 
 2. Placer dem i en lille vase eller beholder et par uger. Hvis vandet bliver gråligt skal det skiftes. 
 3. Når stiklingen begynder at slå rødder, er den klar til at blive plantet. Dette tager typisk omkring to uger.
 4. Fyld en potte med en let jord. Du kan eventuelt tilføje en smule sand, for at gøre jorden lettere. Inden du planter stiklingen, skal jorden være gennemfugtet. 
 5. Med fingrene laver du små huller der er dybe nok til, at rødderne bliver fuldt dækket af jord. 
 6. Pres let jord omkring rødderne, men ikke for hårdt. Stiklingen skal stå fast, men er ikke glad for at blive mast. 
 7. Placér potten i en solrig vindueskarm, gerne i køkkenet da persille kan lide både varme, lys og fugt.
 8. Når din stikling begynder at spire, har den slået rødder og begynder at vokse sig større.

Dyrkning af persille

Sværhedsgrad: Nem

Vanding:

 • Sommer: Ofte i de varme måneder, omkring 2 – 3 gange om ugen. Er det ekstra varmt, er den glad for at få lidt fugt med en sprayflaske flere gange om ugen. 
 • Vinter: 2 – 3 gange om ugen eller når den øverste jord er tør. 

Persille er den perfekte krydderurt til begyndere. Hvis den begynder at hænge eller blive brunlig, er det oftest fordi den mangler lys eller vand. Drej potten et par gange om måneden, så den får lys hele vejen rundt. 

Lys: Persille elsker lys, varme og fugt. Derfor er den perfekt i køkkenet, da dampen og varmen fra madlavning skaber et miljø som persille trives i. Om vinteren vil du få mest ud af din persille, hvis den står under et grolys eller i et sydvendt vindue med masser af direkte sollys. 

organic flat parsley plants in trays ready to be t 2021 08 28 13 02 28 utc

Pasning af persille

Har din persille vokset sig alt for stor og busket? Så er det måske tid til, at rydde lidt op i den.

Persille elsker lys, så den er ikke glad for at at vokse sig for busket, da dette forhindrer hele planten i, at bade i solens stråler. 

 1. Del planten op i to eller tre. Du skal dog være forsigtig med ikke at fjerne for meget af rødderne, da persillen er ekstra sensitiv overfor dette. 
 2. Tag en skarp saks og klip forsigtigt rødderne fra hinanden. Sørg for, at jorden er velfugtet. 
 3. I en potte med jord placerer du de mindre planter. Tryk forsigtigt planten ned i jorden. 
 4. De næste par uger, har planten brug for ekstra opmærksomhed. Masser af vand med en sprayflaske og ekstra sol skaber de bedste forudsætninger for, at den slår rødder i sin nye potte. 

Placering af persille

Som du nok har lært nu, så elsker persille lys og varme. Køkkenet er derfor den perfekte placering, da varmen og dampen  fra madlavning skaber det perfekte klima for krydderurten. 

Persille tåler direkte lys, men begynder bladende at blive brune, skal den have lidt tid i en vindueskarm med indirekte sollys. Jo varmere den har det, jo mere vand skal den have. Spray din persille ofte, det vil den blive glad for. 

parsley growing in garden 2021 08 26 16 35 06 utc

Persille i køkkenet 

Persille har rødder omkring Middelhavet og kommer i to former: kruset og bredbladet. Den bredbladede persille har typisk en lidt kraftigere smag. 

Denne friske krydderurt passer perfekt til italienske retter eller danske klassikere som stegt flæsk og persillesovs. En smule frisk persille giver ekstra friskhed til kartofler og pastaretter. En smule tørret persille i sommerens salat dressinger er også et hit. 

Du kan også tørre din persille ved at binde afklippede stængler sammen. Gerne omkring 10 cm. Bind dem sammen om bunden med en elastik og hæng bundet et tørt og varmt sted. 

Når den er tør, fjerner du bladende fra stænglen. Opbevar dem i en lufttæt beholder for længere holdbarhed. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fifteen + twenty =

Artikler du måske vil synes om