Oregano (Origanum vulgare) er en af de letteste krydderurter at dyrke indendørs. Den er derfor perfekt til dig, som er helt grøn indenfor dyrkning af krydderurter. Udover at være velsmagende, så har den også en genkendelig duft der med sikkerhed vil give dine retter friskhed og dit køkken en duft af urtehave og middelhavskøkken. 

I denne artikel finder du al information om groning af oregano indendørs og ud får en trin-for-trin guide til, hvordan du kan få frisk plukket oregano hele året.

Bedøm indlæg

Såning af oregano

Oregano er den perfekte krydderurt til begynderen i den indendørs køkkenhave, da den er nem at få til at gro og dens stærke rødder hurtigt finder sig tilpas i potten.

Oregano elsker lys, derfor er et lyst vindue med morgensol helt perfekt for den. Du kan også gro den under grolys eller kompakt, fluorescerende lys.

Om du vil gro oregano fra frø eller stikling, er helt op til hvad du lige har ved hånden, samt hvilken type oregano, du ønsker at dyrke. 

Såning af oregano frø

Oregano begynder at spire alle 10 – 15 dage efter den er blevet plantet. Da krydderurten elsker sol, kan de sås så tidligt som fire uger inden årets sidste frost-dag. Et tip er dog at vente til omkring slutningen af marts. 

 1. Fyld en potte på omkring 15 cm med jord, omkring  ⅔ af potten skal være fyldt. Jorden skal gerne være løs, så vandet nemt kan drive igennem det. Oregano foretrækker en pH på 6 -7. 
 2. Frøene skal omkring 6 mm ned i jorden. Placér dem forsigtigt og med løs hånd, så frøene kan få luft. De skal ikke dækkes med ekstra jord.
 3. Giv jorden vand, gerne med en sprayflaske. Den skal være velfugtet, men ikke våd.
 4. Lav et lille drivhus ved at dække potten med plastfilm. Det skal ikke røre jorden. 
 5. Placér potten i et solrigt vindue og sørg for, at jorden er godt fugtet, indtil oreganoen begynder at spire. 
 6. Når dine spire har vokset sig omkring 6 cm høje, kan du omplante dem til en ny potte. Men du kan sagtens lade dem være i gropotten, indtil de har vokset sig store. 
close up of sprouted tiny oregano herb seeds on we 2021 09 03 06 00 58 utc

Såning af orgeano stiklinger

Har du været så heldig, at få en stikling fra en rigtig lækker oregano plante, kan du nemt få den til at vokse hjemme i vindueskarmen.

 1. Stiklingen sættes i en beholder med en smule vand. Skift vandet, hvis det begynder at se gråt eller ‘skyet’ ud. Brug enten et gennemsigtigt eller farvet glas, men husk, at det gennemsigtige glas kræver, at du skifter vandet noget oftere. 
 2. Beholderen stilles i et varm rum med masser af indirekte lys. 
 3. Når rødderne er omkring 2-5 cm lange, kan du plante dem i en potte.
 4. Fyld en potte med drænhul godt op med jord, omkring ⅔. Jorden skal være løs og velfugtet men ikke våd. 
 5. Lav en lille udhuling, hvor du ønsker stiklingen skal placeres. Dette kan gøres nemt med enden af en blyant eller en spisepind. 
 6. Tryk jorden forsigtigt omkring stiklingen, så den får støtte, men stadig kan få luft. 
 7. Du kan sagtens plante flere oregano stiklinger i samme potte, så længe rødderne ikke røre ved hinanden. Dette kan nemlig resultere i, at de begynder at rådne. 
 8. Sørg for at potten står et sted med masser af lys, samt at jorden er velfugtet. 
 9. Når dine oregano stiklinger har vokset sig store og stærke, kan de plantes om til en ny potte. Men så længe der er plads, kan du sagtens lade dem blive, hvor de er. 

Dyrkning af oregano

Sværhedsgrad: Nem

Vanding

 • Sommer: 2 – 3 gange om ugen med en sprayflaske. Oregano er en resilient plante der tåler, at jorden tørrer ud mellem vandingerne.
 • Vinter: 1 – 2 gange om ugen. Lidt oftere, hvis den står et meget varmt sted. 

Oregano tåler en smule tørke og trives faktisk bedst i jord, som er til den tørre side. Derfor skal du være opmærksom på ikke at overvande den.

Lys: Oregano elsker indirekte lys og masser af det. Men i modsætning til rosmarin, trives den også i kortere perioder uden.

Dog vil din oregano elske at blive flyttet i en lys vindueskarm i vintermånederne. Er dette ikke tilgængeligt, kan du placere den under en groplampe. 

watering oregano herbs in container at balcony in 2021 09 02 14 39 51 utc

Pasning af oregano

En fuldvoksen oregano plante kan lide at blive brugt, hvilket er heldigt for aftensmadsmåltiderne – især i sommermånederne. Oregano er en nem krydderurt at passe, så længe du giver den masser af sol og huske, at den ikke vil have for meget vand.

Hvis din oregano er vokset ud af sin potte, kan du nemt dele rodnettet og omplante dem i nye potter. På denne måde får du mest ud af din oregano og sikrer, at den har masser af plads til at vokse sig stor og stærk. 

 1. Med en lille skovl eller stor madske, graver du hele rodnettet op. 
 2. Når din oregano er ude af potten, deles rødderne nemt med to gafler eller dine fingre. Du skal ikke være bange for at tage fat, den kan sagtens holde til det. 
 3. Når du har delt rødderne, skal du følge trin 6 – 9 under ‘såning af oregano stiklinger’. Vær opmærksom på, at den nye potte skal være større end den, du plantede stiklinger eller frø i. 

Placering af oregano

Oregano skal stå lyst og kan sagtens klare store dele direkte lys. Den trives dog bedst i store mængder indirekte lys. Om vinteren vil den trives under en grolampe, men dette er ikke nødvendigt. 

man is holding a bouquet or oregano 2021 08 26 15 59 21 utc

Oregano i køkkenet

De fleste kender nok oregano bedst i sin tørrede form, men du vil opleve en meget kraftigere og fyldig smag, når du tilføjer frisk oregano til dine måltider. Oregano kommer oprindeligt fra lande omkring Middelhavet og den vestlige del af Asien.

Hvis du slet ikke kan få nok oregano, så kan du tørre den og lægge den i olivenolie. Smagen trækker ud i olien og giver en middelhavs-inspireret kant til endnu flere af dine måltider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om