Timian, er en stedsegrøn staude og går også under det mere formelle, latinske navn Thymus officinalis. Denne velduftende krydderurt kan vokse sig op til 30 cm høj. Da timian ikke er så glad for frost, er den perfekt til den indendørs urtehave i vindueskarmen. 

Om du har fået fingrene i en fuldvoksen timian eller vil så den lækre krydderurt fra frø, så er pasningsforholdende det samme. Den er nem at holde og her har vi samlet alt hvad du skal vide for, at få dig en misundelsesværdig vindueskarm, fyldt med aromatisk timian. 

4.3/5 - 6 Stemmer

Såning af Timian

Vil du gerne plante din timian fra frø, så er april måned det perfekte tidspunkt. Måske, har du en drøm om, at skabe en hel jungle af timian i vindueskarmen? Så kan du med fordel forspire dem i en større flamingo kasse, og senere dele dem ud i potter. 

En af fordelene ved, at lave en urtehave indendørs er, at det er muligt at plante nye krydderurter hele året. Da timian fra frø begynder at spire omkring 18 – 20°C, skal de stå en varmt sted med masser af lys. De aromatiske stoffer bliver kraftigere i sollyset, så vil du have ekstra saft og kraft, skal den have godt med sollys. 

Screenshot 20211024 115230 Instagram
Foto: cjays_plantnursery

Såning af Timianfrø

 1. Det er vigtigt, at du vælger en potte med drænhul. Den skal gerne være ca. 20 cm (4 L). Timian får over tid et stort rodnet, så der skal være masser af plads. bedst at vælge en større potte. Det går fint at vælge gropotte i plast, der placeres i en større potteskjuler eller en variant i ler med underskål. 
 2. Fyld plantejord i potten. Her er det vigtigt at vælge en let jord eller blande en leret jord op med grus, sand eller spagnum. Timian har det bedst i jord, der ikke er stampet for hårdt. 
 3. Fyld jord i potten, til der er ca. 2 fingers afstand til kanten. 
 4. Fugt jorden godt igennem og lad den dryppe af. 
 5. Tryk frøene let ned i jorden.
 6. Efter 2 – 3 uger kommer de små spirer frem.

Såning af Timianstiklinger

Når din timian har vokset sig stor og frodig, kan du nemt dyrke endnu flere ved at bruge krydderurtens stiklinger. Dette skal helst gøres om foråret, så den får masser af sollys.

 1. Følg trin 1 – 4 ovenfor
 2. Klip de små skud af og placér dem i 1 – 2 cm ned i den lette jord.
 3. Gik dem ekstra vand og dæk dem til med hvid plast. Da plasten ikke må røre stiklingerne, kan du lave et lille “drivhus”, ved at placere træpinde eller ståltrådsbuer under plasten. 
 4. Placér dem et varmt sted med masser af skygge. 
 5. Efter 1 – 2 uger begynder de at slå rødder.
Screenshot 20211024 115129 Instagram
Foto: amandamuffski

Dyrkning af Timian

Sværhedsgrad: Nem

Vanding
– Sommer: Ofte, helst med en sprayflaske.
– Vinter: 2 – 3 gange om ugen eller når den øverste jord er tør. 

Er du ny til krydderurternes verden? Så er timianen et godt sted at starte, da den er resilient og utroligt nem at passe. 

Lys: Den største udfordring med timian er, at den skal have nok lys. Så har du en sydvest vendt altan, er det en perfekt placering. Hvis du vil have gang i din timian hele året, kan du i de mørkere vintermåneder stille den under grolys. 

Vanding: Når først din timian har slået rødder, er den simpelthen så nem at passe. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke overvander den. Timian er modtagelig overfor råd i rødderne, så tommelfingerreglen her er: Hellere lidt for lidt, end lidt for meget. 

Screenshot 20211024 114915 Instagram
Foto: glebe_garden

Pasning af Timian

Er din timian vokset ud af sin potte? Intet problem! Dens vilde rodnet gør den super nem at dele, så du kan få endnu flere lækre krydderurter i din indendørs urtehave. 

 1. Timian har det bedst i løs jord, hvilket gør den nem at få ud af potten. Bank let på siden for at løsne jorden. 
 2. Brug herefter dine hænder til, at få rodnettet op. Timians rodnet er “klumpet” og absolut ikke sart. Så du kan bare tage fat.
 3. Del rodnettet med en kniv og placér de nye timian i hver deres potte. 
 4. Dæk hele rodnettet med jord og giv den godt med vand i begyndelsen. 
 5. Husk, ikke at presse for meget på den nye jord, da rodnettet skal have luft og mulighed for at lade al overskydende væske løbe ud af bunden. 

Placering af Timan

Som tidligere nævnt, så elsker timian masser af sollys. Gerne mere end 6 timer, når det er muligt. Den trives bedst med inddirekte lys, men hvis du ikke har det helt perfekte vindue, så er det en resilient plante, der ikke sådan lader sig slå ud. I vintermånederne, vil din timian elske at stå under et grolys. 

Timian skal gerne stå lige op i luften. Begynder den at hænge, så kan det være tegn på overvanding eller mangel på sollys. 

Screenshot 20211024 114955 Instagram
Foto: hendrikabolhuis

Timian i køkkenet 

Timian kommer med sine grønne skud omkring forår og tidlig sommer. Krydderurten kan bruges flittigt, både frisk og tørret. 

En ung timianplante (1 – 2 år) smager af mest. Den får mørkelilla, rose og hvide blomster når den spirer. Disse små blomster er ikke kun dekorative, men har en let bitterhed til sig, som passer perfekt i sommersalaten. 

Lad rejsen gå til middelhavet, uden at forlade din bolig. Timian er det ultimative middelhavs krydderi. Dens karakteristiske duft og smag er bedst kendt fra ‘solkøkkenet’ og passer perfekt i græske, sydfranske, spanske og græske retter. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om