Du er ikke i tvivl, når du har ramsløg i urtehaven, for de har en kraftig og karakteristisk lugt. Til gengæld kan du se frem til et skønt krydderi, som samtidig er en sund kilde til næring i alskens madretter (og pesto!) mange år frem i tiden.

Du kan plante dem som frø, men hvis du er mere utålmodig, kan du også udplante ramsløg købt på planteskolen eller fra venners have. Husk at være opmærksom på, at ramsløg til forveksling ligner liljekonvaller, som er meget giftige at spise.

5/5 - 1 Stemmer

Såning eller udplantning af ramsløg

Vil du følge dine ramsløg helt fra begyndelsen, skal du skaffe en pose med frø. Så dem mellem august og november måned, så de når at få en god kuldeperiode, inden de spirer.

Husk at markere med en pind, så du ved, hvor de kommer til at gro. Sår du ramsløg fra frø, bør du give dem to eller tre vækstsæsoner, inden du begynder at høste.

  • Såningsdybde: cirka 1 cm
  • Såningsafstand: cirka 1 cm

Hvis du vil gøre det nemmere for dig selv, kan du tage på planteskolen og købe ramsløg som færdiggroede planter i urtepotter.

Udplant løgene i dit urtebed og glæd dig til at høste dine egne ramsløg de næste mange år.

  • Såningsdybde: 1-2 cm
  • Såningsafstand: 20-25 cm mellem planterne
ramsons or wild garlic leek allium ursinum in th 2021 09 02 08 33 55 utc

Dyrkning af ramsløg

Sværhedsgrad: Ramsløg er relativt nemme at dyrke, men vær opmærksom på, at planten breder sig.

Vanding: Sørg for at planterne får vand i tørkeperioder, og lad regnen klare resten.

Ramsløg har det bedst i muldet jord udenfor direkte sollys. Du kan for eksempel plante dem i skyggen af en busk eller anden vækst.

Planten begynder at spire i årets første måneder. Bladene er grønne og brede, og i blomstringsperioden skyder de hvide, stjerneformede blomster.

Så snart de er afblomstret, danner de frugt i form af små kapsler med sorte frø. Når frøene er modne, bliver stænglen slap, og myrerne vil begynde at stjæle de sorte frø.

Du kan plukke høstklare ramsløg i foråret, nogle gange endda så tidligt som februar eller marts. Pluk et blad og tyg et par gange, hvis du er i tvivl. Planten skal have en hvidløgsagtig smag.

Pasning af ramsløg

Fordi ramsløg breder sig så voldsomt, kan de kræve lidt arbejde at holde den nede andre steder i haven. Men derudover skal de – som alle andre urter og planer – have vand, når det er tørt i en længere periode.

man 39 s hand holding green leaves of bear garlic 2021 08 30 20 01 43 utc

Spækket med vitaminer

Både løg og blade kan bruges i madlavning, for eksempel til en lækker gang ramsløgspesto, i kød- eller plantekødfars eller andre retter, hvor du normalt bruger hvidløg eller purløg. 

Forelsker du dig i smagen, er der også rigeligt med næring at hente i ramsløg, som har et indhold af C-vitamin, der er mange gange større end det i citroner. Desuden virker ramsløg antibiotisk og kan bidrage til dit immunforsvar.

Ramsløg findes i det meste af Europa og vokser naturligt og stædigt i de danske skove. Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at grave dem op og tage dem med hjem fra skovturen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om