Husforsikringer giver dig tryghed i hverdagen, men hvad dækker den egentlig over, når man kommer bag de fine ord fra forsikringsselskaberne? Og hvad koster en husforsikring?
Det er blandt andet det, vi i denne artikel vil gennemgå samt, hvad den dækker og de forskellige regler, der er involveret i en husforsikring.
Hvad koster en husforsikring?
Prisen på en husforsikring beregnes typisk efter, hvem denne skal dække, husets tilstand, dine behov
En husforsikring kan derfor være svær at prissætte, men koster ca. mellem 1.900-7800 kr. årligt eksklusiv selvrisiko. Selvrisiko ligger typisk mellem 3000-4000 kr.
Vores husforsikring tip:
- Hent flere tilbud ind. Det giver altid en god indikator af de forskellige husforsikringspriser. Når I har sammenlignet forsikringer, så kan I tage en informeret beslutning og vælge den billigste husforsikring.
- Vær realistiske over for jer selv. Er dine behov de samme, som beskrevet i det husforsikringstilbud, I har fået sendt, så er det helt perfekt. Det kan dog være at den til tider dækker ting i dit hus, som du ikke finder nødvendigt. Det kunne være, forsikringen dækker udvidet vandskade, kosmetiske forskelle eller lignende, som kunne være irrelevante for dig.
Forsikringen kan være dyrere for ældre huse med stråtag.
Du kan gøre din husforsikring billigere ved at brandsikre dit stråtækte hus. Hermed får du også fordelene fra et bedre varmeisolering og modstandsevne.
Hvad dækker en husforsikring?
En husforsikring dækker alt fra parcelhuse, villahuse, fritidshuse, rækkehuse samt enfamiliehuse med mere. En husforsikring dækker typisk hus og have.
Det gælder hovedsageligt husets ydre, mens indboforsikringer typisk tager sig af husets indre.
Et konkret eksempel herpå vil for eksempel være skaderne forårsaget efter en hård vinter. Vinteren kan have forårsaget snetryk på dit tag.
Derudover kan sne finde vej ind i dit hus og forårsage vandskader på husets loft. Det er typisk, at forsikringen dækker skader, som disse, mens nogle vil kræve en udvidet vandskadeforsikring.
En typisk husforsikring dækker skader fra følgende:
- Skybrud
- Tøbrud
- Brandskader
- El-skader
- Glas- og sanitet
- Vandskader
- Skadedyr
- Stormskader
- Svampeskader
Et ofte stillet spørgsmål er ligeledes solcelleanlæg. Nogle husforsikringer dækker solcelleanlæg ved brand, storm eller kortslutning.
Hvad betyder udvidet dækning?
Den udvidede dækning for en husforsikring dækker forskelligt alt efter forsikringsselskab men vil typisk dække over følgende skader:
- Skader fra dyr (mus, rotter eller andre gnavere)
- Skade fra sne på loftet fra fygning eller nedbør, der trækker ind i huset
- Skader på eller tyveri af byggematerialer
- Tyveri og hærværk i haven
- Synlige rør og installationer med udsving
- Opstigning af grund- eller kloakvand
- Dækning på grund af kosmetiske forskelle
- Funktionsfejl på varmepumper, hårde hvidevarer, fyr med mere
Hvad dækker en husforsikring ikke?
Mens husforsikringen dækker mange ting på dit hus, så er det altså ikke alt. Dine forsikringer på huset kan komme til at dække yderligere, hvis du skulle tilvælge en udvidet forsikring eller konkrete ting på grunden.
Forsikringen dækker typisk ikke dit hus for:
- Skader forårsaget af dårlig vedligeholdelse
- Oversvømmelser fra vandløb, søer, fjorden eller havet
Hvad hvis jeg bygger om på huset?
Hvis du bygger om på boligen, så skal du ofte kontakte kommunen for at opdatere byggeprocent og få byggetilladelse, men efter byggearbejdet er færdigt kan det også være enormt vigtigt for dig at kontakte dit forsikringsselskab.
Det er vigtigt, da du skal opdatere policen for din husforsikring. En opdatering dækker dit hus som før, så du igen ikke skal frygte for skader på dit hus forårsaget af blandt andet tyveri eller hærværk.
Det er vigtigt at huske, at policen kun dækker skader på dit hus, som er korrekt oplyst på forhånd.
Er du nybygger?
Skal du i gang med at bygge nyt hus, så kan det i nogle tilfælde også give mening for dig at kigge på en byggeforsikring.
En byggeforsikring tilbydes af nogle forsikringsselskaber som et supplement for en husforsikring.
Det dækker eventuelle skader på byggematerialer eller byggeri, som er uforudsete på grund at storm, regn, sne eller lignende.
Herudover kan en byggeforsikring også dække tyveri på byggematerialer. Det vil være under det et forsikringsselskab kalder “udvidet forsikring”.
Fordele ved en husforsikring
Den soleklare forskel for en husforsikring er, at den kan sikre dig mod økonomiske tab, der sker på boligen.
Dette kan sikre dig alt fra hele boligens værdi ned til ødelagt tag grundet storm, sne eller hagl.
Derudover har husforsikringen også den fordel, at den får nogle husejere til at kigge boligen igennem for optimeringer. Optimeringer kan nemlig gøre din husforsikring billigere.
Forsikringen dækker typisk dig for de økonomsike skader og kan derfor spare dig for store summer penge, men det er også muligt at reducere prisen på din husforsikring ved blandt andet at brandsikre, tyverisikre med mere.
Er en husforsikring lovpligtig?
Omvendt fra bilforsikringer, så er det ikke lovpligtigt at have en husforsikring.
Det stilles dog ofte som krav, at du har en husforsikring, der dækker, hvis du har lånt penge til dit hus i banken.
Dette kræves, da skader på dit hus forårsaget af brand vil blive dækket af forsikringen, hvormed banken er sikret sine penge, hvis dit hus brænder ned.
Med det perspektiv i mente, så er det er dog fornuftigt at have en husforsikring, der dækker dig og dit hus i tilfælde af brand. Har du ikke dette, så kan du risikere at have en stor gæld til pengeinstituttet.
Skulle det være tilfældet vil selv den dyreste husforsikring ligne en billig husforsikring, da du ikke står med en stor gæld grundet lånet på huset.