Måske har du hørt begrebet før. Samejeoverenskomst. Men ved du, hvad det dækker over? Hvis ikke…

Samejeoverenskomst

Måske har du hørt begrebet før. Samejeoverenskomst. Men ved du, hvad det dækker over? Hvis ikke, så læs med her. Vi stiller skarpt på, hvad en samejeoverenskomst er.

Bedøm indlæg

Et boligkøb er for de fleste mennesker den største investering, de foretager i livet. Det er omkostningstungt og kræver mange grundige overvejelser. Du skal finde ud af, hvor og hvordan du skal bo.

Boligkøb er en stor beslutning, der forandrer både dit liv og din økonomi. Derfor er det helt afgørende, at der er styr på vilkårene.

En samejeoverenskomst er en aftale mellem to eller flere parter, der ejer eller vil købe en fast ejendom sammen.

Samejeoverenskomsten indeholder en række bestemmelser for fællesejet, der fastsættes i et tinglyst dokument. Formålet er at sikre, at der i tilfælde af konflikt foreligger en klar aftale, der kan regulere situationen, samt afgøre, hvad der skal ske, hvis samejet skal ophøre.

Den eksklusive brugsret

Desuden fastlægges den eksklusive brugsret. Det betyder, at samejerne – dvs. de parter, der sammen ejer boligen – kommer til at råde over bestemte dele af boligen.

Det er særligt relevant, hvis I for eksempel er to familier, der ejer og deler en ejendom. Brugsretten til de forskellige områder af ejendommen fastsættes. Det kan helt konkret være aftaler om, hvem der for eksempel har adgang til garage, have, vaskerum, fællesrum, kælderrum mm.

Samejeoverenskomsten spiller også en væsentlig rolle med hensyn til de ejende parters forhold til pengeinstituttet og kreditforeningen, der i øvrigt har ret til at stille krav om at se samejeoverenskomsten igennem i forbindelse med optagelse af lån.

En samejeoverenskomst kan indeholde:

  • aftale om fordelingen af brugsretten
  • aftale om, hvordan der træffes beslutninger
  • aftale om fællesudgifter
  • aftale om, hvordan fællesudgifter betales m.m.
  • aftale om vedligeholdelse af fællesarealer
  • aftale om, hvordan ejerne disponerer over deres anpart ved udlejning, salg m.m.
  • aftale om husforsikring
  • aftale om, hvilken sikkerhed parterne stiller for at sikre betaling af de fælles udgifter
  • aftale om, hvem der har forkøbsret ved anpartssalg.
  • aftale om husordensreglement

Flere vælger alternative boformer

Samejeoverenskomsten er vigtig, hvis du køber en bolig sammen med din partner. Men flere og flere danskere vælger at gøre op med traditionelle boformer og konstruerer deres liv og boligsituation på alternative måder. Det kan der være mange gode grunde til.

Måske har dig og din partner ikke råd til selv at købe et hus og vælger derfor at gå sammen med en anden familie for at reducere udgifterne.

Det kan være, at I holder af at dele med andre, fordi det sociale samvær er hyggeligt, og I godt kan lide, at der er liv i huset.

Det kan også være, at I gerne vil slå to fluer med ét smæk. I sparer penge og holder samtidig af dét samvær og sociale liv, der er forbundet med at bo sammen med andre.

Et familiekollektiv kan være løsningen

Mange familier vælger efterhånden at flytte sammen og bo flere generationer i samme hus. Det kan der være mange fordele ved, både økonomisk og praktisk. For den lille familie med små børn kan et familiekollektiv være en rigtig god løsning.

Det bliver nemmere at få hverdagen til at hænge sammen, hvis bedsteforældrene kan tage over og hente og aflevere de små. Og for bedsteforældrene bliver det muligt at være sammen med deres børn og børnebørn på en helt ny måde. Win-win!

Men I skal sørge for at lave helt klare aftaler, inden I flytter sammen. Der kan hurtigt opstå konflikter. Sørg derfor altid for at forventningsafstemme, så I kommer unødige konflikter i forkøbet.

Økonomiske fordele ved at flytte i familiekollektiv

Foruden de praktiske fordele er det en økonomisk fordel at gå sammen om udgifterne. Huslejen bliver billigere, og I er flere om at deles om dagligdagens udgifter.

Det er en økonomisk fordel for både forældre og voksne børn at købe én stor bolig frem for at købe to mindre boliger hver for sig. Hvis I køber en fælles bolig, skal I have lavet en samejeoverenskomst, så der er klare linjer og risikoen for konflikter bliver langt mindre.

I samejeoverenskomsten får I de vigtigste aftaler på plads. Skal de fælles udgifter deles halvtreds-halvtreds? Eller vælger I at dele dem op efter plads, forbrug eller indkomst?

I samejeoverenskomsten fastsætter I også bestemmelserne for, hvad I rent økonomisk gør, hvis der på et senere tidspunkt skal foretages reparationer m.m. i jeres fælles bolig.

Når man køber en fælles bolig med sine familiemedlemmer, kan der være forskelle på, hvor mange penge parterne skyder i boligen. Måske betaler den ældre generation lidt mere – eller omvendt.

Her er det vigtigt at få styr på, hvad I gør, hvis boligen på et senere tidspunkt skal sælges. I samejeoverenskomsten fastsættes aftalegrundlaget for, hvordan den part, der betaler mest, får pengene retur. Desuden fastsætter I, hvad der sker i tilfælde af dødsfald og skilsmisser. Det er vigtigt at få styr på, hvilke parter der kan betale de andre ud.

adult advice american 1050297 1

Det er populært at dele sommerhus

Det kan også være, at du har overvejet en deleordning, hvor du ejer et sommerhus med nogen, du ikke bor sammen med? Det gør godt og vel 16.000 danskere allerede. Og det er der gode grunde til.

Det er billigere, og du får mere sommerhus for pengene. Både i forhold til sommerhusets beliggenhed og type. Det giver faktisk rigtig god mening at slå pjalterne sammen med venner, familie eller bekendte om at købe et sommerhus. For et sommerhus er jo ikke en helårsbolig. Og hvis I deler, kan flere få glæde af sommerhuset.

Få styr på aftalerne

Men drømmen kan hurtigt blive til et mareridt, hvis der ikke er styr på aftalerne. Der kan hurtigt opstå stridigheder, hvis flere parter gerne vil benytte sommerhuset i vinterferien eller i påskeferien. Det kan også give problemer, hvis de forskellige ejere ikke er enige om, hvem der ellers må bruge sommerhuset (venner, venners venner, børn m.m.).

Når I har fundet det sommerhus, I gerne vil have, skal I derfor sørge for at få lavet en samejeoverenskomst. Så der er styr på, hvem der må benytte sommerhuset og hvornår.

I samejeoverenskomsten fastlægges aftalerne, og der tages højde for alle eventuelle konfliktpunkter: Vedligeholdelsesaftaler, brugsret og aftaler om økonomiske forhold. Det er vigtigt at få styr på, hvad der sker, hvis de involverede parter gerne vil ud af huset.

Kort sagt, uanset om du flytter sammen med din partner, flytter i kollektiv eller køber et sommerhus med venner, familie eller bekendte, skal I sørge for at få lavet en samejeoverenskomst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler du måske vil synes om