Der er noget helt unikt over lavendel. Dens livlige lilla farve, afslappende duft og nærmest uendelige madlavnings- og DIY-potentiale gør den til en populær plante i enhver have. Men selvom du ikke har adgang til en have, behøver du ikke være foruden lavendel.
Denne dekorative plante er utroligt nem at plante, dyrke og så. Hvis du vil tilføje denne velduftende plante til din indendørs have, så læs med her.
Såning af lavendel
Det er nemt at så lavendel – både fra frø og stikling. Hvis du er så heldig at få fingrene i en stikling, er dette klart den hurtigste vej til en fuldvoksen plante, men du kan sagtens gro den fra frø.
Lavendel skal helst sås tidligt på året, gerne i slutningen af marts/starten af april.

Såning af lavendel fra frø
Når du skal gro lavendel fra frø, skal du have adgang til et varmt sted. Tænk på, at den trives bedst i et klima, der minder om dens oprindelsesområde ved Middelhavet. En vindueskarm med masser af sol er helt perfekt. Du skal bare bruge frø, en potte med drænhul, jord og vand.
- Fyld en potte med drænhul omkring ¾ dele op med en jord, der ikke er for tæt. Det er vigtigt, at jorden kan ånde.
- Placér frøene omkring 0,5 cm nede i jorden, uden at presse dem for hårdt.
- Spray vand over med en sprayflaske, så jorden ikke er for tør.
- Lav et lille “drivhus” med træpinde og plast, så frøene har det varmt og fugtigt. Husk, at plasten ikke må røre jorden
- I små to uger, bør du tilse planten ofte. Er jorden tør, bør du stille gropotten i vand eller spraye den med vand.
- Når dine lavendel er begyndt at vokse, kan du flytte dem over i hver sin potte på maksimalt 8 cm i diameter i en blanding af blomster jord og sand. Hvis du vil plante flere i en potte kan du sagtens det men husk, at den elsker sol og derfor skal den have masser af plads.
Såning af lavendel stiklinger
Hvis du har været så heldig at få fat i en stikling, får du hurtigt en fuldvoksen lavendel i din egen vindueskarm. Det er nemt og ikke særligt tidskrævende.
- Placér dine stiklingerne i en beholder med vand. Det skal skiftes hver tredje til fjerde dage. Hvis beholderen er gennemsigtig, skal det skiftes oftere.
- Indenfor et par uger vil din stikling begynde at slå rødder, og den vil være klar til at plante.
- Fyld en potte godt op med en sandet jord, omkring ¾ op til pottens kant. Fugt jorden og pres den ikke for meget. Nøgleordet ved såning og plantning er masser af luft.
- Med dine fingre laver du en lille udhuling til din stikling, gerne 2 – 4 cm dyb.
- Stiklingen placeres i jorden og jorden trykkes meget let omkring rødderne.
- Når dine stiklinger er placeret i jorden, kan du give den lidt vand med en sprayflaske.
- Stil den i en lun vindueskarm med indirekte lys.
- Du kan se, at din lavendel har slået rødder, når den begynder at danne nye skud.
Dyrkning af lavendel
Sværhedsgrad: Nem
Vanding:
- Sommer: 3 – 4 gange om ugen med en sprayflaske eller et par gange om ugen eller vand den et par gange om ugen fra bunden.
- Vinter: 1 – 2 gange om ugen. Lavendel kan godt lide en varm og fugtig jord.
Jorden skal være fugtig og derfor er din lavendel glad for, at blive sprayet med vand ofte, men det må ikke være vådt. Du ved, at du har givet din lavendel for meget vand, hvis den begynder at hænge eller blive brunlig i spidserne.
Lys: Her er tommelfingerreglen, at dens klima skal minde så meget om Middelhavsområdet som overhovedet muligt. Dette betyder masser af lys og varme.
Pasning af lavendel
Lavendel vil gerne trimmes og bruges. Den blomstrer hen over højsommeren og efteråret, hvilket også er det perfekte område at klippe nye stiklinger.
Den trives i en mager og sandet jord, der ikke bliver for våd. Derfor bør du være opmærksom på, ikke at overvande din lavendel.
En fuldvoksen lavendel kan blive omkring 50 cm høj, og vil du gerne holde styr på dens vækst, kan du vælge at dele rødderne i to.
Dette bør dog være sidste udvej, da deling af lavendel øger risikoen for at planten dør og bør kun gøres, hvis du ikke længere har plads til den i dine potter eller den ikke har mulighed for at få det nødvendige lys.
Har din lavendel vokset sig stor, har den altså bedre af at blive klippet til.
Placering af lavendel
Når du vælger placering til din lavendel, bør du spørge dig selv, hvilket område i din lejlighed, der minder mest om en ferie ved Middelhavet. Det er nemlig her, den vil trives bedst.
Tørring af lavendel
Lavendel kan bruges tørret og friskplukket. Hvis din plante har vokset sig stor, kan du klippe den til og samle de friske grene i et bundt. Bind omkring 12 grene sammen med en elastik om bunden. Hæng din lavendel op et sted, der er varmt og mørkt, hvor den også får masser af frisk luft.
Når dit bundt er tørret, kan du pille de små nåle af og bruge dem som dekoration på kager eller salater. Du kan også beholde de tørrede stilke beholdere med tætsiddende låg.