Mynten er ikke bare en smuk krydderurt. Den dufter også dejligt og så er den nem at holde. Mynten gror bedst i potter, hvilket gør den perfekt til den indendørs urtehave i boligen. 

Drømmer du om, at udvide dit sortiment af krydderurter med myntens friske duft og smukke blade, så skal du læse med her. Her gennemgår vi alt fra såning, til pleje og brug i køkkenet. 

5/5 - 2 Stemmer

Såning af Mynte

Mynten skal helst plantes indendørs mellem marts og april. Her har de bedst mulighed for, at få både lys og skygge, samt at udnytte solens stråler, når den begynder at vokse i de kommende sommermåneder. 

Vil du plante den om vinteren, skal den stå i et vindue med masser af lys, eventuelt under en lampe, så den får det fornødne lys. Der er flere måder, at plante din mynte på. 

Såning af myntefrø

 1. Vælg en potte med drænhul, der er omkring 25-30 cm dyb. Mynten vokser vandret, så det er bedst at vælge en større potte. Drænhullet er vigtigt, så har du en potte uden hul i tankerne, skal du så myntefrøene i en gropotte, som efterfølgende placeres i krukken. 
 2. Fyld plantejord i potten. Vælg en næringsrig variant, så frøene får de bedste forudsætninger. Bruger du blomsterjord, skal du blande det med ⅓ sand, for at lette jorden. 
 3. Giv jorden masser af fugt. Du kan med fordel lade den stå lidt og trække. 
 4. Fordel frøene efter anvisning. Det varierer meget, hvor mange frø der kan være i hver krukke. Dette kommer an på hvilken type mynte du vil plante. Disse anvisninger finder du på frøpakken. 
 5. Dæk dem til med ca 1 cm jord ovenover og fugt jorden. 
 6. Placer krukken i en solrig vindueskarm, hvor mynten også får skygge. 
 7. For at mynten kan få ekstra varme, er det muligt at lave et lille mini-drivhus. Dette gør du ved, at sætte rejse et lille “telt” med en plastikpose over mynten. Placer en træpind i midten af krukken og lave et par små huller i toppen. 
 8. Når mynten er spirret, skal du fjerne posen igen. Den har en spirringstid på 8 – 14 dage. 
Screenshot 20211024 114659 Instagram
Foto: sheenart123

Såning af myntestiklinger

 1. Følg trin 1 – 3 ovenfor. 
 2. Placér stiklingerne i krukken og dæk dem med ca. 1 cm jord. 
 3. Fugt den øverste jord og klap den let. Det er vigtigt, at den ikke bliver for tæt, så der kan komme luft ned. 
 4. Placér mynten i en vindueskarm med masser af lys. Gerne sydvestvendt. 

Omplatning af mynte

Har du fundet en mynte med masser af saft og kraft i supermarkedet, kan du nyde den endnu længere hvis du vælger at omplante den. Mynten er kendt for sine vildtvoksende rødder, så den har brug for masser af plads. Lav gerne et drivhus omkring den, som beskrevet ovenfor. Når mynten får nye skud, har den slået rødder i krukken og drivhuset tages af.

mynte klippes i krukke

Dyrkning af Mynte

Sværhedsgrad: Nem

Vanding
– Sommer: Ofte, gerne dagligt med en sprayflaske.
– Vinter: 2 – 3 gange om ugen eller når den øverste jord er tør. 

Mynten er utrolig nem at holde. Det er en af de nemmeste krydderurter til urtehaven i vindueskarmen. Det er dog vigtigt, at du giver den masser af plads, da rødderne vokser vildt og hurtigt. 

Hvis mynten står i direkte sol hele dagen, så skal den have masser af vand. Du kan mærke hvornår det er tid til at vande, ved at røre ved det øverste lag jord. Er det ved at blive tørt, så er det tid til at vand. 

Mynten er rigtig glad for at få et lille “mist” her og der med en sprayflaske. Især i vintermånederne, hvor jorden ikke tørre ligeså hurtigt. Selvom mynten elsker vand, så er det nemt at komme til, at overvande den. 

Et tip er, at lade mynten suge vand fra rødderne i omkring 5 minutter. Hvis mynten er placeret i en plastik gropotte, kan vandet kommet i potteskjuleren. Når tiden er gået hældes vandet ud, mens mynten drypper af, eventuelt i vasken.

Screenshot 20211024 114803 Instagram
Foto: sproutingtiger

Pasning af mynte

Har du en mynte, der er vokset vildt? Så kan du nemt og hurtigt dele den i flere planter. Én mynte, bliver nemlig hurtigt til mange. Myntens store rodnet, gør den nem at dele. 

Det stærke rodnet gør mynten optimal for dig, som ikke før har prøvet at dele en plante. 

 1. Tag fat om mynten og del rodnettet i to dele. Vil du have flere planter ud af den, så deler du hen bare op, til du har det ønskede antal. 
 2. Placer mynten i krukker med frisk jord. 
 3. Sørg for, at de nye planter får rigeligt med vand efter udplantning. Du kan med fordel læse afsnittet om omplantning i mynte. 

Lige før myntens blomster springer ud om sommeren, er dens indhold af aromatiske olier størst. Det er også på dette tidspunkt, at smagen er kraftigst. 

Om sommeren, skal du sørge for at plukke af din mynte og bruge den flittigt. Når efteråret og den tidlige vinter kommer snigende, vil mynten afblomstre. Hvis du klipper den ned på dette tidspunkt, vil der komme friske skud frem. 

Screenshot 20211024 114837 Instagram
Foto: hillestudio

Placering af Mynte

Mynten skal have masser af sol og skygge. Derfor er det bedst, at placere dem i boligens  mest solrige vindueskarme, gerne sydvestvendt om muligt. Den har det bedst, når jorden altid er let fugtet. Derfor skal du være opmærksom, hvis du placerer den over en radiator eller i køkkenet tæt ved komfur og ovn. 

Mynte i maden

Der findes adskillige arter mynte, med både lilla, hvide og rosa blomster. Om sommeren er disse blomster en lækker og frisk tilføjelse til salaten eller som topping på kagen. Mynten kan bruges i både drinks, dressinger og i særdelshed i asiatiske retter. 

Mynten kan også knuses, gerne i en morter for at få al den smagfulde olie i spil og koges i vand. Stil den i køleskabet og servér den i et stort glas med isterninger, citronskiver samt et dryp honning eller agave sirup for en forfriskende sommerdrik. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

18 − four =

Artikler du måske vil synes om